• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

    Ο Έλληνας ερευνητής που στοχεύει στον έλεγχο των ρομπότ με τη σκέψη

    Στόχος του ο έλεγχος των ρομπότ με τη σκέψη
     
     
    Ο Παναγιώτης Αρτεμιάδης είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Μηχανολογίας και Αεροδιαστημικής Ira A. Fulton στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και Διευθυντής του Εργαστηρίου Human-Oriented Robotics and Control (HORC). Πρόσφατα παρουσίασε το πρότζεκτ του που έχει να κάνει με το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να ελέγξει πολλαπλά ρομπότ με το μυαλό του. Στην πραγματικότητα αναπτύσσει τεχνολογία που θα επέτρεπε σε ένα πιλότο της Αεροπορίας να ελέγξει έναν ολόκληρο «στόλο» από drones χρησιμοποιώντας το μυαλό του.
     
    Ένας πιλότος μπορεί να οδηγήσει μια ομάδα από ιπτάμενα drones ή επίγεια οχήματα να κινηθούν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, να απλωθούν σε μια ευρύτερη περιοχή ή να περικυκλώσουν ένα συγκεκριμένο στόχο. Μέχρι στιγμής, ένα υποκείμενο έχει καταφέρει να ελέγξει μέχρι τέσσερα drones στο εργαστήριο, σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή.
     
    «Ο στόχος για τα επόμενα δυο χρόνια είναι να δημιουργηθεί μια υβριδική ομάδα που θα αποτελείται από επίγεια οχήματα, κινητά ρομπότ και εναέρια οχήματα που θα συνεργάζονται μεταξύ τους. Τώρα ελέγχουμε τρία με τέσσερα ρομπότ. Θέλουμε να το πετύχουμε αυτό με δεκάδες, ακόμα και εκατοντάδες ρομπότ» λέει ο Αρτεμιάδης σε παλαιότερη συνέντευξή του.
     
    Το πρότζεκτ του Αρτεμιάδη υπηρετεί τις αυξανόμενες ανάγκες της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ που θέλει πιο ανεπτυγμένη «ανάμειξη στη λήψη αποφάσεων από ανθρώπους και μηχανές», όπως περιγράφεται από το γραφείο επιστημονικής έρευνας της αμερικανικής πολεμικής Αεροπορίας (AFOSR). Ο Αρτεμιάδης κέρδισε μια υποτροφία 360.000 δολαρίων από το Πρόγραμμα Νέων Ερευνητών της αμερικανικής πολεμικής Αεροπορίας, που ψάχνει για νέους επιστήμονες και μηχανικούς «που δείχνουν ιδιαίτερη ικανότητα και ελπίδα στη διεξαγωγή βασικής έρευνας» που θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστούν οι τεχνολογικές προκλήσεις της πολεμικής αεροπορίας. Το πρότζεκτ του ήταν μόλις ένα από τα 42 που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε περισσότερες από 230 προτάσεις που συναγωνίστηκαν για την υποτροφία.
     
    Πριν το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ο Αρτεμιάδης ήταν μετα-διδακτορικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Βιο -Μηχανικής και Ανθρώπινης Αποκατάστασης Newman, του τμήματος Μηχανολογίας, στο ΜΙΤ. Πήρε το διδακτορικό του στη Μηχανολογία από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου και εργάστηκε στο Εργαστήριο Συστημάτων Ελέγχου με τον Καθηγητή Κυριακόπουλο. Πήρε επίσης το πτυχίο του στο ίδιο Πανεπιστήμιο, από το 1998 ως το 2003.
     
    Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται επικεντρώνονται στη ρομποτική, τα συστήματα ελέγχου, την αναγνώριση συστημάτων, τα εγκεφαλικά interfaces, τη ρομποτική αποκατάσταση, τη νευρο-ρομποτική, την ορθωτική, τη μηχανοηλεκτρονική και την αλληλεπίδραση ανθρώπων-ρομπότ.
     
    Τον Αύγουστο του 2014 ο Δρ. Αρτεμιάδης κέρδισε το βραβείο DARPA, τον Ιανουάριο του 2014 κέρδισε το βραβείο επιστημονικής έρευνας της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, και τον Απρίλιο του 2013 επιλέχθηκε στο κορυφαίο 5% του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολής Μηχανολογίας Ira A. Fulton.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