• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

    Ξεκάθαρος ο Πούτιν: Στην Ουκρανία έγινε το συνταγματικό πραξικόπημα και η βίαιη κατάληψη εξουσίας.

    Στην Ουκρανία έγινε το συνταγματικό πραξικόπημα και η βίαιη κατάληψη της εξουσίας. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην κατοικία του στο Νόβο-Ογκαριόβο. Σύμφωνα με τη δήλωσή του, ο Γιανουκόβιτς είναι νόμιμος Πρόεδρος της Ουκρανίας.

    Για την κατάσταση στην Ουκρανία

    Η εκτίμηση μπορεί να είναι μόνο μία: είναι συνταγματικό πραξικόπημα και βίαιη κατάληψη της εξουσίας. Κανένας δεν το αμφισβητεί. Αναρωτιέμαι: γιατί το έκαναν; Ο Γιανουκόβιτς με βοήθεια των Υπουργών Εξωτερικών υπέγραψε στις 21 Φεβρουαρίου εκείνη τη Συμφωνία με βάση την οποία ο Γιανουκόβιτς παρέδωσε την εξουσία του, δέχτηκε τα πάντα που ζήτησε η αντιπολίτευση, δηλαδή δέχτηκε να γίνουν έκτακτες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, να επιστρέψει το Σύνταγμα του 2004. Συμφώνησε να μην χρησιμοποιεί βία.

    Πέραν τούτου, έδωσε την εντολή να αποσυρθούν όλες οι αστυνομικές δυνάμεις. Μόλις έφυγε στο Χάρκιβ, η κατοικία του κατελήφθη. Δεν είχε καμία ελπίδα για επανεκλογές, όλοι συμφωνούν με αυτό, όλοι οι συνεργάτες μου. Γιατί έπρεπε να δημιουργηθεί στη χώρα όλο εκείνο το χάος στο οποίο βρέθηκε; Δεν υπάρχει καμία απάντηση. Ήθελαν να δείξουν τη δύναμη; Για μένα είναι μια ηλίθια κίνηση, Με τις ενέργειες αυτές ταλάντευσαν τη νότια και τη νοτιοανατολική Ουκρανία.

    Η κατάσταση αυτή είναι επαναστατική, δημιουργούταν από τις πρώτες μέρες της υπάρξεως της Ουκρανίας. Ένας απλός Ουκρανός χωριάτης βασανιζόταν και επί του Νικόλαου του Αιματηρού, και επί του Κραβτσούκ, και από του Γιούσσενκο. Ο λαός ζητούσε αλλαγές, απαγορεύεται όμως να επικρίνουμε τις άνομες αλλαγές. Στην ευρύτερη περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης η οικονομία είναι ακόμη ασθενής, απαγορεύεται να διαλέγει κανείς τον αντισυνταγματικό δρόμο.

    Αντιλαμβάνομαι τον κόσμο στο Μαϊδάν που ζητάει αλλαγές όχι στην πρόσοψη της εξουσίας, αλλά ριζικές.

    Στο Δνεπροπετρόβσκ ο κύριος Κολομίετς έφτασε στην εξουσία, αλλά είναι ένας απλός απατεωνάκος που μερικά χρόνια πριν «πούλησε» τον δικό μας ολιγάρχη Αμπράμοβιτς. Και ο απατεώνας αυτός γίνεται κυβερνήτης. Λογικό είναι να αγανακτούν οι άνθρωποι. Πρέπει να δοθεί στους ανθρώπους το δικαίωμα να καθορίζουν τη μοίρα των οικογενειών τους, της περιοχής τους. Πρέπει να συμμετέχει ο λαός στον καθορισμό της μοίρας της χώρας του.

    Η Βουλή της Ουκρανίας εν μέρει είναι νόμιμη, εν μέρει όχι. Ο εκτελών καθήκοντα του Προέδρου δεν έχει καμία νομιμότητα. Υπάρχει μόνο ένας Πρόεδρος (Γιανουκόβιτς – σ.τ.μ.), είναι κατανοητό ότι δεν έχει καμία εξουσία, από τη νομική πλευρά όμως ο Γιανουκόβιτς είναι νόμιμος Πρόεδρος της Ουκρανίας.

