Λονδίνο
Μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες σύμφωνα με τις οποίες τα χημικά σήματα που μας κάνουν να …ξυνόμαστε εξαιτίας φαγούρας είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα που μας κάνουν να μορφάζουμε από πόνο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι παυσίπονα φάρμακα θα μπορούσαν να αποτελέσουν θεραπεία για τον κνησμό!
Η αλληλεπίδραση μεταξύ του κνησμού και του πόνου δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή, ανέφερε η επίκουρος καθηγήτρια Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ Ντιάνα Μπαουτίστα η οποία ασχολείται τόσο με τη βιολογική «ρίζα» της φαγούρας όσο και με εκείνη του πόνου. Η καθηγήτρια εξήγησε ότι το δέρμα φέρει νευρικά κύτταρα που αποκρίνονται μόνο στον κνησμό και κάποια άλλα τα οποία αποκρίνονται μόνο στον πόνο. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια νευρικά κύτταρα που αποκρίνονται και στις δύο ενοχλητικές καταστάσεις ενώ ορισμένες ουσίες είναι γνωστό ότι προκαλούν τόσο πόνο όσο και κνησμό.
Τεράστια επίδραση στην κλινική πράξη
Σε κάθε περίπτωση εάν πράγματι η φαγούρα και ο πόνος συνδέονται τόσο στενά, οι επιπτώσεις για την έρευνα αλλά και την κλινική πράξη μπορεί να είναι τεράστιες, σύμφωνα με την δρα Μπαουτίστα. Και αυτό διότι φάρμακα που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή για την ανακούφιση από τον πόνο θα μπορούν επίσης να ηρεμούν το ταλαιπωρημένο από τον κνησμό δέρμα. «Ορισμένοι τύποι κνησμού αποκρίνονται στα αντι-ισταμινικά φάρμακα, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις και κυρίως σε εκείνες που ο κνησμός οφείλεται σε χρόνιες παθήσεις όπως η νεφρική και η ηπατική ανεπάρκεια, ο διαβήτης και ο καρκίνος, δεν υπάρχει απόκριση στα φάρμακα αυτά. Ακόμη και ο αλλεργικός κνησμός έχει μερική μόνο απόκριση στα αντι-ισταμινικά». Η καθηγήτρια και η ομάδα της έδειξαν ότι ένα φάρμακο που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή ως παυσίπονο είναι συγχρόνως αποτελεσματικό και ενάντια σε περιπτώσεις κνησμού που δεν αντιμετωπίζονται με αντι-ισταμινικά φάρμακα.
Οι υποδοχείς του πόνου και ο κνησμός
Η νέα μελέτη της δρος Μπαουτίστα και των συνεργατών της. η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience», έδειξε ότι δύο συγκεκριμένοι ερεθιστικοί παράγοντες προκαλούν κνησμό στοχεύοντας τον υποδοχέα wasabi (πρόκειται για έναν υποδοχέα του πόνου που είναι γνωστός στους λάτρεις του σούσι αφού μέσω αυτού γίνεται αντιληπτή η καυτερή γεύση της ιαπωνικής σάλτσας).
Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένοι ερεθιστικοί παράγοντες που ονομάζονται pruritogens οδηγούν σε ενεργοποίηση του υποδοχέα της καψαϊκίνης, ενός υποδοχέα του πόνου που έχει λάβει το όνομά του από την ουσία της καυτερής πιπεριάς.
Η δρ Μπαουτίστα έχει ήδη ξεκινήσει πειράματα με ποντίκια γενετικώς τροποποιημένα ώστε να μην παράγουν τον υποδοχέα wasabi. Ελπίζει ότι τα πειράματα αυτά θα οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση των μορφών κνησμού που δεν αποκρίνονται στα αντι-ισταμινικά φάρμακα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.