• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

    «Διαβάζοντας» την ψυχολογία πληθυσμών μέσω του Twitter

    Σημαντικό εργαλείο για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας μπορεί να αποτελέσει το Twitter, χάρη σε ένα πρωτοποριακό εργαλείο το οποίο είναι ικανό να “διαβάζει” 750 tweets το δευτερόλεπτο, διαμορφώνοντας έτσι προφίλ σχετικά με την ψυχολογική κατάσταση του πληθυσμού μιας περιοχής σε πραγματικό χρόνο.


    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist, ερευνητές της αυστραλιανής CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) και του Ινστιτούτου Black Dog στο Σίδνεϊ δημιούργησαν ένα “συναισθηματικό λεξιλόγιο” περίπου 600 λέξεων, διαμόρφωσαν το νόημά τους μέσω crowdsourcing, από απαντήσεις από άνω των 1.200 ατόμων. Οι ερευνητές δημιούργησαν μία εφαρμογή που “φιλτράρει” tweets βάσει τοποθεσίας και αναλύει γλωσσικά το συναισθηματικό τους περιεχόμενο/ “φόρτο”. Το αποτέλεσμα είναι ένα διαδραστικό γράφημα που παρουσιάζει την ψυχολογική κατάσταση μίας περιοχής.

    “Εάν λειτουργεί, τότε στο μέλλον θα μπορούμε να παρακολουθούμε και κατ'επέκταση να προβλέπουμε πού θα χρειαστούν τέτοιες υπηρεσίες” αναφέρει η Σεσίλ Πάρις, επιστήμονας του CSIRO, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η εφαρμογή να καταστεί διαθέσιμη σε ερευνητές σε όλον τον κόσμο.

    “Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι αυξημένα σε απομακρυσμένες περιοχές” αναφέρει η ψυχίατρος Έλεν Κρίστενσεν, του Ινστιτούτου Black Dog. “Έτσι, αν μπορούμε να δείξουμε ότι, για παράδειγμα, υπάρχουν πιο 'έντονα' tweets σε αυτές τις περιοχές, αυτό επικυρώνει τις εκτιμήσεις μας”.

    Συμπτωματικά, την εβδομάδα πριν το λανσάρισμα της εφαρμογής, η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε τις σκληρότερες περικοπές προϋπολογισμού εδώ και δεκαετίες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο κοινό της χώρας, οι οποίες επεκτάθηκαν και στο Twitter. Η εφαρμογή έδειξε αρχικές “εκρήξεις” φόβου εν όψει των ανακοινώσεων, μετά έντονη έκπληξη και στη συνέχεια ένα “κύμα” λύπης, που κάποια στιγμή εκτονώθηκε.

    Κατά τον Τζέιμς Ρόσενκβιστ, ψυχίατρο του Harvard Clinical and Translational Science Center, που μελετά τα κοινωνικά δίκτυα, ένα τέτοιο εργαλείο θα ήταν πολύ χρήσιμο στις υπηρεσίες του χώρου της ψυχικής υγείας, καθώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα σύστημα προειδοποίησης για “συναισθηματικές καταιγίδες”.





    ΠΗΓΗ

    ypogeia-drasi.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