Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Οι άνθρωποι θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν αθάνατοι, αλλά το κόστος μπορεί να είναι τρομακτικό. Θα το έκανες;

«Οπουδήποτε και αν κοιτάξετε, όλες οι πληροφορίες που ένα άτομο συσσωρεύει σε μια ζωή είναι μόνο μια σταγόνα σε ένα κουβά».
Από το Ghost in the Shell του 1995 , αυτή η πρόταση συνοψίζει τέλεια την πολυπλοκότητα και την αμφισημία του ανθρώπινου μυαλού και του εγκεφάλου. Παρά τις τεράστιες προόδους, η άγνοια μας για το τι βρίσκεται μέσα στο κρανίο μας παραμένει τεράστιο και μερικές φορές άκαμπτο. Αυτές οι σταγόνες, και η σχέση τους με τον κάδο, είναι βαθιά αινιγματικές.

Καταλαβαίνουμε πόσο διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου επικοινωνούν και συχνά σε αυτά που ειδικεύονται, αλλά τι ακριβώς είναι μια "σκέψη" φτιαγμένη; Πού προέρχονται από τα 86 δισεκατομμύρια νευρώνες στον εγκέφαλό μας και πού πηγαίνουν; Αυτό, επιστημονικά, είναι συνείδηση - είναι μια ενιαία οντότητα ή το άθροισμα τρισεκατομμυρίων μεταλλαγών; Είναι η προσθήκη ή ο μέσος όρος όλων εκείνων που πυροδοτούν νευρώνες;


Το χάσμα της γνώσης είναι ξεκάθαρο, αλλά η επιστημονική φαντασία το αγνοεί. Από τα προαναφερθέντα κλασικά με τα Netflix δείχνει Altered Carbon και Black Mirror , η φόρτωση του μυαλού ή του μυαλού μας σε μια μηχανή ή μια διασύνδεση υπολογιστή κάποιου είδους είναι απλά ένα κομμάτι κέικ.

Έτσι θα είμαστε ποτέ σε θέση να το κάνουμε αυτό ή είναι μόνο αυτό το όνειρο σωλήνα; Πολλά έχουν γραφτεί για το μέλλον και τι μπορούμε να κάνουμε μια μέρα, αλλά δεν δίνεται μεγάλη προσοχή στα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε. Ξεχάστε όλο το techno-φωνάζω , τη φιλοσοφία και τον μετανθρωπισμό - πόσο κοντά είναι αυτός ο γενναίος νέος κόσμος στην εποχή μας;

Αμέτρητα συστατικά

Ανεξάρτητα από αυτό που το αποκαλείτε - ανεβάζοντας το μυαλό, τη μεταφορά μυαλού ή την εξομοίωση ολόκληρου του εγκεφάλου (WBE), όπως αναφέρεται τεχνικά σε περίπτωση - απολύτως δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό τώρα ή οποτεδήποτε σύντομα. Ο εγκέφαλος είναι πολύ περίπλοκος και η φύση του «νου» και του «εαυτού» είναι πολύ αβέβαιη, ακόμη και για να μάθουμε τι ακριβώς μεταφέρουμε.

Σκεφτείτε τι θα πρέπει να μεταφέρουμε. Όλες μας οι σκέψεις, καταγεγραμμένα συναισθήματα, αναμνήσεις, νοημοσύνη, γνωστικές ικανότητες, φόβοι, ελπίδες, όνειρα κ.ο.κ. Επιπλέον, αυτές οι νευρικές συνδέσεις που έχουμε σήμερα θα πρέπει να παραμείνουν άθικτες στο νέο μας ψηφιακό ανάκτορο ή απλά δεν θα είμαστε το ίδιο πρόσωπο που κάποτε είχαμε, με τρόπο που μιλούσε.


Το ανθρώπινο connectome, το οποίο απεικονίστηκε από 20 εθελοντές. Andreashorn / Wikimedia Commons ; CC BY-SA 3.0

Η περιορισμένη γνώση μας για τις λειτουργίες του εγκεφάλου είναι ένα τιτανικό εμπόδιο που δεν είμαστε σχεδόν κοντά στην υπερνίκηση. Χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς μεταφέρουμε στην πρώτη θέση σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε κανένα WBE χωρίς να υπάρξει βιοϊατρική επανάσταση.


