• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

    Οι επιστήμονες προσπαθούν να σώσουν την νεκρή ομιλούμενη γλώσσα του Ιησού


    Βρετανοί επιστήμονες προσπαθούν να διατηρήσουν την αραμαϊκή γλώσσα που ομιλόταν από τον Ιησού και συνδέεται με τα Εβραϊκά και τα Αραβικά.
    Ο καθηγητής της γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Geoffrey Khan, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια καταγραφής της αρχαίας γλώσσας που υπάρχει εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια πριν εξαφανιστεί τελικά.
    Ο καθηγητής Khan αποφάσισε να καταγράψει τη γλώσσα μετά την ομιλία της από έναν Εβραίο από τo Ερμπίλ στο βόρειο Ιράκ.«Ξαφνικά μου <<καρφώθηκε>> στο μυαλό μου," είπε ο Khan στο Smithsonian.com.
    "Το να ζωντανεύει μία νεκρή γλώσσα μέσα από τα χείλη ενός σημερινού ανθρώπου , ήταν απλά απίστευτα συναρπαστικό," πρόσθεσε.
    Με την εγγραφή της Αραμαϊκής από ομιλητές της που μπορεί να υπάρχουν ακόμα ανά τον κόσμο , ο γλωσσολόγος ελπίζει να σώσει την 3.000-year-old γλώσσα από τα πρόθυρα της εξαφάνισης. Ομιλητές μπορεί να βρεθουν σε διάφορα μέρη του κόσμου, από την Αμερική ως το Ιράκ.
    Κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών ο καθηγητής Khan έχει δημοσιεύσει πολλά σημαντικά βιβλία σχετικά τις ανεπίσημες  διαλέκτους του Barwar, Qaraqosh, Ερμπίλ, Sulemaniyya και Halabja, και άλλων περιοχώς του Ιράκ, καθώς και του Urmi Sanandaj του Ιράκ, . Επίσης εργάζεται πάνω σε μια  web-based βάση δεδομένων με κείμενα και ηχογραφήσεις που επιτρέπει την λέξη προς λέξη συγκρίσεις μεταξύ των δεκάδων διαλέκτων της Αραμαϊκής, ανέφερει η Smithsonian.com.
    Τα Αραμαϊκά που ανήκουν στην οικογένεια των σημιτικών γλωσσών είναι γνωστό για τη χρήση τους σε μεγάλα τμήματα των βιβλικών βιβλίων του Ντάνιελ και Ezra. Είναι επίσης η κύρια γλώσσα των βασικών κείμενων του Ιουδαϊσμού, του Ταλμούδ.Τμήματα αρχαίων κειμένων που βρέθηκαν στην  Νεκρά Θάλασσα γράφτηκαν στα Αραμαϊκά
    Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο Ισραήλ από το 539 π.Χ. έως το 70 μ.Χ.. Σύμφωνα με γλωσσολόγους Το πιθανότερο είναι ότι την μίλησε και ο Ιησούς.

    ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΡΤΙΝΑ / ΠΗΓΗ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