    Τους (στις καινούργιες αρχές της Ουκρανίας — σ.τ.μ.) έχω πει χίλιες φορές "γιατί σχίζετε τη χώρα;", "τι κάνετε;". Στο κάτω-κάτω, πρέπει να ψηφιστεί το νέο Σύνταγμα με βάση το δημοψήφισμα, για να νιώσουν όλοι οι πολίτες της Ουκρανίας ότι επηρεάζουν την διαμόρφωση των βασικών αρχών. Δεν είναι όμως η δική μας υπόθεση.

    Στο υψηλότατο επίπεδο δεν έχω στην Ουκρανία συνεργάτη, εκεί δεν υπάρχει Πρόεδρος μέχρι τις καθολικές εκλογές. Εάν όλα αυτά (προεδρικές εκλογές – σ.τ.μ.) θα γίνουν υπό τις ίδιες συνθήκες της τρομοκρατίας, όπως είναι τώρα, δεν θα αναγνωρίζουμε τέτοιου είδους αποτελέσματα.

    Για τη νομιμότητα των αρχών της Κριμαίας: η Βουλή της Κριμαίας σύμφωνα με τις διαδικασίες και το νόμο στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου εξέλεξε τον νέο Πρωθυπουργό. Είανι, βεβαίως, νόμιμο, τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες, δεν υπάρχουν παραβάσεις.

    Οι στρατιώτες του "Berkut" κάθονταν με τις ασπίδες και τους πυροβολούσαν με μαχητικά όπλα. Ποιος έδινε τις εντολές, δεν γνωρίζω. Το μόνο που γνωρίζω, είναι αυτό που μου είπε ο Γιανουκόβιτς, και εκείνος μου είπε ότι δεν έδινε τέτοιου είδους εντολές. Πέραν τούτου, μου τηλεφώνησε, και του είπα να μην το κάνει.

    Μερικές φορές μου φαίνεται ότι κάπου στην Αμερική κάθονται κάποιοι πάνω από ένα λάκκο με νερό και κάνουν πειράματα σαν με τα πειραματόζωα, χωρία να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους. Γιατί το κάνουν, δεν υπάρχει απάντηση. Μετέτρεψαν την πολιτική ζωή στην Ουκρανία στη φάρσα.

    Μαθαίνουμε τους ανθρώπους, εάν μπορεί κανείς να παραβιάσει κάτι, τότε μπορούν και οι υπόλοιποι, και εμφανίζεται το χάος. Είναι πολύ επικίνδυνο να λειτουργεί κανείς σαν ελέφαντας σε υαλοπωλείο.

    Είναι ολοφάνερο ότι είναι η ένοπλη κατάληψη της εξουσίας, έτσι; Με παράβαση του Συντάγματος, σωστά; Λοιπόν, όταν υπογραμμίζουμε ότι είναι το αντισυνταγματικό πραξικόπημα, μας λένε «όχι, είναι η επανάσταση». Εάν είναι η επανάσταση, δεν μπορώ να μην συμφωνήσω με μερικούς ειδικούς που θεωρούν ότι στο έδαφος αυτό εμφανίζεται ένα νέο κράτος με το οποίο δεν έχουμε υπογράψει κανένα δεσμευτικό έγγραφο.

    Όλες οι οικονομικές και ανθρωπιστικές μας σχέσεις μπορούν να αναπτύσσονται μόνο εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση και γίνουν οι προεδρικές εκλογές.

    Δεν μπορώ καθόλου να το φανταστώ (ποιος θα μπορούσε να γίνει καινούργιος πρόεδρος της Ουκρανίας – σ.τ.μ.). Μετά από αυτά τα γεγονότα είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε κάτι. Στις συνθήκες αυτές μπορεί να εμφανιστεί οποιοσδήποτε.

