Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Τι έλεγε ο Τζορτζ Μπους μέσα στη Βουλή των Ελλήνων για τον Ελληνισμό;




Για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νεότεροι, ας θυμηθούμε τι εγκώμια έψαλε από του Βήματος της Βουλής των Ελλήνων ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους (πατέρας) για την Ελλάδα, τους Έλληνες και τον Ελληνισμό!..

ΠΡΙΝ μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το διήμερο 17 και 18 Ιουλίου 1991, ο πατέρας Τζορτζ Μπους επισκέφθηκε την Ελλάδα με την επίσημη ιδιότητά του ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου τον υποδέχτηκε ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, παρά την ψυχρή αντίδραση του τότε Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως Ανδρέα Παπανδρέου (δεν σηκώθηκε ούτε να τον χαιρετίσει), δέχθηκε να μιλήσει μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και είπε πράγματα, που αξίζει να μνημονεύσουμε, μιας και τα λόγια του ήσαν μία πράξη ευγνωμοσύνης που έτρεφε ο Νέος Κόσμος απέναντι την Ελλάδα, και τον οποίον (λόγον) ουδέποτε χρησιμοποιήσαμε για άσκηση διεθνούς πολιτικής μετά τα όσα δήλωσε επισήμως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ας τον ακούσουμε:


« Κύριε Πρόεδρε,
Θέλω να χαιρετίσω τον Πρόεδρο κ Καραμανλή, τον Πρωθυπουργό κ Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ Τσαλδάρη, τον κ Παπανδρέου, που είχα την τιμή να γνωρίσω πριν λίγο χρονικό διάστημα, και τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Ήθελα κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική αυτή τιμή που μου κάνετε, που μου επιτρέπει να απευθυνθώ σε Σας.
Έχει μεγάλη σημασία που ακολουθώ τα βήματα μεγάλων ανδρών, όπως του Αϊζενχάουερ ή του Στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ, που μίλησαν εδώ.
Κανένας Αμερικανός (που έρχεται εδώ) δεν μπορεί να έχει την (ορθή) αντίληψη, χωρίς να αισθάνεται ένα είδος ιερού δέους. Όλα όσα είναι, όλα όσα υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, ό,τι θεωρούμε φιλελεύθερο σ’ εμάς, έχει τη ρίζα του σ’ αυτή τη μεγάλη Φυλή, σ’ αυτή τη μεγάλη Χώρα, που γεννήθηκε πριν 2500 χρόνια η Δημοκρατία!
Κάθε Αμερικανός φοιτητής μαθαίνει να εκτιμά το μεγαλείο του Παρθενώνα, των Δελφών και του δροσερού Αιγαίου και μαθαίνουμε ότι οι μεγάλοι επιστημονικοί κλάδοι (η Φιλοσοφία, η Θεολογία, η Δραματική Τέχνη, η Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Βιολογία, η Γεωλογία) και, βεβαίως, η Πολιτική, γεννήθηκαν στα παράλια αυτά (…).
Στα Μνημεία και τα Μουσεία σας, βλέπουμε τους χώρους, από τα οποία αναπτύχθηκε η δική μας δημοκρατία της ελευθερίας.
Δυόμισυ χιλιάδες χρόνια αργότερα, η ανθρωπότης μόλις αρχίζει να κατανοή το μεγαλείο των όσων επέτυχαν οι πρόγονοί σας. Μέσα από δεκάδες γεγονότα, μέσα από την ακμή και παρακμή μεγάλων αυτοκρατοριών, μέσα από πολέμους και καταστροφές, μέσα από υφέσεις και οικονομικές επαναστάσεις της, μέσα από τους σκλάβους και τους μόχθους της ανθρώπινης εργασίας, ένα πράγμα άντεξε: Το όνειρο της Δημοκρατίας!
Έτσι, λοιπόν, σήμερα, καθώς διαλύονται οι παλιές τυραννίες, καθώς αναδύεται μία κοινοπολιτεία της Ελευθερίας σ’ ολόκληρο τον κόσμο, μπορούμε πράγματι να πουμε, ότι το μέλλον μας, το μέλλον του κόσμου, ξεκίνησε ακριβώς εδώ.
Παρ’ ότι έχω να επισκεφθώ την Ελλάδα από το 1960 (νομίζω την επισκέφθηκα και πάλι το 1979) δεν έχω έρθει πολύ πρόσφατα στη χώρα σας. Αισθάνομαι, όμως, σαν στο σπίτι μου.
