Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Αθόρυβο έμφραγμα: Πώς θα το αναγνωρίσετε

Τα τυπικά συμπτώματα του εμφράγματος είναι ο πόνος στο στήθος, η εφίδρωση και η αιφνίδια αδυναμία, όμως σε μια μικρή μερίδα ανθρώπων –περίπου 20-30%– το έμφραγμα εκδηλώνεται με ασυνήθιστα συμπτώματα ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα.
Το αθόρυβο έμφραγμα πλήττει συχνότερα τις γυναίκες και τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη.


Μερικά από τα συμπτώματα που έχουν συνδεθεί με το αθόρυβο έμφραγμα είναι η ανεξήγητη κούραση, η δύσπνοια και οι ενοχλήσεις στον λαιμό, τον αυχένα, το σαγόνι ή κάποιο από τα άκρα. Άλλοι ασθενείς μετά το επεισόδιο δηλώνουν πως εκδήλωσαν καούρα.



Άτομα που έχουν πάθει αθόρυβο έμφραγμα μπορεί να επισκεφτούν τον γιατρό τους εβδομάδες ή και μήνες μετά και τότε να ενημερωθούν για το επεισόδιο. Η διάγνωση προκύπτει συνήθως με τη βοήθεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος, καθώς ο γιατρός μπορεί με τον τρόπο αυτόν να εντοπίσει την έκταση της βλάβης στους μυς της καρδιάς. Ακόμη ακριβέστερη εικόνα για την κατάσταση της καρδιάς δίνει μια εξέταση που ονομάζεται ηχοκαρδιογράφημα.

Αφορμή για την επίσκεψη στον γιατρό μετά από ένα αθόρυβο έμφραγμα είναι συχνά η επίμονη κόπωση και η δύσπνοια που νιώθει ο ασθενής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε διαρροή από τη μιτροειδή βαλβίδα της καρδιάς ή από τον σχηματισμό ουλώδους ιστού που προκάλεσε στην καρδιά το έμφραγμα.

Οι σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν μετά από ένα αδιάγνωστο αθόρυβο έμφραγμα είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, οι διαταραχές του καρδιακού παλμού (αρρυθμίες) και η απώλεια των αισθήσεων (λιποθυμία).


Ειδικοί από την Κλινική του Κλίβελαντ επισημαίνουν ότι η ήπια φύση των συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι η επίσκεψη στον γιατρό είναι περιττή. Η δυσφορία που επιμένει για αρκετά λεπτά, ιδιαίτερα εάν μοιάζει ανεξήγητη και δεν έχει εκδηλωθεί ξανά στο παρελθόν, δεν πρέπει να θεωρηθεί αμελητέα και πρέπει να αξιολογείται από γιατρό.


onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.