• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

    Μπερλουσκόνι: Είπα «όχι» στην Τρόικα για να μην γίνουμε αποικία όπως η Ελλάδα

    Στα όσα ισχυρίζεται ο Αμερικανός πρώην υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στο νέο του βιβλίο «Stress Test», απαντά ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Κοριέρε Ντέλα Σέρα». 

    Έπειτα από την αποκάλυψη Γκάιτνερ ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ πρότειναν στις ΗΠΑ το φθινόπωρο του 2011 να στηρίξουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να πειστεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί από πρωθυπουργός, ο Μπερλουσκόνι είπε εκείνη την εποχή γνώριζε ότι κάτι συνέβαινε.

    «Δεν εκπλήσσομαι. Έχω πολλές φορές πει ότι ήδη από το 2011 οι αντιπαραθέσεις σε κυβερνητικό αλλά και εθνικό επίπεδο είναι μία τάση που και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας έχουν δημιουργήσει το προφίλ της κυβέρνησής μου και των ψηφοφόρων μου και όχι κάποιας άλλης κυβέρνησης», είπε και πρόσθεσε: «Γνώριζα ότι κάτι συνέβαινε και έως σε ένα σημείο πίστευα ότι υπήρχε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση». 
    Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι είπε «όχι» στην Τρόικα, παρά τις πιέσεις Μέρκελ – Σαρκοζί να τον πείσουν να δεχθεί μια παρέμβαση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
    «Δεν είχαμε καμία ανάγκη βοήθειας από το εξωτερικό γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η Ιταλία θα γινόταν αποικία όπως έγινε η Ελλάδα για την Τρόικα», είπε ο πρώην πρωθυπουργός. 
    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Γκάιτνερ και όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα», «ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν την παροχή δανείων στην Ιταλία από μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι». 
    «Πληροφορήσαμε αμέσως τον πρόεδρο Ομπάμα. Παρ’ όλο, όμως, που θα ήταν χρήσιμη μια πιο ικανή ηγεσία στην Ευρώπη, δεν μπορούσαμε να πάρουμε μέρος σε μια τέτοια μηχανορραφία», προσθέτει ο πρώην υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ. 
    Ο Τίμοθι Γκάιτνερ αποκαλύπτει επίσης στο 580 σελίδων βιβλίο του ότι η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, όσον αφορά τις προσπάθειες διάσωσης του ευρώ, προτίμησε να αναπτύξει στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. 



    pygmi.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