Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Έρχεται η ιδιωτικοποίηση του διαστήματος

Τα πάντα ιδιωτικοποιούνται -ενέργεια, τροφή, νερό- γιατί όχι και το διάστημα; Οι ΗΠΑ θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
"Το Tesla του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ έφυγε για τον διάστημα, μπορεί να μας πέσει στο κεφάλι μετά από μερικά εκατομμύρια χρόνια..." αυτή ήταν η είδηση που έγινε viral τις τελευταίες μέρες στα συστημικά ΜΜΕ. Ωστόσο, υπάρχει και μια ακόμα που παραμένει στη σκιά. Οι καλές ειδήσεις καλά κρύβονται...

Αλλά πριν φθάσουμε σε αυτήν, ​μαθαίνουμε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσουν τη δική τους συμμετοχή στη χρηματοδότηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ISS και να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση του διαστημικού εργαστηρίου, σύμφωνα με την «Washington Post», η οποία επικαλείται ένα εσωτερικό έγγραφο της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος NASA.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, η αμερικανική συμμετοχή στον ISS θα μπορούσε να μεταφερθεί μετά το τέλος της προγραμματισμένης χρηματοδότησης το 2024 σε έναν ιδιωτικό φορέα εκμετάλλευσης.

Για σχεδόν 20 χρόνια, οι διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν από κοινού στον ISS. Πρόσφατα, τα μέλη είχαν επιβεβαιώσει τη χρηματοδότηση του έως το 2024.

Το έργο αυτό, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησε το φθινόπωρο του 1998. Από το 2000, το ερευνητικό εργαστήριο περιστρέφεται μόνιμα περίπου 400 χιλιόμετρα πάνω από τη γη με ταχύτητα περίπου 28.000 χιλιομέτρων την ώρα. Το πλήρωμα που αποτελείται από έξι άτομα -τρεις Αμερικανούς, δύο Ρώσους και έναν Ιάπωνα- διεξάγει βασική έρευνα για την έλλειψη βαρύτητας, και πρόκειται να παραμείνει για μερικούς μήνες στον ISS.

Μόνο η Nasa καταβάλει 3 με 4 δισ. $ ετησίως για τη λειτουργία του ISS. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοδότης

Ο τερματισμός της κρατικής χρηματοδότησης δεν σημαίνει ότι ο σταθμός θα τεθεί εκτός λειτουργίας, αναφέρεται στο έγγραφο της NASA. «Είναι πιθανό να συνεχίσουν να λειτουργούν ορισμένα τμήματα ή δυνατότητες του ISS ως μέρος μιας μελλοντικής εμπορικής πλατφόρμας». Στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Τραμπ είναι να χρησιμοποιήσει τον ISS για «μη κρατικές πτήσεις». Η NASA θα μπορούσε να είναι ένας από τους πολλούς πελάτες, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Ιβάν Μοισέγιεφ χρακτήρισε τα σχέδια των ΗΠΑ ως ανοησία, λόγω του κόστους. «Δεν θα λειτουργήσει», είπε στο Ria Novosti. «Οι επιχειρήσεις εργάζονται για το κέρδος, αυτός είναι ο μόνος στόχος τους. Αλλά ο ISS δεν αποφέρει κέρδη, διότι οι δαπάνες είναι σημαντικά υψηλότερες από οποιαδήποτε πιθανά έσοδα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διαστημικής Πολιτικής της Μόσχας.

Ωστόσο οι ελιτάρχες κοι Virgin & Tesla ίσως έχουν διαφορετική άποψη...

Ο Τραμπ τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι έχει προτεραιότητα τον Άρη, αλλά και να ξαναπάνε στο φεγγάρι (αν πήγαν ποτέ...): οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν αστροναύτες στη Σελήνη και στον Άρη. Για αυτό η Nasa σχεδιάζει ένα νέο διαστημικό σταθμό. Αυτή η αποκαλούμενη νέα διαστημική πύλη θα περιφέρεται γύρω από τη Σελήνη με στόχο τη διευκόλυνση των αποστολών προσελήνωσης και την πραγματοποίηση πτήσεων στο διάστημα. Η Ρωσία έχει ήδη συμφωνήσει να συνεργαστεί. Κατά τα άλλα... τσακώνονται...

