• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

    Αμερικανικές εκλογές: Στην τελική ευθεία ο προεκλογικός αγώνας

    Παύει η άτυπη «εκεχειρία» λόγω του Σάντι μεταξύ των υποψηφίων
    Ο Ομπάμα δίπλα στα θύματα του Σάντι

    Συνεχίζεται η μάχη μεταξύ των προεδρικών υποψηφίων Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ ύστερα από την «παύση του πυρός» που έφερε ο φονικός τυφώνας Σάντι.
    Σήμερα, Πέμπτη ξεκινούν τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις οι υποψήφιοι μία ανάσα από τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.
    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν αρκετά μικρό προβάδισμα στον Αμερικανό πρόεδρο σε μερικές από τις «αμφίρροπες» και καθοριστικές πολιτείες.
    Η Σάντι πάντως δίνει την ευκαιρία στον Ομπάμα να εμπλουτίσει την εκστρατεία του με τις περγαμηνές ενός ικανού διαχειριστή κρίσεων -ενώ στα πρωτοσέλιδα βρίσκεται ο «ξαφνικός έρωτας» του Αμερικανού προέδρου με τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του πληγέντος Νιου Τζέρσεϊ.
    Το σημερινό πρόγραμμα των Δημοκρατικών έχει συγκεντρώσεις στο Ουισκόνσιν, την Νεβάδα και το Κολοράντο. Oι Ρεπουμπλικανοί έχουν συγκεντρώσεις σε δύο πόλεις στη Βιρτζίνια.
    Η τελευταία δημοσκόπηση επιβεβαιώνει πως η μάχη θα κριθεί στο νήμα: Έρευνα των Ipsos/Reuters πoυ δημοσιεύτηκε την Τετάρτη δείχνει σε απόσταση αναπνοής τους δύο υποψηφίους στις τέσσερις από τις πιο κρίσιμες πολιτείες, με τον Ομπάμα να έχει ελαφρύ προβάδισμα σε δύο.
    Ο Ομπάμα προηγείται με 3 μονάδες στο Οχάιο και με 2 στη Βιρτζίνια. Οι δύο υποψηφίοι εμφανίζονται απολύτως ισόπαλοι στη Φλόριντα και ο Ρόμνεϊ προηγείται με 1 μονάδα στο Κολοράντο. Το περιθώριο στατιστικού λάθους για την έρευνα είναι στο 3,8% -άρα το μόνο ασφαλές συμπέρασμα από την εικόνα είναι ότι τα πάντα παραμένουν ρευστά.
    Σε όσους έχουν ήδη ψηφίσει πάντως, ο Ομπάμα κρατά μεγαλύτερο προβάδισμα. Βάσει των δημοσκοπήσεων, περίπου το 24% των ψηφοφόρων έχει ήδη περάσει από τα εκλογικά τμήματα.
    Παράλληλα, ιδιαίτερη θέση στα αμερικανικά ΜΜΕ έχει βρει η απροσδόκητη «αβρότητα» μεταξύ του Ομπάμα και του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρίς Κρίστι στον απόηχο της Σάντι, η οποία προκάλεσε αρκετές ζημιές στην πολιτεία.
    «Ο πρόεδρος βούτηξε αμέσως στη δράση» ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός αφού επιθεώρησε μαζί με τον Ομπάμα από αέρος τις πληγείσες περιοχές. Εξίσου κολακευτικά σχόλια επεφύλαξε και ο Ομπάμα για τον κυβερνήτη, λέγοντας πως ο Κρίστι «έχει δώσει καρδιά και ψυχή» για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
    Oι δηλώσεις αυτές δίνουν στους Αμερικανούς την πολυπόθητη αίσθηση της διακομματικής ενότητας σε στιγμές κρίσεων (με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο Ομπάμα και όχι τον υποψήφιο Ρόμνεϊ) κατά τη διάρκεια ενός έντονα πολωμένου αγώνα.
    Μάλιστα, σε μία ξεκάθαρη επίδειξη της δύναμης του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα «σύστησε» λίγο αργότερα μία κάτοικο περιοχής που επλήγη στον επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων (FEMA), καλώντας τον «να φροντίσει ώστε αυτή η γυναίκα να έχει όση βοήθεια χρειαστεί».


    troktiko.eu

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