Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Κατά 600 δισ. ευρώ μειώθηκε η περιουσία των Ελλήνων μέσα στην κρίση

Η πολυετής οικονομική κρίση, ψαλίδισε την τρέχουσα αξία της περιουσίας των Ελλήνων κατά περίπου 600 δις. ευρώ. Δεν άφησε πίσω της μόνη τη μείωση των εισοδημάτων και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Προκάλεσε και την απαξίωση περιουσιακών στοιχείων (μετοχών, ακινήτων, καταθέσεων) στα οποία είχαν επενδυθεί αποταμιεύσεις 10ετιών.


Για κάποιους, η μείωση της αξίας της περιουσίας τους
είναι «θεωρητική» καθώς δεν χρειάστηκε να ρευστοποιήσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης και τώρα προσβλέπουν σε μια μακρά περίοδο ανάκαμψης για να καλύψουν τα «σπασμένα».

Για εκατοντάδες χιλιάδες όμως, οι απώλειες είναι πραγματικές και οριστικές. Ακίνητα που πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές, μετοχές εταιρειών που ρευστοποιήθηκαν ή που απαξιώθηκαν πλήρως λόγω χρεοκοπίας των επιχειρήσεων, τραπεζικοί λογαριασμοί που άδειασαν, προκάλεσαν στους πολίτες απώλειες οι οποίες θα ανακτηθούν ύστερα από πολλά χρόνια ή ποτέ.

Τρία είναι τα βασικά (αλλά όχι τα μοναδικά) περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να «μετρηθούν» ώστε να υπολογιστούν οι απώλειες που επέφερε η οικονομική κρίση: οι καταθέσεις, η αξία των μετοχών και η αξία των ακινήτων:

1. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μοιράζονταν τον Σεπτέμβριο του 2009, καταθέσεις οι οποίες έφταναν ακόμη και στα 235 δις. ευρώ. Προ ημερών, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2017 και θεωρήθηκε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι μέσα στον τελευταίο μήνα της χρονιάς που έφυγε, το υπόλοιπο των καταθέσεων αυξήθηκε κατά 2,5 δις. ευρώ για να φτάσει στα 126 δις. ευρώ. Είναι προφανές ότι σε αυτή την επταετία έχουν χαθεί πάνω από 110 δις. ευρώ εκ των οποίων περίπου τα 60 δις. ευρώ μέσα στην τελευταία 3ετία.

2. Η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών τον Δεκέμβριο του 2009, ανερχόταν στα 83,447 δις. ευρώ με αποτέλεσμα να αντιστοιχεί στο 33,4% του ΑΕΠ. Είχε βρεθεί βέβαια το 2007 και στα 195,5 δις. ευρώ με το ποσό αυτό να αντιστοιχεί στο 79,8% του ΑΕΠ. Το 2017, έκλεισε με την χρηματιστηριακή αξία του συνόλου των μετοχών να διαμορφώνεται στα 54 δις. ευρώ. Εκ πρώτης όψεως δηλαδή, έχουν χαθεί περίπου 30 δις. ευρώ. Αυτή όμως δεν είναι η πραγματική εικόνα. Αν συνυπολογιστούν και τα κεφάλαια που εισέρρευσαν σε αυτό το διάστημα ειδικά για την ενίσχυση των τραπεζών, οι απώλειες εκτιμώνται σε πάνω από 60 δις. ευρώ.

3. Η αξία των ακινήτων έχει συρρικνωθεί περίπου κατά 40%κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η αξία των ακινήτων πριν εισέλθουμε στην εποχή των μνημονίων, υπολογιζόταν σε περίπου ένα τρις ευρώ (σ.σ μόνο η αντικειμενική αξία υπερβαίνει ακόμη και σήμερα τα 700 δις. ευρώ αν συνυπολογιστούν και τα αγροτεμάχια) κάτι που σημαίνει ότι χάθηκε –για κάποιους θεωρητικά και για κάποιους πρακτικά- περιουσία περίπου 400 δις. ευρώ.

Πηγή: odosdrachmis.gr


hassapis-peter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.