    Για τις τιμές στο φυσικό αέριο

    Η "Gazprom" δεν επιστρέφει στις παλιές τιμές, δεν θέλει να κάνει παράταση στις υπάρχουσες εκπτώσεις για τις οποίες συμφώνησαν να εισάγονται ή να μην εισάγονται κάθε τρίμηνο. Η "Gazprom" εισάγει την έκπτωση, η κυβέρνηση της Ρωσίας δίνει τη πρώτη δόση, τυπικά δεν είναι το δάνειο, είναι η αγορά ομολόγων, και η ουκρανική πλευρά υποχρεούται πλήρως να αποσβήσει το χρέος το οποίο προέκυψε μετά το δεύτερο εξάμηνο της περσινής χρονιάς, και να πληρώνει εγκαίρως τις τρέχουσες πληρωμές που προκύπτουν. Το χρέος δεν αποσβέστηκε, οι τρέχουσες πληρωμές πλήρως δεν καταβάλλονται. Φυσικά η «Gazprom» στις συνθήκες αυτές λέει ότι εάν δεν πληρώνετε ούτως ή άλλως, ας το καθορίσουμε σε μια κανονική τιμή. Είναι καθαρά εμπορικό στοιχείο της δράσης της «Gazprom».

    Για την οικονομική βοήθεια της Ουκρανίας

    Εμείς σε γενικές γραμμές θα ήμασταν έτοιμοι να εξετάσουμε ενέργειες για την παροχή των δόσεων, οι συνεργάτες μας όμως στη Δύση μας ζητούν να μην το κάνουμε. Μας ζητούν να συνεργαστούμε στα πλαίσια του ΔΝΤ για να κινητοποιήσουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας να διεξαγάγει τις μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση της οικονομίας. Η κυβέρνηση τώρα εξετάζει διάφορα σχέδια.

    Για την πιθανή εισαγωγή του στρατού στην Ουκρανία

    Προς το παρόν δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη, αλλά υπάρχει η δυνατότητα αυτή. Οι δικές μας ασκήσεις που έγιναν πρόσφατα, δεν έχουν καμία σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία. Η χρήση του στρατού είναι μια ακραία περίπτωση. Έχουμε όμως την απευθείας παράκληση του νόμιμου Προέδρου Γιανουκόβιτς για την πολεμική βοήθεια στην προστασία των πολιτών της Ουκρανίας. Βλέπουμε την ασυδοσία των νεοναζί, των εθνικιστών, των αντισημιτών που γίνεται σε μερικές περιοχές της Ουκρανίας, καθώς και στο Κίεβο. Η εισαγωγή του στρατό είναι ένα ακραίο μέτρο. Θεωρούμε ότι η Ουκρανία είναι ένας κοντινότατος μας γείτονας, μια αδερφική δημοκρατία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι τα αδέρφια μας στα όπλα, είναι ο φίλοι μας. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες και οι Ρώσοι στρατιώτες θα βρεθούν στην ίδια πλευρά των οχυρώσεων. Περίπου τα ίδια πράγματα συμβαίνουν τώρα και στην Κριμαία. Δεν υπήρξε ούτε μία μαχητική σύγκρουση, ούτε μια βολή. Το μόνο που κάναμε, ήταν να ενισχύσουμε την φύλαξη των δικών μας εγκαταστάσεων. Δεν ετοιμαζόμαστε για παρέμβαση, θεωρούμε όμως ότι σε όλους τους πολίτες της Ουκρανίας πρέπει να δοθούν ίδια δικαιώματα για την συμμετοχή στη ζωή της χώρας και για τον καθορισμό του μέλλοντος της χώρας αυτής.

    Ήταν οι τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας (για του στρατιώτες στην Κριμαία – σ.τ.μ.). Δεν συμμετείχαμε στην προετοιμασία τους.

    Δεν θα πολεμήσουμε με τον ουκρανικό λαό. Εάν αποφασίσουμε την εισαγωγή στρατού, θα γίνει μόνο για την προστασία των πολιτών. Δεν απαιτούμε να σκλαβώσουμε κάποιον, να επιβάλουμε κάτι σε κάποιον, αλλά, βέβαια, δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι, εάν δούμε ότι αρχίζουν να τους (το ρωσόφωνο πληθυσμό – σ.τ.μ.) καταδιώκουν μα να τους εξοντώνουν, να τους χλευάζουν. Θα ήθελα πολύ να μην φτάσουμε στο επίπεδο εκείνο.

