Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Ελληνοτουρκικά: Μήπως η ελληνική πολιτική ηγεσία αδρανεί επικίνδυνα; Ποιες ενέργειες χρειάζονται άμεσα;

Γράφει ο Γεώργιος Χατζηαθανασίου, Ιατρός Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Η κατάσταση με την τουρκική προκλητικότητα είναι εκτός ελέγχου. Το θέμα των Σκοπίων φυσικά δεν είναι ασήμαντο, αλλά συγκριτικά με την Τουρκία, είναι δευτερεύον . Τα Σκόπια δεν μπορούν να απειλήσουν την Ελλάδα. Η Τουρκία είναι η πραγματική απειλή. Είναι φανερό ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται να προκαλέσουν κάποιο θερμό επεισόδιο. Προφανώς αισθάνονται ότι η ισορροπία δυνάμεων γέρνει σαφώς υπέρ τους. Ποια μέτρα πρέπει να πάρει η Ελλάδα;
1. Αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 18 μήνες, άμεσα ! Ενίσχυση της επάνδρωσης των συνοριακών μονάδων και αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Δυστυχώς ο επαγγελματικός στρατός δεν μπορεί να επεκταθεί λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας (Επειδή η αύξηση της θητείας έχει πολιτικό κόστος πρέπει να γίνει με συμφωνία των κομμάτων, τουλάχιστον των περισσοτέρων.)
2. Αύξηση της στελέχωσης των Ειδικών Δυνάμεων.
3 Συνεχής διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς προκειμένου να δοθεί άμεση ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με σύγχρονα οπλικά συστήματα και με ευνοϊκούς όρους, προκειμένου να διατηρούν ή να επεκτείνουν τις βάσεις τους στην Ελλάδα. Διατήρηση και των διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία, προκειμένου να καλλιεργείται ανησυχία στις ΗΠΑ, ότι η Ελλάδα μπορεί να αναζητήσει και αλλού στηρίγματα σε περίπτωση που επιδείξουν αδιάφορη στάση.
4. Πλήρης ενημέρωση του ΝΑΤΟ και συνεχής απαίτηση από το ΝΑΤΟ για πιέσεις στην Τουρκία, προκειμένου να εγκαταλείψει την πολιτική της έντασης. Το ΝΑΤΟ οφείλει να αντιληφθεί ότι μία ελληνοτουρκική σύρραξη θα οδηγούσε ουσιαστικά στη διάλυσή του.
5. Ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ σε θέματα εξοπλισμών, εκπαίδευσης, κοινών ασκήσεων και σύμφωνου αμυντικής συνεργασίας.
6. Συνεχείς ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
7. Διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για να ισχυροποιήσει την αμυντική της θωράκιση, με την αιτιολογία του έκτακτου κινδύνου που αντιμετωπίζει η χώρα από τις κλιμακούμενες τουρκικές απειλές και με δεδομένο ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ότι αφορά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να επιδιωχθεί και αναβάθμιση της συνεργασίας με τη Γαλλία σε θέματα εξοπλισμών, με δεδομένες τις διαχρονικά άριστες ελληνο-γαλλικές σχέσεις.
8. Αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
9. Ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου. ( Η Κύπρος πρέπει να αυξήσει τους αμυντικούς εξοπλισμούς της για κάθε ενδεχόμενο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.