Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Απίστευτες φωτογραφίες καταγράφουν τη δημιουργία νέων αστέρων

Η δημιουργία ενός νέου συμπλέγματος αστέρων καταγράφεται για πρώτη φορά σε μοναδικές φωτογραφίες (pics)
Οι αστροφυσικοί κατέγραψαν πρόσφατα την ύπαρξη ενός συμπλέγματος αστεριών που δεν υπήρχε νωρίτερα, εικάζοντας πως σχηματίστηκε πριν από λίγο καιρό. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως σε λίγο καιρό θα αποτελεί ένα ηλιακό σύστημα, παρομοιάζοντας το με το ηλιακό σύστημα του πλανήτη από όπου προερχόταν ο Luke Skywalker στη ταινία Ο πόλεμος των άστρων.

 
Οι απίστευτες φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τηλεσκόπια που παρακολουθούσαν την δημιουργία του συμπλέγματος, καταγράφοντας τις μάζες σκόνης να μετατρέπονται σε αστέρια. Παράλληλα, οι εικόνες αποκαλύπτουν πως δημιουργούνται τα συστήματα με περισσότερους από έναν ήλιο, ενώ παρέχουν πληροφορίες για το πως έχει δημιουργηθεί και το δικό μας ηλιακό σύστημα.
 
Μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και του Λίβερπουλ κατέγραψαν τη δημιουργία του νέου συστήματος, που βρίσκεται σε απόσταση 800 ετών φωτός από τη Γη. Οι επιστήμονες επέστησαν την προσοχή τους στο πυρήνα της δημιουργίας και το πρώτο αστέρι που γεννήθηκε εκεί, εκτιμώντας πως άλλα τρία αστέρια θα έχουν δημιουργηθεί τα επόμενα 40.000 χρόνια, συστήνοντας ένα ηλιακό σύστημα, τουλάχιστον 3 αστέρων.
"Τα συστήματα πολλών αστέρων είναι συνηθισμένα στο διάστημα", τονίζει ο καθηγητής αστροφυσικής, Gary Fuller. "Σκεφτείτε τον πλανήτη του Luke Skywalker, στον Πόλεμο των άστρων, όπου υπάρχουν δυο ήλιοι στον ουρανό, γεγονός που δεν είναι τόσο μακρινό, θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα", αναφέρει ο ίδιος.
 
Η συνεχής παρακολούθηση της διαδικασίας της δημιουργίας ενός νέου συμπλέγματος αστέρων ήταν ανέφικτη στο παρελθόν, ωστόσο κάτι τέτοιο έχει ξεπεραστεί χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας.
Ο αστροφυσικός Richard Parker, μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: "Παρατηρώντας το σχηματισμό, αλλά και τη καταστροφή ενός τέτοιου συστήματος έχουμε τη δυνατότητα να καταλάβουμε αν το ηλιακό μας σύστημα αποτελούνταν αρχικά από ένα μόνο αστέρα ή αν επρόκειτο για περισσότερα. Στη δεύτερη περίπτωση θα μπορούσαμε να μάθουμε τι απέγιναν τα άλλα".
 
"Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να παρουσιάσουμε την δημιουργία ενός τόσο νέου ηλιακού συστήματος. Η έρευνα παρέχει σημαντικές αποδείξεις πως τα νήματα φυσικού αερίου στο διάστημα μπορούν να μετατραπούν σε αστέρια", τόνισε ο Parker.
(Πηγή: DailyMail)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.