Έχω την τιμή να βρίσκωμαι σήμερα στην αίθουσα αυτή μ’ έναν άνθρωπο που αποτελεί σύμβολο των αρχών της αρχαίας Ελλάδος και του θάρρους της σύγχρονης: Με τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ο τότε Πρωθυπουργός Καραμανλής φιλοξένησε τον Πρόεδρο Αϊζενχάουερ το 1959 και έχει συνεργασθή με κάθε Αμερικανό Πρόεδρο από τον Χάρρυ Τρούμαν. Αποκατέστησε την δημοκρατία στην Ελλάδα το 1974 και συνέβαλε στο να αποκτήση η Ελλάδα το ανάστημά της ως προπύργιο σταθερότητος. Οικοδόμησε νέες σχέσεις με τη Δύση και συνέβαλε στην προσχώρηση της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Εξασφάλισε στην Ελλάδα ένα σημαντικό ρόλο στην Ατλαντική Συμμαχία, διεύρυνε τις διεθνείς ευθύνες της Ελλάδος, την διεθνή της επιρροή, την διεθνή της σημασία.
Για να τιμήσω τον μεγάλο αυτό άνδρα και για να υπογραμμίσω την ιδιαίτερη ποιότητα των ανανεωμένων σχέσεών μας με την Ελλάδα, θα ήθελα, Κύριε Πρόεδρε, τώρα να σας προσκαλέσω να μας επισκεφθήτε του χρόνου στην Ουάσιγκτων, ως Αρχηγός Κράτους (χειροκροτήματα) και ελπίζω ότι θα απεδεχθήτε (αυτήν την πρόσκλησιν), ώστε ο αμερικανικός λαός να έχη την ευκαιρία να εκφράση την ευγνωμοσύνη του και τον θαυμασμό του προς εσάς και προς την Ελλάδα.
Σήμερα θα ήθελα επίσης να επαναλάβω την πρόσκλησή μου και προς έναν άλλον μεγάλο άνδρα, ένα άνδρα που θαυμάζω και σέβομαι, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (χειροκροτήματα). Τον προσεκάλεσα να επισκεφθή επίσημα την πρωτεύουσά μας. Μ αυτό το ταξίδι ολόκληρος ο κόσμος θα μάθη ότι η φιλία μας, όπως και τα ιδανικά που μας ενώνουν, θα διαρκέσουν.
Ευρισκόμενος σήμερα εδώ, με χαρά μπορώ να πω ότι οι σχέσεις μας είναι ισχυρότερες παρά ποτέ.΄Εχουμε συσφίξει τους οικονομικούς δεσμούς μας με συμφωνίες στον τελωνειακό τομέα, τον τομέα της πολιτικής αεροπορίας και του τουρισμού. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο από κοινού στην διεθνή καταπολέμηση της τρομοκρατίας και με την επίσκεψή μου αυτή ελπίζω ότι αυτή η ειδική σχέσις θα γίνη ακόμη ισχυρότερη. Μπορούμε να οικοδομήσουμε πιο δυναμικές οικονομικές σχέσεις.
Παρ΄ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εξωτερικός επενδυτής της Ελλάδας, θέλουμε να κάνουμε περισσότερα. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι το αμερικανικό κεφάλαιο και η αμερικανική τεχνογνωσία θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην διαρκή ευημερία της Ελλάδος. Και γι’ αυτό εζήτησα από τον υπουργό Εμπορίου μας να ηγηθή μιας προεδρικής, εμπορικής και επενδυτικής αποστολής στην Ελλάδα το φθινόπωρο.
Μπορούμε να ενισχύσουμε και τις σχέσεις μας στον τομέα της ασφάλειας. Έχουμε ήδη σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς μέσω του ΝΑΤΟ. Εφέτος οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσφέρουν 350 εκ. δολλάρια βοήθεια ασφάλειας προς την Ελλάδα. Μόλις συμφωνήσαμε να σας εκμισθώσουμε 2 φρεγάτες (…) και θα επισπεύσουμε την αποστολή 10 αεροσκαφών ( …) και θα παραδώσουμε άλλα 18 αεροσκάφη το φθινόπωρο.
Με τις συμφωνίες αυτές διατυπώνουμε την αποφασιστικότητά μας να σας στηρίξουμε και τώρα και στο μέλλον. Σταθήκατε ευθέως στο πλευρό της Διεθνούς Συμμαχίας που απελευθέρωσε το Κουβέϊτ από τον Σαντάμ Χουσείν. Κι αυτό το είδος συνεργασίας δεν είναι νέο: Στον Περσικό Κόλπο, όπως και στην Κορέα, και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, η Ελλάδα συντάχθηκε με τις δυνάμεις της ελευθερίας.
