• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 4 Μαΐου 2014

    Ουκρανία: Αν ξεσπάσει πόλεμος θα είναι μεγάλος! Οι δυνάμεις του NATO και η ελληνική εμπλοκή

    Οι εικόνες φρίκης από την Ουκρανία προκαλούν πόνο αλλά και πολύ έντονη ανησυχία σ΄ όλο τον πλανήτη. Πόνο γιατί αποδεικνύεται δυστυχώς για μια ακόμη φορά ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής εκμηδενίζεται όταν οι ανόητοι εθνικισμοί επικρατούν της λογικής.

    Και ανησυχία , γιατί είναι προφανές ότι αν η “λύση” των όπλων προκριθεί θα έχουμε να κάνουμε με μια ένοπλη σύγκρουση της Δυσης και του NATO με την Ρωσία του Πούτιν. Η Ουκρανία από μόνη της δεν μπορεί ούτε στα χαρτιά να σταθεί απέναντι στην Μόσχα.

    Παράδοξο αλλά ακριβώς αυτό το μέγεθος και η ένταση μιας τέτοιας σύγκρουσης ήταν και το βασικό επιχείρημα αλλά και η ελπίδα ότι η διέξοδος στην ουκρανική κρίση δεν θα προέκυπτε μέσα από τα όπλα. Πληροφορίες και αναλύσεις υποστήριζαν ότι τουλάχιστον Ουάσινγκτον και Μόσχα σε υψηλό επίπεδο βρίσκονταν σε επικοινωνία για να μην πούμε σε συμφωνία.

    Όμως σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, τα “ατυχήματα” μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Και τα όσα φρικιαστικά μεταδίδονται από την Ουκρανία δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Το μίσος μεταξύ των αδίστακτων όπως αποδεικνύονται ουκρανών εθνικιστών και των ρωσόφονων γίνεται αβυσσαλέο με τόσους θανάτους αθώων.

    Ακόμη πιιο ανησυχητική είναι η κινητικότητα που δείχνει να έχει το NATO στην περιοχή της Βαλτικής. Θέλοντας να στείλει μηνυμα ενεργής παρουσίας στην περιοχή και στους Ουκρανους στους οποίους πολλά έχει τάξει η Δύση , “φορτώνει” διαρκώς τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα με την Ρωσία.

    Και ταυτόχρονα “φορτώνει” και την ένταση με δηλώσεις σαν κι αυτές του αναπληρωτή γγ του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Alexander Vershbow, σύμφωνα με τις οποίες η Ατλαντική Συμμαχία έχει αποφασίσει να αντιμετωπίζει τη Ρωσία περισσότερο σαν εχθρό παρά σαν σύμμαχο,σύμφωνα με το Associated Press.

    Ο 61χρονος πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία φέρεται να είπε σε δημοσιογράφους ότι ο ρόλος της Μόσχας στη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία, ανάγκασε το ΝΑΤΟ να αναθεωρήσει τη γνώμη της Συμμαχίας για τη Ρωσία και ότι επιπλέον στρατεύματα θα κινητοποιηθούν σύντομα στην περιοχή, όσο οι ταραχές επιδεινώνονται.

    Γαλλία ,Γερμανία πρωτίστως αλλά και άλλες χώρες έχουν στείλει μαχητικά τους αεροσκάφη στην Βαλτική για περιπολίες και σενάρια ασκήσεων στις οποίες συμμετέχουν και ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις αλλάζουν προς το …επιθετικότερο.

    Τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 Block 52+ θα συμμετάσχουν στη νατοϊκή άσκηση «Jawtex 2014» που θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 23 Μαΐου στη Γερμανία και τη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για την ετήσια άσκηση της γερμανικής αεροπορίας, της Luftwaffe, και ταυτόχρονα για τη μεγαλύτερη άσκηση διακλαδικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η οποία προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία στο φως όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία.

    Αναλυτές επισημαίνουν ότι η άσκηση που είχε προγραμματιστεί προτού ξεσπάσει η ουκρανική κρίση, θα έχει διευρυμένη συμμετοχή των νατοϊκών εταίρων εξαιτίας της.

    Πέραν τούτου, οι Γερμανοί άλλαξαν και το επιχειρησιακό σχέδιο, δίνοντας της χαρακτηριστικά Διακλαδικής Άσκησης: η «Jawtex» (Joint Air Warfare Tactical Exercise) θα είναι μια επιχείρηση του τύπου Air Surface Integration, της συνεργασίας δηλαδή της αεροπορίας με τον στρατό και το ναυτικό.

    Στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 4.300 ένστολοι και 110 αεροσκάφη από 11 διαφορετικές χώρες. Θα δοκιμαστεί επίσης η συνεργασία πολλών διαφορετικών τύπων: πέρα από τα ελληνικά F-16, οι Φιλανδοί συμμετέχουν με F-18, οι Γάλλοι με Rafale, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί με Eurofighter και οι Ούγγροι με σουηδικά μαχητικά τύπου Gripen.

    Θα δοκιμαστεί επίσης η συμβατότητα των συστημάτων αεράμυνας, καθώς στην άσκηση θα λάβουν μέρος αμερικανικά Patriot και γαλλικά Crotale. 

    Το NATO επιπλέον έχει στείλει στην ρωσική περίμετρο”:

    Ø Τέσσερα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν στην Πολωνία και τέσσερα βρετανικά στη Λιθουανία, στο πλαίσιο μιας αποστολής εποπτείας του εναέριου χώρου των χωρών της Βαλτικής από το ΝΑΤΟ, που θέλει να καθησυχάσει τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης που ανησυχούν για τη στάση της Ρωσίας στην κρίση στην Ουκρανία.

    Ø Έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου CF-18 της καναδέζικης Αεροπορίας έστειλε η κυβέρνηση Χάρπερ στην Ανατολική Ευρώπη, στη δική της συνεισφορά στην έκκληση του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της άμυνας των χωρών-μελών της Συμμαχίας, έναντι του δυνητικού κινδύνου που συνιστά η διένεξη με τη Ρωσία για το ζήτημα της Ουκρανίας.

    Η καναδέζικη κυβέρνηση κάνει λόγο για «παράνομη κατοχή της Ουκρανίας [προφανώς αναφέρεται στην Κριμαία] και τη συνεχιζόμενη επιθετική στρατιωτική πρόκληση». Η ανησυχία της Ατλαντικής Συμμαχίας αφορά κυρίως τις Βαλτικές Δημοκρατίες (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία), που έχουν ισχυρές ρωσόφωνες μειονότητες αλλά και για την Πολωνία.

    Ø Το αμερικανικό αντιτορπιλικό Truxtun άρχισε μονοήμερες ασκήσεις με τις βουλγαρικές και τις ρουμανικές ναυτικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

    Περιγράφοντάς τις ως στρατιωτικές ασκήσεις ρουτίνας, ο αξιωματικός των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ευρώπη Σον Εκλαντ δήλωσε ότι “υπάρχουν πολλοί λόγοι για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων με συμμάχους, αφού μάς δίνει την ευκαιρία να διαβεβαιώσουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για την υποστήριξή μας”.

    Ø Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να εργαστούν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών στη Βαλτική και επιπροσθέτως ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν μονάδες και ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, που έκανε τη δήλωση αυτή μετά τη συνάντηση που είχε στη Βαρσοβία με τον πρόεδρο της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες, είπε επίσης ότι η χώρα του θα τηρήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ να βοηθά τις χώρες-μέλη του εάν δεχτούν επίθεση. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες ο Ίλβες είπε ότι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας θα πρέπει να είναι πιο ισχυρή “και να μην αφορά την τιμή του φυσικού αερίου”.

    Όλα αυτά είναι άκρως ανησυχητικά και δεν μπορούν παρά να ανησυχούν και την Αθήνα . Η οποία θα πρέπει να διαμορφώσει μια σταθερή πολιτική απέναντι στην ουκρανική κρίση και να μην παρασύρεται ούτε από τις απαιτήσεις των συμμάχων της ,αλλά ούτε και από την παραδοσιακή συναισθηματική περισσότερο “φιλορωσική” μας διάθεση.

    Δεν είναι εύκολο ,αλλά είναι απαραίτητο να κινηθούμε σε μια γραμμή απόλυτης ισορροπίας . Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να γίνουμε “μαύρο πρόβατο” για τους λεγόμενους συμμάχους αλλά ουτε να βρεθούμε απέναντι στην Ρωσία που αποδεικνύει στην κρίση της Ουκρανίας ότι έχει επιστρέψει στην παγκόσμια σκακιέρα για να αναλάβει πάλι τον ρόλο που είχε χάσει με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού . Αυτόν της υπερδύναμης.

    Ελπίζουμε στο ΥΠΕΞ ο κ.Βενιζέλος να λύσει γρήγορα τα πολιτικά υπαρξιακά προβλήματα που βασανίζουν το ΠΑΣΟΚ , την Ελιά ή όποιον άλλο κομματικό μηχανισμό και να ασχοληθεί με το επιτελείο του με το θέμα της ουκρανικής κρίσης που μας αφορά άμεσα.

    onalert.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