Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

O «έκτος μαζικός αφανισμός»: Το παγκόσμιο μενού της ανθρωπότητας - ΒΙΝΤΕΟ

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Οι «ειδικοί» προειδοποιούν την ανθρωπότητα πως ο «έκτος μαζικός αφανισμός της παγκόσμιας άγριας ζωής έχει ήδη δρομολογηθεί και απειλεί σοβαρά τα παγκόσμια αποθέματα τροφών».

Με άλλα λόγια, ακόμη μία φορά, κάνουν λόγο για παγκόσμια έλλειψη τροφίμων και όπως θα δείτε στο τέλος δίνουν την ενδεδειγμένη για αυτούς «λύση»!
 «Πολλά είδη ζώων και φυτών, τα οποία αποτελεούν την βάση των αποθεμάτων τροφής μας, κινδυνεύουν και τυγχάνουν ελάχιστης ως μηδαμινής προσοχής», τονίζει η Ann Tutwiler, γενική διευθύντρια της ερευνητικής ομάδας Bioversity International.
«Αυτό που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εξαλειφθεί, είναι τα είδη που παρέχουν την τροφή η οποία συντηρεί κάθε έναν άνθρωπο ξεχωριστά από τους 7 εκατομμύρια που κατοικούν τον πλανήτη», σημειώνει στην βρετανική εφημερίδα «Guardian» και συνεχίζει:
«Η αγροβιολογική ποικιλομορφία είναι μια τεράστιας σημασίας πηγή, την οποία χάνουμε. Πάρα ταύτα, μπορεί να λύσει ή να μετριάσει πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και ο πλανήτης. Έχει έναν κομβικό μεν, αλλά παραγνωρισμένο ρόλο στο να μας βοηθά στην βελτίωση της παγκόσμιας διατροφής, στην μείωση της επίδρασης στο περιβάλλον και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».  
Φυσικά έγινε λόγος και για την «υπερθέρμανση», η οποία τελικά ονομάστηκε κλιματική αλλαγή, προκειμένου να πείθει περισσότερο.
Η Bioversity International συνεργάζεται τόσο με εταιρείες όσο και με κυβερνήσεις για να αυξήσει τις επενδύσεις στην αγροβιολογική ποικιλομορφία και αναφέρει πως δεν πρέπει να καταναλώνουμε μόνο συγκεκριμένες τροφές που μας αρέσουν, αλλά την ποικιλία που θα προτείνουν οι «ειδικοί», προκειμένου, όπως λένε, να εξαλειφθεί μεταξύ άλλων η παχυσαρκία.
«Δεν κερδίζουμε τη μάχη απέναντι στην παχυσαρκία ούτε τον υποσιτισμό. Η κακή διατροφή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πολύ ενοποιημένες δίαιτες, που βασίζονται σε ένα περιορισμένο σύνολο προϊόντων καθώς δεν καταναλώνουμε αρκετή ποικιλία τροφών», παρατηρεί η Tutwiller. 
Για το «καλό» μας η παγκόσμια κοινότητα θα ορίζει το καθημερινό μενού και σίγουρα μας περιμένουν εκπλήξεις.!
Ποιος ακριβώς θα ορίζει το μενού; Μα, η τεχνητή νοημοσύνη, αγαπητοί αναγνώστες!
Τα μέχρι τώρα συστήματα τροφίμων εκτιμάται ότι σύντομα θα είναι ξεπερασμένα και δεν θα μπορούν να ταΐσουν τον πληθυσμό της γης, στον οποία σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε. «αυξάνεται η πείνα».
Δεδομένου ότι η «άγρια φύση απειλείται» από την συγκεκριμένη κατανάλωση τροφών,  αναλαμβάνουν πλέον τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που θα επιτρέπουν την παραγωγή περισσότερων τροφίμων με λιγότερους πόρους.
Όπως αναφέρει το Futurism, ήδη τέσσερις τεχνολογίες αναπτύσσονται και αναμένεται να έχουν μεγάλη επίδραση στο πως θα είναι η τροφή μας στο μέλλον.
Αυτές θα είναι σύμφωνα με το tvxs:
Αυτοματοποιημένες κάθετες φάρμες