    Για τον Βίκτωρ Γιανουκόβιτς

    Δεν έχει πολιτικό μέλλον. Του συμπαρασταθήκαμε απολύτως λόγω των ανθρωπιστικών απόψεων. Νομίζω, εκεί απλά θα τον είχαν σκοτώσει. Δεν αρνούνταν να υπογράψει τη Συμφωνία για την ευρωπαϊκή ένταξη, λειτουργούσε στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του.

    Για την οικονομική βοήθεια στην Κριμαία

    Βεβαίως, θα βοηθήσουμε.

    Για την μοίρα της Κριμαίας

    Δεν εξετάζεται το θέμα της ένταξης της Κριμαίας στην ρωσική επικράτεια. Οι κάτοικοι της Κριμαίας στις συνθήκες της ελευθερίας έχουν δικαίωμα να καθορίζουν τη μοίρα τους. Το δικαίωμα του έθνους για τον αυτοκαθορισμό κανένας δεν έχει αναβάλει. Σε καμία περίπτωση δεν θα προβοκάρουμε κανέναν, δεν θα υποσκάπτουμε με σκοπό τη δημιουργία τέτοιων αντιλήψεων. Μόνο οι ίδιοι οι πολίτες που διαμένουν σε συγκεκριμένες περιοχές, έχουν δικαίωμα να καθορίζουν τη μοίρα τους.

    Για την παγκόσμια αντίδραση

    Μας κατηγορούν για την ανομία των ενεργειών μας, αξίζει όμως να θυμηθούμε για τις ενέργειες των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Λιβύη, όπου λειτούργησαν είτε χωρίς καμία έγκριση είτε διαστρεβλώνοντάς τες. ΟΙ συνεργάτες μας πάντα σαφώς και ρητά διατυπώνουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα. Και μετά τραβούν όλο τον υπόλοιπο κόσμο, και όποιος δεν έρχεται, αρχίζουν να τον κοπανίζουν. Οι ενέργειές μας πλήρως ανταποκρίνονται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, επειδή έχουν την παράκληση του νόμιμου Προέδρου, και οι ενέργειές μας συμπίπτουν με τα συμφέροντά μας, επειδή βοηθούμε τους ανθρώπους με τους οποίους μας συνδέουν οι πολιτιστικές και ιστορικές σχέσεις.

    Για τις πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

    Για τις συνέπειες των κυρώσεων αυτών πρέπει να σκεφτούν εκείνοι που θέλουν να τις εφαρμώσουν. ΟΙ κυρώσεις είναι και η αμοιβαία ζημιά, πρέπει να το σκεφτούν. Οι συνεργάτες μας στήριξαν την ένολη κατάληψη της εξουσίας, και κήρυξαν τους ανθρώπους αυτούς νόμιμους. Θεωρούμε όλες τις απειλές προς εμάς αντιπαραγωγικές και επιβλαβείς.

    Για την πιθανή ανάκληση του πρέσβη από τις ΗΠΑ

    Βλέπουμε τις δηλώσεις διάφορων πολιτικών, η ανάκληση του πρέσβη είναι ένα τελευταίο μέτρο, εάν χρειαστεί, θα το κάνουμε. Αν και δε θα ήθελα. Η διεθνής συνεργασία συμφέρει όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και τους συνεργάτες μας τους συμφέρει η συνεργασία μαζί μας, και οι σχέσεις αυτές μπορούν να χαλάσουν πολύ εύκολα.

    Για τον πιθανό μποϊκοτάζ των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι

    Εάν κάποιος θα προσπαθήσει να διακόψει τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός που επιχειρεί να το κάνει, δεν έχει τίποτε ιερό και όσιο. Δεν διατρέχει κανένας κίνδυνος για τη διεξαγωγή των Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