Ταυτόχρονα, υπάρχει πρόβλημα αποθήκευσης δεδομένων. Οι αριθμοί είναι βαθιά ανακριβείς σε αυτό το στάδιο, αλλά ο ανθρώπινος εγκέφαλος πιστεύεται ότι είναι σε θέση να αποθηκεύσει μεταξύ 1 terabyte και 2.500 terabytes δεδομένων.

Η αποθήκευση όλων αυτών σε έναν υπολογιστή θα ήταν μια τεράστια επιχείρηση, θεωρώντας ότι μόνο οι πιο ισχυροί υπερυπολογιστές στον κόσμο - όπως το τεραβότο βαρύ θηρίο του Εθνικού Εργαστηρίου Oak Ridge " Titan " - έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν τη μνήμη σας με αυτόν τον τρόπο.

Είναι απίθανο να χρησιμοποιήσουμε μια ψηφιακή αρχιτεκτονική για το WBE. Εξάλλου, η βιολογία είναι ένας πολύ αποδοτικότερος μηχανισμός αποθήκευσης. Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι μόνο ένα κυβικό χιλιοστό - μια μικρή σταγόνα - από συνθετικά κατασκευασμένο DNA μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα αξίας 1 δισεκατομμυρίου gigabytes, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για εγκυκλοπαίδειες ή αυτοεξυπηρέτηση.



Ξεχάστε το χώρο αποθήκευσης, όμως: Πώς θα αποθηκεύσαμε φυσικά το μυαλό σε έναν υπολογιστή στην πρώτη θέση; Αφήνοντας έξω το χώρο της κβαντικής πληροφορικής, οι συμβατικοί υπολογιστές λειτουργούν με τη χρήση bit, τα οποία είναι ψηφιακά ναι / όχι σήματα που αντιπροσωπεύονται από αυτά και τα μηδενικά.

Οι σκέψεις και οι νευρικές παρορμήσεις δεν είναι ψηφιακές οντότητες. Είναι πιο παρόμοια με ένα φάσμα βιοηλεκτροχημικών παλμών, στο οποίο οι πληροφορίες ρέουν ελεύθερα. Δεν επικοινωνούν σε καθορισμένες τιμές όπως οι υπολογιστές που κάνουν αυτή τη στιγμή.

Ναι, υπάρχουν μάρκες που μιμούνται τους νευρώνες μας και είναι πολύ δροσεροί. Χρησιμοποιώντας τεχνητές συνάψεις , έχουν αντικαταστήσει αυτές τις λογικές πύλες 1/0 παλιάς και αποστέλλουν αντ 'αυτού εξαιρετικά ακριβείς παλμούς πληροφοριών σε ένα κρυσταλλικό κενό όποτε χρειάζεται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι τεχνητοί νευρώνες - είναι απλώς απομιμήσεις.

Ναι, έχουμε και νευρικά δίκτυα, τα οποία αναφέρονται σε μια τεχνητή νοημοσύνη (AI) που υπάρχει σε ένα δίκτυο υπολογιστών που αποτελείται από διασυνδεδεμένους κόμβους. Μπορούν να μάθουν χωρίς ανθρώπινη συμβολή στο καλύτερο δυνατό τρόπο και είναι κάπως καλύτεροι από εμάς στην αναγνώριση προτύπων, αλλά και πάλι, ο σχεδιασμός τους απλώς μιμείται τα δικά μας βιολογικά νευρωνικά δίκτυα. Δεν είναι ένα αντίγραφο που μπορούμε να επικολλήσουμε, είναι κατώτερες εκδοχές του εγκεφάλου μας.

Υπάρχουν περισσότερα για νευρώνες απ 'ό, τι για ηλεκτρικούς παλμούς.

«Οι νευρώνες δεν υπάρχουν σε κενό: περιβάλλονται από χημικές ουσίες που τους επηρεάζουν και απελευθερώνουν χημικές ουσίες που επηρεάζουν τους κοντινούς νευρώνες», δήλωσε στο IFLScience ο Matthijs Dorst, ερευνητής υπολογιστικών νευροεπιστημόνων στο Ινστιτούτο Karolinska.

