Οι επιστήμονες εξακρίβωσαν για άλλη μία φορά ότι η μαύρη σοκολάτα βοηθά στην αποκατάσταση της ελαστικότητας των αρτηριών, ενώ παράλληλα παρεμποδίζει την προσκόλληση των λευκών αιμοσφαιρίων στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, παράγοντες οι οποίοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία αρτηριοσκλήρυνσης.
Μάλιστα, παρατήρησαν ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν άλλαξε ακόμη και όταν αυξήθηκε η περιεκτικότητά της σε φλαβανόλες.
Πλέον, έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση της σοκολάτας στην αγγειακή υγεία. Ακόμη, διαπιστώσαμε ότι η αύξηση της περιεκτικότητας σε φλαβανόλη δεν προσθέτει επιπλέον ευεργετική δράση στην υγεία των αγγείων», δήλωσε ο Diederik Esser, Ph.D., ερευνητής από το Ινστιτούτο Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία και συμπλήρωσε: «Διαπιστώσαμε, ωστόσο, ότι η φλαβανόλη επηρεάζει τη γεύση και επομένως δίνει μεγαλύτερο κίνητρο για να τρώμε μαύρη σοκολάτα».
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 44 υπέρβαρους μεσήλικες άνδρες, που έπρεπε να καταναλώνουν 70 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας ημερησίως για δύο περιόδους των τεσσάρων εβδομάδων η καθεμία.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου, οι εθελοντές έτρωγαν μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη, ενώ κατά τη δεύτερη περίοδο κατανάλωναν κανονική μαύρη σοκολάτα. Και οι δύο σοκολάτες είχαν παρόμοια περιεκτικότητα σε κακάο. Πριν και μετά από κάθε περίοδο, οι επιστήμονες πραγματοποιούσαν μια σειρά από μετρήσεις για να διαπιστώσουν την υγεία των αγγείων.
Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «The FASEB Journal».
ΠΗΓΗ
sahiel.gr
Μάλιστα, παρατήρησαν ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν άλλαξε ακόμη και όταν αυξήθηκε η περιεκτικότητά της σε φλαβανόλες.
Πλέον, έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση της σοκολάτας στην αγγειακή υγεία. Ακόμη, διαπιστώσαμε ότι η αύξηση της περιεκτικότητας σε φλαβανόλη δεν προσθέτει επιπλέον ευεργετική δράση στην υγεία των αγγείων», δήλωσε ο Diederik Esser, Ph.D., ερευνητής από το Ινστιτούτο Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία και συμπλήρωσε: «Διαπιστώσαμε, ωστόσο, ότι η φλαβανόλη επηρεάζει τη γεύση και επομένως δίνει μεγαλύτερο κίνητρο για να τρώμε μαύρη σοκολάτα».
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 44 υπέρβαρους μεσήλικες άνδρες, που έπρεπε να καταναλώνουν 70 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας ημερησίως για δύο περιόδους των τεσσάρων εβδομάδων η καθεμία.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου, οι εθελοντές έτρωγαν μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη, ενώ κατά τη δεύτερη περίοδο κατανάλωναν κανονική μαύρη σοκολάτα. Και οι δύο σοκολάτες είχαν παρόμοια περιεκτικότητα σε κακάο. Πριν και μετά από κάθε περίοδο, οι επιστήμονες πραγματοποιούσαν μια σειρά από μετρήσεις για να διαπιστώσουν την υγεία των αγγείων.
Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «The FASEB Journal».
ΠΗΓΗ
sahiel.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.