Και τώρα αντιμετωπίζουμε ένα νέο κόσμο. Ένα κόσμο, που η στρατιωτική αντιπαράθεση παραμερίζεται προς όφελος του εποικοδομητικού οικονομικού ανταγωνισμού. Ένα κόσμο όπου τα έθνη αγωνίζονται για να οικοδομήσουν και να τελειοποιήσουν την δημοκρατία.
Παρ όλο που δεν έχουμε «οδικό χάρτη» για να μας καθοδηγεί σ’ αυτόν το νέο κόσμο, έχουμε την ασφαλή πυξίδα των αρχών που είναι προσφιλή στα δύο μας έθνη: Πρόκειται για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών στην ελεύθερη οικονομία, ένα ανοιχτό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, που θα είναι πάνω από όλα για την δημοκρατία.
Εδώ στην Ελλάδα έχετε μια ζωντανή εικόνα αυτού του νέου κόσμου: Εδώ στη μοναδική γεωγραφική σας θέση, σ’ αυτήν τη ιστορική στιγμή, μπορούμε να δούμε την πρόκληση και την υπόσχεση μιας Νέας Παγκόσμιας Τάξης, όπως την αποκαλούμε.
Αυτή τη φορά έχει εκραγή η πρώτη μεταψυχροπολεμική κρίση της Ευρώπης. Οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας αγνωνίζονται για να εξασφαλίσουν τις νέες ελευθερίες τους και να ξεπεράσουν το βάρος του πανάρχαιου μύθου τους.
Η Διεθνής Κοινότητα συντάχθηκε με τη θαρραλέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και κάνει έκκληση στους Γιουγκοσλάβους για να διαμορφώσουν ένα νέο μέλλον. Ένα δημοκρατικό μέλλον δια μέσου ειρηνικών διαπραγματεύσεων. Κι εμείς κάνουμε έκκληση στους ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας να απαλλάξουν το λαό του από ένα φοβερό εμφύλιο πόλεμο.
Ως χώρα της ΕΟΚ με την σταθερά δημοκρατία, μπορείτε να βοηθήσετε έθνη όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία, που αγωνίζονται στον τον δρόμο προς την ελευθερία,. Μπορεί να αγωνίζονται, αλλά για κοιτάξτε την πρόσφατη ιστορία: Ποιος μπορούσε να προβλέψει ότι οι χώρες αυτές τώρα θέλουνε να ακολουθήσουν τον δρόμο προς την ελευθερία και τη δημοκρατία;
Οι Βαλκάνιοι γείτονές σας, συμπεριλαμβανομένης και της Γιουγκοσλαβίας, στρέφονται προς εσάς για καθοδήγηση και βοήθεια και ελπίδα. Ένα είδος νεανικής αισιοδοξίας ανθεί παντού, για να βιώνουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη οι λαοί.
Σ’ ολόκληρη την Σοβιετική Ένωση , άνδρες και γυναίκες, νέοι και γέροι, σ’ ολόκληρο τον κόσμο προσβλέπουν στα ιδανικά, που για πρώτη φορά σφυρηλατήθηκαν εδώ στη Ελλάδα. Αλλά τα ιδανικά είναι σημαντικά μόνο όταν υπαγορεύονται από ενέργειες και πράξεις. Το καταλαβαίνουμε αυτό.
Επικροτούμε την πρόσφατη πρόταση για την παγίωση της σταθερότητας στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο, τις νέες ευκαιρίες σ’ αυτή την περιοχή των Βαλκανίων.
Αυτό συζητούσαμε χθες με τον κ Γκορμπατσώφ, που ενέπνεε αυτό το πνεύμα συνεργασίας, Η Σοβιετική ΄Ενωση προσπαθεί να κάνη περισσότερα στον δρόμο των δημοκρατικών αρχών.
Ελπίζω ότι η συμφωνία ελέγχου των οπλισμών που συμφωνήσαμε χθες με τον κ Γκορμπατσώφ (η πρώτη συμφωνία για την μείωση των στρατιωτικών οπλισμών στην ιστορία ), θα είναι επωφελής για όλες τις χώρες σ’ ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως σ’ αυτήν την περιοχή του κόσμου.