Οι κάθετες καλλιέργειες θεωρούνται απίστευτα αποτελεσματικές. Με τη χρήση αυτοματισμών οι κάθετες φάρμες μπορούν να παράγουν προϊόντα 100 φορές πιο αποτελεσματικά ανά στρέμμα από τις συμβατικές γεωργικές τεχνικές. Οι αστικές καλλιέργειες σε αυτή τη μορφή εκτιμάται ότι θα μειώσουν τα κόστη μεταφορές και θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να έχουν πιο φρέσκα τρόφιμα στο τραπέζι τους. Οι σοδειές αναπτύσσονται με διπλάσια ταχύτητα και χρειάζονται 40% λιγότερη ενέργεια, δίνουν 80% λιγότερα απορρίμματα και καταναλώνουν 99% λιγότερο νερό από μια υπαίθρια καλλιέργεια. Ωστόσο, το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι το κόστος. Δεν είναι σαφές πότε οι κάθετες φάρμες θα είναι βιώσιμες σε εμπορική βάση.
Ενυδρειοπονία
Μια άλλη πολλά υποσχόμενη τεχνολογία θεωρείται η Ενυδρειοπονία (Aquaponics), ένας μοναδικός συνδυασμός ιχθυοκαλλιέργειας (υδατοκαλλιέργειας) και υδροπονίας. Στην ενυδρειοπονική καλλιέργεια, τα ψάρια μετατρέπουν την τροφή τους σε θρεπτικά συστατικά που τα φυτά μπορούν να απορροφήσουν, ενώ τα φυτά καθαρίζουν το νερό για τα ψάρια. Σε σύγκριση με τη συμβατική γεωργία, αυτή η τεχνολογία χρειάζεται περίπου το μισό νερό, αυξάνοντας παράλληλα την απόδοση των καλλιεργειών. Ως μπόνους μπορεί επίσης να αυξήσει σημαντικά την ποσότητα των ψαριών.
Κρέατα από το εργαστήριο
Η παραγωγή κρέατος θεωρείται πολύ δαπανηρή και απαιτεί πολλούς πόρους. Για παράδειγμα η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτεί 1.847 γαλόνια νερό. Τα κρέατα εργαστηρίου προωθούνται ως η λύση. Αυτές οι αυτο-αναπαραγωγικές καλλιέργειες μυϊκών ιστών καλλιεργούνται και τροφοδοτούνται με θρεπτικά συστατικά μέσα σε έναν ζώο, παρακάμπτοντας την ανάγκη της ύπαρξης ζωντανού ζώου. Η αγορά δείχνει ενδιαφέρον ενώ μια πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι το 70,6% των καταναλωτών θα δοκίμαζαν κρέας εργαστηρίου. Η πρώτη προσπάθεια για τη δημιουργία τεχνητού κρέατος έγινε το 2016 από μια start up εταιρεία. Ένα χρόνο αργότερα η νεοφυής εταιρεία μπορεί να παράγει 450 γραμμάρια βοδινού για 2.400 δολάρια. Όσο η διαδικασία θα κλιμακώνεται για την είσοδό της στην αγορά που έχει προγραμματιστεί για το 2021 το κόστος θα ακολουθήσει καθοδική πορεία. Ένα πρόβλημα για τους παραγωγούς είναι η ταχύτητα με την οποία το κρέας θα μπορεί να παραχθεί, κάτι το οποίο μελετούν τώρα βιοτεχνικές startups.
Τεχνητά ζωικά προϊόντα
Μια άλλη διαδρομή για τη δημιουργία τεχνητού κρέατος είναι η χρήση μηχανών για την κατανόηση της πολύπλοκης χημείας και της υφής των ζωικών προϊόντων ώστε αυτές να μπορούν να αντιγραφούν στο εργαστήριο, με βάση φυτικά συστατικά. Αυτό είναι κάτι που έχει ήδη γίνει με τη μαγιονέζα - ένα προϊόν που έδειξε σημάδια επιτυχίας με το 80% των καταναλωτών της να είναι μην είναι vegan - και τώρα γίνονται προσπάθειες για τα αυγά, το γάλα και το τυρί.
Σύμφωνα με το Futurism, αυτές οι νέες τεχνολογίες εξελίσσονται και βγαίνουν στις αγορές και θα αλλάξουν δραστικά το μέλλον των τροφίμων.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα ορίσει ποια προϊόντα θα είναι αποδεκτά και εμπορικά βιώσιμα. Οι περισσότεροι θα τα αποδεχτούν, γιατί ειδάλλως θα χαρακτηρίζονται ως «εχθροί του περιβάλλοντος και της οικολογίας».
Άραγε οι τροφές του παγκόσμιου κράτους με «πινελιά» τεχνητής νοημοσύνης θα είναι καλές για τον άνθρωπο; Ωφέλιμες; Να βασιστούμε πάνω τους; Τι λέτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.