Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Τι ψάχνει στο Νταβός η παγκόσμια ελίτ

Η παρουσία Τραμπ, το κλίμα ευφορίας, το μέλλον της Ευρωζώνης και ο μεγάλος όγκος χιονιού...

Σε κλίμα αισιοδοξίας και έπειτα από γενναία χιονόπτωση που άφησε ένα παχύ στρώμα χιονιού πάχους ενάμισυ μέτρου το Νταβός υποδέχεται την παγκόσμια ελίτ, μεγάλο νικητή της οικονομικής ανάκαμψης που αφήνει ωστόσο στο περιθώριο ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη.


Χθες το βράδυ, η μεγάλη ανησυχία των οργανωτών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ δεν είχε καμία σχέση με τις γεωπολιτικές, χρηματοπιστωτικές, περιβαλλοντικές προκλήσεις που βρίσκονται στο μενού των εργασιών αυτής της εβδομάδας.

Το κεντρικό θέμα ήταν εάν το χιόνι, που έπεσε σε μεγάλη αφθονία στο σικ χιονοδορμικό θέρετρο της Ελβετίας -159 εκατοστά σε έξι μέρες- θα γίνει εμπόδιο για τα δεκάδες ελικόπτερα και τις λιμουζίνες που θα μεταφέρουν περί τους 70 πολιτικούς ηγέτες και τις εκατοντάδες των επιχειρηματιών και λίγων σταρ που θα παρελάσουν από το Νταβός μέχρι την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι– που θα συνοδεύεται από δύο δασκάλους γιόγκα- και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Καναδά Τζάστιν Τριντό θα ανοίξουν σήμερα τις εργασίες του Φόρουμ όπου κυριαρχεί ένα σλόγκαν γεμάτο καλές προθέσεις: «Οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».

Θα ακολουθήσουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποδέχθηκε χθες στις Βερσαλίες κορυφαία επιχειρηματικά στελέχη στον δρόμο για το Νταβός και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, που κάνει την μεγάλη επιστροφή στη διεθνή σκηνή μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Περιμένοντας τον Τραμπ

Αλλά όλος ο μικρόκοσμος του Νταβός θα περιμένει το Ντόναλντ Τραμπ: τον απρόβλεπτο Αμερικανό πρόεδρο που εννοεί να προσβάλει τα ιερά και τα όσια του ελευθέρου εμπορίου υψώνοντας το λάβαρο της πολιτικής του «Πρώτα η Αμερική».

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε χθες την συμμετοχή του, η οποία τέθηκε εν αμφιβόλω με την κρίση του προϋπολογισμού, η οποία ξεπεράσθηκε, προς το παρόν.

Η ομιλία του την Παρασκευή θα είναι η κορύφωση μίας εβδομάδας ομιλιών, εμπιστευτικών συναντήσεων, στρογγυλών τραπεζών και μεσολαβητικών συνεδριών για την «ανατρεπτική καινοτομία» ή τις «ευέλικτες υποδομές».

Και όλα αυτά με φόντο μία γενικευμένη αισιοδοξία για την παγκόσμια ανάπτυξη: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα επάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2018 και 2019, υπολογίζοντας τις θετικές επιπτώσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης στις Ηνωμένες Πολιτείες.



Σύμφωνα με έρευνα του PwC μεταξύ 1.300 διευθυντών επιχειρήσεων στον κόσμο, το 57% θεωρεί ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ενισχυθεί τους προσεχείς 12 μήνες, καταγράφοντας ρεκόρ από το 2012.

«Εχουμε διαπιστώσει μία ευρεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και οι προβλέψεις για μία περίοδο στασιμότητας μοιάζουν να διαλύονται», δήλωσε στο AFP ο Νάριμαν Μπεχραβές, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, για τον οποίο η ανοδική πορεία θα συνεχισθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο, ίσως και δύο.

Και μήνυμα του πάπα

Και είναι αυτή η ίδια η ελίτ που θα συγκεντρωθεί στο Νταβός που επωφελείται από το μεγάλο μέρος αυτής της επιστροφής στην ανάπτυξη, σύμφωνα με την μην κυβερνητική οργάνωση Oxfam, η οποία υπενθυμίζει ότι το 82% του πλούτου που δημιουργήθηκε τον περασμένο χρόνο στον κόσμο κατέληξε στα χέρια του 1% του πληθυσμού του πλανήτη.

«Εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους που κατασκευάζουν τα ρούχα μας, που συναρμολογούν τα κινητά μας τηλέφωνα και καλλιεργούν τα τρόφιμα που τρώμε, για να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία σε φθηνά προϊόντα, αλλά επίσης για την αύξηση των κερδών των εταιρειών και των πλούσιων επενδυτών τους», δήλωσε με αγανάκτηση η διευθύντρια της Oxfam Γουίνι Μπιανίμα απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Μεταξύ τους, ο Τζέιμι Ντίμον, επικεφαλής της αμερικανικής JPMorgan Chase, ο οποίος θα αμειφθεί με 29,5 εκατομμύρια δολάρια για το 2017, ξαναβρίσκοντας το εισόδημα που είχε πριν από τον χρηματοπιστωτικό κατακλυσμό του 2008.

«Δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να προχωρούμε προς τα εμπρός προσποιούμενοι ότι η αυξανόμενη φτώχεια και αδικία δεν έχουν αίτιο», δήλωσε από την πλευρά του ο πάπας Φραγκίσκος σε μήνυμά του που αναγνώσθηκε χθες στο Νταβός.

Προειδοποίηση

Παίρνοντας αποστάσεις από τη γενική ευφορία, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Ομπστφελντ έκρουσε τον κώδωνα στο Νταβός δέκα σχεδόν χρόνια μετά την πτώχευση της Lehman Brothers.

«Η επόμενη ύφεση μπορεί να έλθει πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμαστε, και τα πολεμοδόδια για να την πολεμήσουμε είναι πολύ πιο περιορισμένα, κυρίως διότι τα δημόσια χρέη είναι πολύ υψηλότερα» σε σχέση με εδώ και δέκα χρόνια»…


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.