​Δείτε στο πρώτο βίντεο όλη την ανακοίνωση του, αλλά δείτε στο δεύτερο, το κομμάτι που... "έσπασε ταμεία" στο YouTube: δείχνει τον αστροναύτη ​Buzz Aldrin, να κάνει διάφορες περίεργες γκριμάτσες. Ήταν ένας από τους πρώτους δύο ανθρώπους που προσγειώθηκαν στη Σελήνη, και ο δεύτερος άνθρωπος που περπάτησε πάνω της, στις 21 Ιουλίου 1969






Ο Elon Musk "σιγανά" σχεδιάζει να βάλει σε τροχιά 11.925 δορυφόρους

Picture
"Σιγανά" και καθόλου ταπεινά, αυτή θα έπρεπε να είναι η πρώτη είδηση και όχι το Tesla στον Άρη.

Ένα από τα πολλά προγράμματα του SpaceX του Έλον Μασκ, είναι το Starlink, για το οποίο, πέρα ​​από την αρχική ανακοίνωση το 2015, δεν γίνεται πολύς λόγος.

Όταν ο Μασκ ρωτήθηκε για αυτό κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης τύπου, εκείνος απέρριψε την ερώτηση: "Off topic. Το σημερινό θέμα είναι το Falcon Heavy".

Ωστόσο ένα άτομο που το γνωρίζει είναι ο πρόεδρος της FCC, Ajit Pai, ο οποίος μόλις ενέκρινε το έργο, ενώ η FCC έχει υπογράψει το Νοέμβριο του 2017 για την επερχόμενη πρώτη δοκιμή της.

Τα επόμενα χρόνια, η εταιρεία στοχεύει να προωθήσει 4.425 διασυνδεδεμένους δορυφόρους ευρυζωνικού διαδικτύου σε τροχιά γύρω στα 700 έως 800 μίλια (1288 χλμ) πάνω από τη Γη, καθώς και άλλα 7.500 διαστημικά οχήματα σε χαμηλότερες τροχιές.
​Αυτό το νούμερο είναι... υπερβολικά πολλοί δορυφόροι. Σύμφωνα με μια βάση δεδομένων που συντάχθηκε από την Ένωση Επιστημόνων που Ανησυχούν (Union of Concerned Scientists), 1.419 ενεργοί δορυφόροι βρίσκονται σήμερα σε τροχιά γύρω από τη Γη. 
Picture
​Περίπου 2.600 δορυφόροι που δεν λειτουργούν πλέον πιστεύεται ότι επιπλέουν στο διάστημα, αλλά ακόμη και σε αυτούς που εμπλέκονται, ο προγραμματισμένος στόλος του SpaceX θα είναι μεγαλύτερος από ό, τι ήδη στο διάστημα.

Τι θα κάνουν όλοι αυτοί; Είναι για επικοινωνία, λένε, ("θα παρέχουν εκτεταμένη κάλυψη στις ΗΠΑ και διεθνώς για ευρυζωνικές υπηρεσίες"), αλλά και... για παρακολούθηση.

Τι θα παρακολουθούν; Θέλετε, μήπως, να σας το συλλαβίσουμε; 


Φυσικά, η ανησυχία του Pai είναι πρωτίστως με τις ΗΠΑ, αλλά το δίκτυο θα κυμανθεί πολύ πέρα ​​από τα αμερικάνικα σύνορα, πράγμα που προκαλεί μια ενδιαφέρουσα θεώρηση, αναφέρει το bigthink.com: Εάν άλλα έθνη θα έχουν λόγο να αναπτύξουν τόσους πολλούς δορυφόρους γενικά ή ακόμη αν θα μοιράζονται τα έσοδα που θα παράγουν; Ποιος κατέχει την τροχιά της Γης, ούτως ή άλλως;

Αυτοί που κατέχουν και τη Γη, είναι η απάντηση. Το 1% του πληθυσμού που ζει σε βάρος του 99%...

Καταλάβατε τώρα γιατί όλοι μιλούν για το αυτοκίνητο στον Άρη και όχι για τους χιλιάδες ακόμα δορυφόρους πάνω από το κεφάλι μας; Καταλάβατε γιατί ο Τραμπ μιλάει για ιδιωτικοποίηση του διαστήματος;

Μάλλον, ναι...


igata.gr
thesecretrealtruth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.