"Πρέπει να συμπεριλάβουμε όλες αυτές τις διαδικασίες; Πρέπει να υπολογίσουμε κάθε χημική αλληλεπίδραση;"


Οποιοδήποτε τρόπο το κόβετε, η σύσκεψη του νου και της μηχανής δεν πρόκειται να αναδυθεί στον ορίζοντα.

Έχω δει πράγματα που δεν πιστεύετε

Δεν μπορούμε να υπογραμμίσουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε πώς σκέφτονται οι σκέψεις ή ακόμα και τα συναισθήματα σε αυτό το σημείο.

Προσπαθήσαμε επανειλημμένα να επικοινωνήσουμε με τον εγκέφαλο και να μεταφέρουμε τις σκέψεις σε ψηφιακές απαντήσεις σε ευρύ φάσμα καταστάσεων. Μπορούμε να εφεύρουμε προσθετικά άκρα που ελέγχονται από τις διαδικασίες σκέψης, αλλά χρησιμοποιώντας κινητικές (κινητικές) νευρωνικές παλμούς για να μετακινήσετε ένα μεταλλικό βραχίονα είναι πολύ διαφορετικό από τη μεταφορά μιας σκέψης σε μια μηχανή.

Ακόμα και η ερευνητική μονάδα του αμερικανικού στρατού, η DARPA , έχει κάνει ελάχιστες εντάσεις στο θέμα αυτό: Μια πρόσφατη προσπάθεια που ονομάζεται RE-NET χρησιμοποίησε 100 εμφυτεύματα εγκεφάλου για να καταχωρίσει ξεχωριστή νευρολογική δραστηριότητα σε έναν υπολογιστή, αλλά ήταν συχνά ανακριβής και γεμάτος θόρυβο.

Μπορούμε, με βάση τις μαγνητικές τομογραφίες των μυαλών μας, να κάνουμε πρότυπα πρότυπα που επιτρέπουν σε μια μηχανή να μάθει τι πρόκειται να κάνετε. Σε ένα παράδειγμα , οι ερευνητές επιτρέπουν στους ανθρώπους να παρακολουθούν ταινίες ρυμουλκουμένων, ενώ εντοπίζουν ποια τμήματα των οπτικών φλοιών των εγκεφάλων τους φωτίζονται.




Μετά από αρκετό χρόνο, ένα πρόγραμμα υπολογιστή μάθαινε να ανακατασκευάσει τις οπτικές εικόνες που είδαν με βάση αυτές τις πληροφορίες. Πολύ δροσερό, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι προβλέψιμο - δεν κατανοεί άμεσα τις σκέψεις μας ή τις νευρωνικές παρορμήσεις.

Σε αυτό το σημείο, γνωρίζουμε ότι μπορούμε να εμφυτεύουμε ψευδείς αναμνήσεις σε διαφορετικούς εγκεφάλους χρησιμοποιώντας το φως. Αυτό είναι καταπληκτικό, αλλά αν δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε άμεσα με μηχανές, τότε δεν υπάρχει καμία ελπίδα στην κόλαση όταν πρόκειται να μεταφέρουμε το μυαλό μας - ό, τι πραγματικά συμβαίνει - σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα που δεν υπάρχει σήμερα.

Αν μπορούσαμε κάπως να χρησιμοποιήσουμε έναν μηχανισμό μεταφοράς χαμηλής ανάλυσης για να ανεβάσουμε ό, τι μπορούσαμε σε μια μηχανή που δεν μπορεί να χειριστεί την πολυπλοκότητα του εγκεφάλου μας, θα αποτελούσαμε μια ζοφερή σκιά του πρώην εαυτού μας.

