Άρχισαν να «σκάνε» οι πρώτες αποκαλύψεις από τα Wikileaks για το καλοκαίρι του 2015 και λίγο πριν την υπογραφή του Τρίτου Μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τον Μπιλ Κλίντον να παρέμβει ώστε να πειστεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να συμφωνήσει στο νέο πρόγραμμα διάσωσης.
Ήταν λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, όταν ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα επικοινώνησε με το γραφείο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, ρωτώντας αν μπορεί να μεσολαβήσει προς την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Κλίντον απάντησε ναι αλλά ζήτησε να του δώσουν "γραμμή".
Ζήτησε επίσης να μάθει αν αντίστοιχη πίεση θα ασκηθεί προς την πλευρά του Βερολίνου.
Γράφει το email που δημοσιεύει το Wikileaks:
«Είμαι στο τρένο και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος ρωτά να μάθει εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει αρκετή άνεση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να του τηλεφωνήσει και να του ζητήσει να πάει σε συμφωνία. Μπορείτε να τον ρωτήσετε εάν υπάρχει αυτή η πιθανότητα; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού αποβιβαστώ από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό και τον στόχο. Ευχαριστώ», έγραφε στο email προς τον Μπιλ Κλίντον ο Ποντέστα.
Από το γραφείο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον η απάντηση ήταν: «Λέει ναι, αλλά χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες από αυτές που έχει τώρα. Η πρώτη του ερώτηση είναι "Θα πιέσουμε και την Μέρκελ επίσης;" Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;»
Τα υπόλοιπα είναι φυσικά ιστορία. Οι ΗΠΑ έπεισαν τον Α.Τσίπρα να υπογράψει το Τρίτο Μνημόνιο και ο θεωρούμενος ως άνρωπος των Αμερικανών στην ΕΕ, ο πρόεδρος της ΕΕ, Πολωνός Ν.Τούσκ, ήταν αυτός που "έσωσε" στο τέλος της παρτίδα.
Την παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα είχε αποκαλύψει το περιοδικό PRONEWS τον περασμένο Μάρτιο:
"Τι συνέβη και ο ένθερμος υποστηρικτής του «Όχι» στο δημοψήφισμα άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες στάση; Λίγες ημέρες αργότερα, στις 9 Ιουλίου, ο υφυπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεως Ρόναλντ Ρήγκαν, και πρώην εκδότης της Wall Street Journal, Paul Graig Roberts, άτομο που βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στον Ελληνοαμερικανικό δημοσιογράφο, Jason Lyosatos, αναφέρει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απειλήθηκε ακόμα και για τη ζωή του, όπως κάποτε συνέβη και με τον Κώστα Καραμανλή».
Ο Αλέξης Τσίπρας νιώθει τον κίνδυνο και κάνει μια δραματική στροφή… Αναφορές των εδώ κλιμακίων των μυστικών υπηρεσιών στις πρεσβείες της Γερμανίας και της Γαλλίας, προς Βερολίνο και Παρίσι, αναφέρονται στην «ιδιαίτερα κακή ψυχολογική κατάσταση του Έλληνα πρωθυπουργού και στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πίεση».
Οι αναφορές των ξένων υπηρεσιών μιλούν για κάποια ξεσπάσματά του την περίοδο μετά τις 15 Ιουνίου και για συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.
Στις πρωτεύουσες των δανειστών στήνεται το δόκανο: στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου, η μάχη δεν θα δοθεί στην μεγάλη αίθουσα όπου συνεδριάζει το άτυπο όργανο παρουσία δεκάδων αξιωματούχων, αλλά σ’ ένα δωματιάκι όπου θα βρίσκονται μόνο ο Αλέξης Τσίπρας, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι καταπονημένος ήδη όταν παίρνει στα χέρια του την εισήγηση του Eurogroup και την απαίτηση άμεσης ψήφισης των βασικών μέτρων μέχρι την Τετάρτη.
Ξεκινά η περίφημη τετραμερής. Θα τελειώσει 17 ώρες αργότερα με την ολική πολιτική συντριβή του Έλληνα πρωθυπουργού που βασίστηκε στην εκμετάλλευση της προϊούσας ψυχολογικής κατάρρευσής του, βάσει των ακριβέστατων πληροφοριών που είχαν αποστείλει στις κυβερνήσεις τους οι μυστικές υπηρεσίες.
Κάποια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να δραπετεύσει. Όμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ δεν τον αφήνει και τον αναγκάζει να ξανακαθίσει στην καρέκλα, σχεδόν βίαια: «Δεν θα φύγει κανείς από εδώ μέσα, πριν συμφωνήσουμε» φωνάζει.
Γιατί αυτή η βιαιότητα; Ο Ντόναλντ Τουσκ έδινε ταυτόχρονα εξετάσεις και στον αμερικανικό παράγοντα που ελέγχει σε μεγαλύτερο βαθμό την Πολωνία απ’ ότι το Βερολίνο. Έναν αμερικανικό παράγοντα που ήθελε οπωσδήποτε συμφωνία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο... Η Ελλάδα ήταν και έπρεπε να παραμείνει στο μπλοκ των Δυτικών".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.