Ελπίζω και με την Τουρκία να αντιμετωπίσετε μία μεγάλη πρόκληση για να μπορέσετε να επιλύσετε τις διαφορές που σας διχάζουν. Πριν περισσότερα από 60 χρόνια ο Ελευθέριος Βενιζέλος (και με συγχωρείτε για την προφορά μου) υπέγραψε συμφωνία φιλίας και εμπορίου με τον πατέρα της ιδρύσεως της σύγχρονης Τουρκίας, τον Κεμάλ Ατατούρκ. Εύχομαι να μπορέσετε να ακουλουθήσετε το παράδειγμα των δύο αυτών μεγάλων προσωπικοτήτων,.
Σήμερα οι νέοι ρομαντικοί ηγέτες χαίρουν μιας μοναδικής ευκαιρίας για να ξεπεράσουν τις παρεξηγήσεις του παρελθόντος. Μπορείτε να αρχίσετε να επουλώνετε τη βαθιά πληγή που σημαδεύει την Κύπρο που διαιρεί οικογένειες και φίλους σ’ αυτό το νησί.
Στο νέο κόσμο που ανέφερα κανείς από εμάς δεν θα έπρεπε να δεχθή την καθεστηκυία τάξη στην Κύπρο και σήμερα υπόσχομαι οτι οι ΗΠΑ δεν θα φεισθούν καμιάς προσπάθειας για να βοηθήσουν την Ελλάδα, την Τουρκία και τους Κυπρίους να διευθετήσουν το πρόβλημα της Κύπρου κι ότι αυτό θα γίνη εφέτος.
Εν τελευταία αναλύσει, οι δεσμοί , που συνδέουν τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, είναι πολύ βαθύτεροι από μία οικονομική ή στρατιωτική αναγκαιότητα.
Γιατί βλέπετε, όπως πολλοί από σας γνωρίζετε, οι Ελληνο-Αμερικάνοι έχουν πλουτίσει πάρα πολύ στη χώρα μας σε κάθε επάγγελμα, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιοχή, σε κάθε κατηγορία, σε κάθε τομέα της ζωής. Πάρα πολλοί επιχειρηματίες Ελληνοαμερικάνοι με έχουν τιμήσει με τη φιλία τους: Ο Κωστάνης (;), ο Σπανός, και οι δύο έχουν κάνει πολλά για τη χώρα μας,
Και ο ικανός πρέσβης Μάϊκλ Σωτήρχος επίσης έχει χειρισθή πολύ καλά τα συμφέροντα της χώρας μας.
Εχουμε βαθύτερους δεσμούς: Έχουμε πόλεις που έχουν ονόματα ελληνικών πόλεων: Αθήνα, Κόρινθος, Σπάρτη. Ένα από τα μέρη που ψαρεύω και μ’ αρέσει πάρα πολύ, είναι μια πόλη που ονομάζεται Μαραθώνας, στην Φλώριδα. Και, βεβαίως, η χώρα μου δεν θα υπήρχε εάν οι πρόγονοί σας δεν είχαν αναπτύξει την πιο επαναστατική ιδέα του κόσμου: την δημοκρατία!
Οι ιδρυτές του Έθνους μας μελέτησαν λεπτομερώς την ιστορία σας και εκτιμούσαν βαθιά τα έργο των αρχαίων Ελλήνων:
Ο Τόμας Τζέφερσον, ο πρωτεργάτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας μας, είπε κάποτε (και το παραθέτω)::
«Η Ελλάδα ήταν το πρώτο από τα πολιτισμένα έθνη και απετέλεσε παράδειγμα για το τι πρέπει να γίνη ο άνθρωπος»!
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι οι αρχαίες ελληνικές δυνάμεις έπεσαν, επειδή δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τον πανάρχαιο μύθο τους, επειδή αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τους κοινούς δεσμούς, τις κοινές αρχές και τους κοινούς στόχους τους .Πρέπει να δεσμευθούμε, ότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα σφάλματά τους.
Αύριο θα έχω μια εξαίρετη ευκαιρία: Θα επισκεφθώ την Ακρόπολη και θα σταθώ δίπλα στους ναούς όπου οι αρχαίοι πρόγονοί μας διαμόρφωσαν ιδανικά για την αιωνιότητα.
Κι ενώ βρισκόμαστε συγκεντρωμένοι εδώ σήμερα, ας συμφωνήσουμε να κτίσουμε μια νέα Ακρόπολη . Ένα μνημείο που να μην είναι από μάρμαρο ούτε από χάλυβα, αλλά από κάτι που θα είναι πολύ λιγότερο εύθραυστο: Ένα μνημείο πράξεων και ιδανικών. Μια νέα παγκόσμια τάξη θεμελιωμένη πάνω στις διαχρονικές και αιώνιες ιδέες που γεννήθηκαν εδώ!