Αυτό που χρειαζόμαστε, ιδανικά, είναι ένα σύστημα που είναι σχεδόν τέλεια αντανάκλαση του ανθρώπινου εγκεφάλου, αλλά αυτό πρόκειται να αντικαταστήσει τα βιολογικά όρια της βιολογίας μας. που δεν αποσυντίθεται και δεν πεθαίνει. Οι προσομοιώσεις ενός συστήματος που μοιάζει με εγκεφάλου έχουν προκύψει , αλλά η κλιμάκωση αυτών θα απαιτούσε πηγές ενέργειας που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν το μυαλό και μια μεγάλη δύναμη επεξεργασίας, ώστε να είναι σε θέση να παράγουν μοναδικές σκέψεις από ένα φαινομενικά άπειρο πληροφοριακό πεδίο.

"Ακόμη και για απλά μοντέλα, ο ταχύτερος υπερυπολογιστής χρειάζεται μια ώρα για να υπολογίσει τι κάνει ο εγκέφαλος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα", επισημαίνει ο Dorst.


Σύμφωνα με το νόμο του Moore, που προβλέπει ότι η υπολογιστική ισχύς διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια, "μπορούμε να έχουμε υπερυπολογιστές αρκετά γρήγορους για να προσομοιώσουμε πολλούς νευρώνες όπως το ανθρώπινο μυαλό κάπου σε είκοσι έως τριάντα χρόνια".

Η μαϊμού χρειάζεται μια αγκαλιά

Παρά αυτό το χάσμα της αβεβαιότητας, δεν έχει σταματήσει ορισμένοι εμπειρογνώμονες να σχεδιάζουν ένα μέλλον όπου η εικονική αθανασία είναι εφικτή. Ορισμένες προσπάθειες φαίνονται πιο προηγμένες και αυστηρές από άλλες και υπάρχουν μη κερδοσκοπικές και διεθνείς πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προώθηση και προώθηση των τεχνολογιών WBE.

Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές και οι φουτουριστές θα συνεχίσουν να προσπαθούν να βρουν τρόπους να αποκτήσουν υπολογιστές και εγκεφάλους για να συζητήσουν  και να ανταλλάξουν άμεσα πληροφορίες. Εξάλλου, δεν καταλαβαίνουμε πλήρως πώς λειτουργούν τα αναισθητικά, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να τα χρησιμοποιήσουμε.

Εδώ είναι το πράγμα, όμως: Συγκρίνοντας τα μυαλά μας με τους υπολογιστές, και υποθέτοντας ότι είναι αρκετά παρόμοια ώστε να είναι συμβατά, ίσως να μην κάνουν αυτό το πολύ νόημα. Σε όλη την ιστορία, ο εγκέφαλος έχει συγκριθεί με ρολόγια νερού και μηχανικά θηρία.

Σήμερα, η αναλογία γίνεται με υπολογιστές.




View image on Twitter


Είναι σχεδόν βέβαιο ότι εάν πετύχουμε ποτέ WBE, η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε δεν θα είναι ένας υπολογιστής - ή, τουλάχιστον, αυτό που πιστεύουμε ότι είναι ένας υπολογιστής. Η επιστήμη μπορεί να μας εκπλήξει, αλλά υποψιαζόμαστε ότι θα πάρει ένα τεχνολογικό θαύμα σε αντίθεση με όσα γνωρίζουμε σήμερα, πριν μπορέσουμε να αρχίσουμε να φέρουμε τα φαντάσματα μας σε οποιοδήποτε είδος κελύφους.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιο ανταγωνισμό. Οι δυνατότητες πρόβλεψης της τεχνολογίας, από τις στοχευμένες διαφημίσεις σε αυτά τα μοντέλα που βασίζονται σε MRI, είναι αρκετά εκπληκτικά. Ίσως δεν είμαστε τόσο περίπλοκοι όσο θέλουμε να σκεφτούμε.

"Ίσως το ανθρώπινο μυαλό είναι υπερβολικά περιττό, και θα μπορούσαμε να πάρουμε την ίδια συμπεριφορά με ένα πολύ απλούστερο μοντέλο. Σχετικά απλοί υπολογιστές μπορούν ήδη να νικήσουν τον καλύτερο από εμάς στο Chess, Go, ακόμη και Jeopardy", σημειώνει ο Dorst.


"Ίσως μπορούν επίσης μια μέρα να μας χτυπήσουν στη συνείδηση".



kavalarissa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.