Για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια γιορτάστηκε στην Πομακική πρώην κοινότητα Οργάνης η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου. Φυσικά, δεν έλειψαν τα (πολλά) προβλήματα που οφείλονται στις αντιλήψεις και επιδιώξεις τον τοπικών παραγόντων για τουρκοποίηση της περιοχής.
Έτσι, το έργο της απαξίωσης των εθνικών επετείων, που ξεκίνησε ο πρώην κοινοτάρχης, κος Εμίνογλου Μεμέτ, επιχειρήθηκε να ολοκληρώσει η νέα δημοτική αρχή και οι τοπικοί παράγοντες του νέου Καλλικρατικού Δήμου Αρριανών.Η προκλητικότατη αυτή στάση των υπευθύνων προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις, κοινώς κράξιμο, με αποτέλεσμα η νέα τοπική αρχή και ο νέος δήμαρχος, Ιμπραήμ Σερήφ, να αλλάξουν άμεσα στάση και να κρατήσουν τα προσχήματα ως προς τον εορτασμό, προβαίνοντας σε άμεση διόρθωση του προγράμματος εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821.
Έτσι, τα Πομακόπουλα είπαν τα ποιήματά τους και φυσικά παρέλασαν με ενθουσιασμό και χαρά, γεμάτα περηφάνια, αν και ο κόσμος που παρακολούθησε τον εορτασμό ήταν κατά πολύ λιγότερος από τις προηγούμενες χρονιές. Κι ενώ, τελικά, εκλήθη και αντιπροσωπεία του στρατού να παραστεί στον εορτασμό, ο επικεφαλής του δεν κατάθεσε στεφάνι, όπως γινόταν τόσα χρόνια, γιατί απλά δεν είχε … παραγγελθεί στεφάνι!
Τέλος, δε μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η Ελληνική σημαία που αφαιρέθηκε από το δημόσιο κτίριο της Κοινότητας Οργάνης, ουδέποτε επανήλθε, ούτε καν σε επίσημες εκδηλώσεις, όπως ισχυριζόταν κάποτε ο κ. Εμίνογλου. Όπως φαίνεται η «αγάπη» για την Ελλάδα είναι κοινή για τους κυρίους αυτούς.
Οι τοπικοί άρχοντες αλλάζουν, όπως αλλάζουν και τα πολιτικά κόμματα από τα οποία αυτοί προέρχονται, η προσπάθεια όμως αφελληνισμού των Πομακοχωριών, και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Οργάνης, παραμένει κοινός διαχρονικός στόχος όλων τους.
Πηγή: Εφημ. Ζαγάλισα (τεύχος 52, Απρίλιος 2011)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.