Αυτή ή νέα παγκόσμια τάξη, θα μας βοηθήση να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας για τη λογική, την ασφάλεια και την δομική ελευθερία.
Κάθε έθνος θα πρέπει να αναλάβη ένα μέρος του βάρους της οικοδόμησης αυτού του χάρτου. Κάθε έθνος θα πρέπει να αποδεχθή τις ευθύνες του για την οικοδόμηση μιας υγιούς διεθνούς οικονομίας. Και κάθε έθνος θα πρέπει να κάνη το καθήκον του για την διατήρηση της ελευθερίας και της ελεύθερης οικονομίας.
Η Αμερική και η Ελλάδα έχουν ειδικές ευθύνες στον τομέα αυτό: Οι Ηνωμένες Πολιτείες ως η ισχυρότερη παγκόσμια δημοκρατία και η Ελλάδα ως η πρώτη δημοκρατία του κόσμου!
Ας ασχοληθούμε με τον μεταβαλλόμενο κόσμο πέραν των συνόρων μας. Μπορούμε να οικοδομήσουμε μία τάξη όπου όλα τα έθνη θα απολαμβάνουν την ευημερία, την δημοκρατία και την ειρήνη.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είπε κάποτε , πώς η σημερινή Αμερική έχει πραγματοποιήση τα ιδανικά της αρχαίας Ελλάδος. Δεν υπάρχουν δύο στοιχεία στον κόσμο που να προσεγγίζουν περισσότερο μεταξύ τους από το ελληνικό και αμερικανικό στοιχείο.
Αυτόν τον εξαιρετικά κολακευτικό χαρακτηρισμό περιγράφει επίσης η κοινή μας πρόκληση: Είναι η πρόκληση για να εργασθούμε ακόμη στενότερα, για να εξασφαλίσουμε μια νέα παγκόσμια τάξη αφιερωμένη στην ελευθερία και στην ελεύθερη οικονομία.
Ζούμε σε μία εποχή πάρα πολύ ενδιαφέρουσα: Ποιος θα μπορούσε να φαντασθή ότι η αλλαγή αυτή στην Σοβιετική ΄Ενωση θα έδινε σε κάποιον την υπόσχεση της ελευθερίας και της δημοκρατίας; Ποιος θα μπορούσε να φαντασθή ότι οι δέσμιοι λαοί της Ανατολικής Ευρώπης είναι ελεύθεροι και ακολουθούν τον δρόμο που χαράξατε εδώ και 2500 χρόνια : τον δρόμο της ανοιχτής και ελεύθερης, της τίμιας δημοκρατίας;
Γι αυτούς λοιπόν, που στενοχωρούνται πολύ για το παρόν, θα ήθελα να τους πω, ότι θα πρέπει να είναι πιο αισιόδοξοι. Κι εγώ αισθάνομαι πολύ πιο αισιόδοξος προσερχόμενος εδώ στο λίκνο της δημοκρατίας.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εξαίρετη τιμή, που μου κάνατε, προσκαλώντας με να απευθύνω τον λόγο σ’ αυτήν την συγκινητική συνεδρίαση της Βουλής
Βρίσκομαι εδώ περιβαλλόμενος από το μεγαλείο και την αντήχηση των αιώνων, ένας περήφανος γιος των ιδανικών, που η χώρα σας έδωσε στον κόσμο!
Όπως κάθε φίλος της Ελευθερίας σας πρέπει να πω τώρα :
Ζήτω η Ελλάς!..
Σας ευχαριστώ!… ( Θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα).Σας ευχαριστώ πολύ!… Σας ευχαριστώ!…
Σας παρακαλώ να καθίσετε γιατί ήθελα να προσφέρω στον Πρόεδρό σας, τον Πρωθυπουργό σας και τον Ελληνικό Λαό ένα αντίγραφο της Διακηρύξεως της Ανεξαρτησίας μας. Ένα κείμενο που συμβολίζει τους βαθύτατους δεσμούς μαζί σας και το αιώνιος χρέος μας προς τον Ελληνικό Λαό και τη κληρονομιά της Ελλάδος.
Για μια ακόμη φορά σας ευχαριστώ. (Χειροκροτήματα)» (*)
--------------
(*) Από το βιβλίο μας "Ο Παγκόσμιος Έλλην".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.