Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

«Αιχμάλωτη» της Τουρκίας η ελληνική κυβέρνηση..Τρέχουν καθυστερημένα για τους δύο στρατιωτικούς μετά τα «καψόνια» των Τούρκων.

Ομολογία Κοτζιά ότι υπάρχει πλήρης άγνοια για την πορεία της υπόθεσης και τον χρόνο που θα πάρει η επιστροφή των Μητρετώδη και Κούκλατζη - Στον ΟΗΕ καταφεύγει η χώρα μας, κινήσεις αμηχανίας από τον Αλέξη Τσίπρα - Σκέφτονται τώρα τη ρηματική διακοίνωση


Στα τυφλά βαδίζει η ελληνική κυβέρνηση στην περίεργη υπόθεση με τη σύλληψη και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Έξι μέρες μετά το πρωτοφανές επεισόδιο στον Έβρο και σε αντίθεση με την αρχική υποτίμηση του θέματος, μόλις τώρα γίνεται αντιληπτό από την ελληνική πλευρά ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί απροκάλυπτα το συμβάν για παιχνίδια νεύρων προς την Αθήνα.


Ουσιαστικά υπάρχει πλήρης άγνοια των πραγματικών προθέσεων της Άγκυρας, με ποιο τρόπο και για πόσο χρόνο θα ταλαιπωρήσει τον ανθυπολοχαγό Μητρετώδη και τον λοχία Κούκλατζη (που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης) και μαζί την ελληνική διπλωματία και στρατιωτική ηγεσία, με στόχο προφανώς να ασκήσει γενική πίεση στην κυβέρνηση στο πρωτόγνωρο μπρα ντε φερ, που έχει επικρατήσει στις σχέσεις των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα.


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να απευθυνθεί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτιέρες για το θέμα, αποφεύγοντας σε αυτή τη φάση να μιλήσει με τον ίδιο τον Ερντογάν, υπό το φόβο της εμπλοκής σε ένα ιδιότυπο παζάρι με διάφορες περίεργες πτυχές. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον ΓΓ του Οργανισμού να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διατύπωσε την εκτίμηση, κατά την ενημέρωση που έκανε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ότι οι τουρκικές αρχές θα εξαντλήσουν όλες τις τυπικές, αλλά χρονοβόρες διαδικασίες στο θέμα – μόνο η εξέταση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 15 ημέρες.

Όπως ανέφεραν πηγές, μιλώντας στην κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής ο κ. Κοτζιάς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων αξιωματικών δεν έχουν λάβει ακόμα το συνολικό κατηγορητήριο. Υπό αυτές τις συνθήκες το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί τις επόμενες ώρες σε διαμαρτυρία προς την τουρκική πλευρά μέσω της διπλωματικής οδού. Μεταξύ των ενεργειών της ελληνικής διπλωματίας είναι πιθανό να περιληφθεί και η αποστολή αιτήματος προς τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να παραβρεθεί Έλληνας αντιπρόσωπος στις διαδικασίες εξέτασης των κινητών τηλεφώνων των Ελλήνων στρατιωτικών.

Παράλληλα, σε ένα τρίτο μέτωπο ενεργειών της Αθήνας, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωσε την ευρωπαϊκή πλευρά, με την ΕΕ να ζητά άμεση επίλυση του ζητήματος και επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών.

Η υπόθεση έχει κινητοποιήσει από την Τρίτη την κυβερνητική ηγεσία και την έχει αναγκάσει να εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή και πολύ συγκρατημένες εκτιμήσεις τα δεδομένα, που έχουν διαμορφωθεί. Πρόκειται για ένα ζήτημα που ανησυχεί πλέον έντονα την κυβέρνηση, έστω κι αν επιχειρείται να υπάρξει ένα μήνυμα ψυχραιμίας. Το θέμα άλλωστε συζητήθηκε σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξετάσει όλες τις πλευρές του ζητήματος για να κινηθεί ανάλογα, ιδίως με δεδομένο ότι πρόκειται για μια υπόθεση που πήρε απροσδόκητη τροπή και αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Άμυνας διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες (και πιθανές ευθύνες) υπό τις οποίες έγινε ό,τι έγινε στον Έβρο.

Μιλώντας στην κυβερνητική σύσκεψη ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα, αλλά είναι άγνωστο εάν «ακούει» κανείς στην άλλη πλευρά: «Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Σημειωτέον ότι η ανησυχία δεν έχει κυριεύσει μόνο την κυβέρνηση. Βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων, που μετείχαν στη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για την εξέλιξη της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και γενικά την τακτική της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος διαμήνυσε ότι το κόμμα του θα επιμείνει στην ανάγκη πλήρους ενημέρωσης επί των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, αλλά και για τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Σημείωσε δε ότι η τοποθέτηση του κ. Κοτζιά περιορίστηκε κυρίως σε ακαδημαϊκές αναλύσεις για την τακτική της γειτονικής χώρας. Κατά τη δική του ανάλυση, η εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών, πως η Τουρκία αποτελεί μια «νευρική δύναμη», είναι λανθασμένη και οδηγεί σε λανθασμένες πολιτικές.

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι το κόμμα του επιδεικνύει σταθερά πνεύμα συναίνεσης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, παρά την διχαστική ρητορική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.