Είναι η πιο επικίνδυνη πάθηση στον κόσμο, καθώς ευθύνεται για 17,5 εκατομμύρια θανάτους που καταγράφηκαν το 2012. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% επί των συνολικών θανάτων που καταγράφηκαν στον πλανήτη για τη χρονιά αυτή.
Αυτό δε σημαίνει όμως ότι είμαστε άμοιροι ευθυνών ούτε ότι είμαστε καταδικασμένοι να υποστούμε τις καταστροφικές για την υγεία μας συνέπειες.
Σύμφωνα με τη Δρ Sally Norton, μπορούμε να προστατεύσουμε την καρδιά μας, τον πιο σημαντικό μυ του σώματός μας, ακολουθώντας τα παρακάτω 7 απλά βήματα.
1. Σωστή αναλογία λιπαρών
2. Σωστή αναλογία μέσης-γοφών
Η συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και καρδιοπάθειας είναι εξαιρετικά ισχυρή. Όσοι όμως έχουν συσσωρευμένο λίπος συγκεκριμένα στην περιοχή της κοιλιάς κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο. Για να υπολογίσετε την αναλογία μέσης-γοφών, μετράτε με μια μεζούρα την περίμετρο της μέσης και τη διαιρείτε με την περίμετρο των γοφών. Αναλογία πάνω από 0,85 για τις γυναίκες και πάνω από 1 για τους άντρες ισοδυναμεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως το έμφραγμα και η υπέρταση, ακόμη κι αν ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν ξεπερνά κατά πολύ το φυσιολογικό.
3. Γυμναστική σε κάθε ηλικία
Ακόμη κι αν έχετε υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια καθιστική ζωή, ποτέ δεν είναι αργά για να βάλετε τη γυμναστική στη ζωή σας. Πρόσφατη μελέτη κατέδειξε ότι η γυμναστική είναι εξίσου ευεργετική για την καρδιά μας ακόμη κι αν ξεκινάμε κάποια δραστηριότητα, όπως τρέξιμο ή ποδηλασία, μετά την ηλικία των 40 ετών.
4. Όχι αλλαντικά
Αρκετές μελέτες έχουν εστιάσει στη σχέση του κόκκινου κρέατος με την υγεία της καρδιάς. Η συσχέτιση φαίνεται να είναι σημαντική όσον αφορά το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (αλλαντικά), οι επιστήμονες όμως δεν έχουν καταλήξει σε πάγια συμπεράσματα όσον αφορά την κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος.
5. Λιγότερο αλάτι
Έχει αποδειχθεί ότι το πολύ αλάτι συνδέεται με την υπέρταση και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Το ίδιο το αλάτι δεν είναι βλαβερό, όμως οι ποσότητες που λαμβάνει ο μέσος άνθρωπος από τη διατροφή του σήμερα ξεπερνούν κατά πολύ την προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα –συνολικά 6 γραμμάρια την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα μόλις κουταλάκι του γλυκού. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο το αλάτι που προσθέτουμε στα φαγητά όταν μαγειρεύουμε αλλά κυρίως το αλάτι που υπάρχει στα διάφορα έτοιμα τρόφιμα και γεύματα.
6. Λιγότερη ζάχαρη
Εκτενής μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ κατέδειξε ότι όσοι καλύπτουν με πρόσθετη ζάχαρη πάνω από το 25% των ημερήσιων θερμίδων που λαμβάνουν αντιμετωπίζουν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από καρδιοπάθεια. Αν και έχει στοχοποιηθεί κυρίως το αλάτι για τις αρνητικές του συνέπειες στην υγεία της καρδιάς μας, η ζάχαρη είναι εξίσου επικίνδυνη.
7. Λιγότερο στρες
Όταν αντιμετωπίζουμε έντονο στρες, ο οργανισμός μας απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Η κορτιζόλη μάς ωθεί να αναζητούμε παχυντικά σνακ και διευκολύνει τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, συμβάλλοντας στον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.