Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Ο Σνόουντεν αποκαλύπτει τον ουρανοξύστη - κέντρο παρακολούθησης της NSA

Το ονόμασαν Project X. Επρόκειτο για μια ασυνήθιστα τολμηρή και εξαιρετικά ευαίσθητη αποστολή: Ένας ουρανοξύστης, κατασκευασμένος να αντέξει μέχρι και πυρηνική επίθεση, στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Χωρίς παράθυρα, με 29 ορόφους, τρία υπόγεια επίπεδα, και εφόδια αρκετά να συντηρήσουν 1.500 άτομα επί δύο εβδομάδες σε περίπτωση απειλής.

Ωστόσο, πρωταρχικός σκοπός της κατασκευής του κτιρίου δεν ήταν η προστασία ανθρώπων από την ακτινοβολία σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, αλλά, η δημιουργία ενός ουρανοξύστη - οχυρού, προορισμένου να διασφαλίσει υπολογιστές με εξαιρετικά σημαντικά δεδομένα.

Σκοπός της κατασκευής του κτιρίου, σύμφωνα με το theintercept.com, υποτίθεται ότι ήταν να στεγάσει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα τηλεπικοινωνιών στις Ηνωμένες Πολιτείες - το μεγαλύτερο κέντρο στον κόσμο για την επεξεργασία υπεραστικών τηλεφωνικών κλήσεων, υπό τη New York Telephone Company, θυγατρική της AT & T.

Στην πραγματικότητα, ο ουρανοξύστης είναι κέντρο παρακολούθησης της NSA, ένα τεράστιος κόμβος κρυμμένος σε κοινή θέα. 


Το κτίριο σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο John Carl Warnecke & Associates, το όραμα του οποίου ήταν να δημιουργηθεί ένα κέντρο επικοινωνίας που να μοιάζει με «φρούριο του 20ού αιώνα, όπου τα δόρατα και τα βέλη θα αντικαθιστούσαν τα πρωτόνια και τα νετρόνια, ένας ‘στρατός’ από μηχανήματα ικανός να διεξάγει πολιορκία εκ των έσω».


Η κατασκευή άρχισε το 1969, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου και ολοκληρώθηκε το 1974.

Το άσχημο αυτό κτίριο, ο τεράστιος, γκρίζος πύργος από μπετόν και γρανίτη βρίσκεται στην καρδιά του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη- στον αριθμό 33 της Thomas Street- και έχει ύψος 550 πόδια.


Εξακολουθεί να εμφανίζεται ως ιδιοκτησία της AT & T σύμφωνα με το Τμήμα Οικονομικών της Νέας Υόρκης.

Σε αντίθεση με τα γειτονικά κτίρια γραφείων και κατοικιών, η οπτική πρόσβαση στο εσωτερικό του αριθμού 33 της Thomas Street είναι αδύνατη, αφού όπως ήδη αναφέρθηκε, δεν υπάρχουν παράθυρα και το κτίριο δεν φωτίζεται. Τη νύχτα μεταμορφώνεται σε μια γιγαντιαία σκιά που μπερδεύεται στο σκοτάδι, ενώ το βουητό των αεραγωγών πνίγεται από την κίνηση της πόλης.


Για πολλούς Νεοϋορκέζους, το κτίριο, γνωστό ως Long Lines, παρέμεινε για χρόνια ένα μυστήριο.

Είναι ένας από τους πιο περίεργους και εμβληματικούς ουρανοξύστες της πόλης, αλλά οι πληροφορίες για την ταυτότητα του ήταν πάντα εξαιρετικά περιορισμένες.

Η NSA και το Titanpointe

Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσε ο whistleblower Έντουαρντ Σνόουντεν, η NSA αναφέρεται στον ουρανοξύστη ως «Titanpointe».

Το κτίριο αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές περιοχές επιτήρησης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας επί αμερικανικού εδάφους.

Είναι ένας συγκεκαλυμμένος κόμβος παρακολούθησης, με σκοπό την υποκλοπή τηλεφωνικών κλήσεων, φαξ και διαδικτυακών δεδομένων.

Κατά το theintercept.com, που επικαλείται έγγραφα που διέρρευσε ο Σνόουντεν, ο ουρανοξύστης του Μανχάταν φέρεται να είναι το σημείο από το οποίο η NSA παρακολουθεί τις επικοινωνίες των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, και τουλάχιστον 38 χωρών, συμπεριλαμβανομένων στενών συμμάχων των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Γαλλία.


Ήταν από καιρό γνωστό ότι η AT&T συνεργαζόταν με την NSA, αλλά τα στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας ήταν περιορισμένα.

Τώρα, τα έγγραφα Σνόουντεν παρέχουν νέες πληροφορίες για το πώς ο εξοπλισμός της NSA ενσωματώθηκε ως μέρος του δικτύου της AT & T στην πόλη της Νέας Υόρκης, αποκαλύπτοντας τις μεθόδους και την τεχνολογία που ο οργανισμός χρησιμοποιεί για να αξιοποιήσει το κενό των επικοινωνιών από τα συστήματα της εταιρείας.


«Πρόκειται για ακόμη απόδειξη ότι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ έχουν γίνει, ηθελημένα ή αθέλητα, μέρος του κράτους επιτήρησης» δήλωσε η Elizabeth Goitein, συν-διευθυντήρια του προγράμματος ελευθερίας και εθνικής ασφάλειας στο Brennan Center for Justice. «Η NSA προφανώς λειτουργεί με αρχές που της επιτρέπουν να έχει στον στόχο της ξένους, αλλά το γεγονός ότι είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στην υποδομή των εγχώριων επικοινωνιών μας, πρέπει να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι οι επιπτώσεις αυτού του είδους παρακολούθησης είναι αδύνατο να περιοριστούν αποκλειστικά και μόνο σε μη Αμερικανούς».

Η NSA αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, όπως αναφέρει το theintercept.com.


Η κωδική ονομασία Titanpointe εμφανίζεται συχνά σε έγγραφα της NSA.

Μεταξύ των εγγράφων που διέρρευσαν από την NSA είναι δύο οδηγοί, ένας από τον Απρίλιο του 2011 (απευθύνεται στους εργαζομένους της NSA) και ένας άλλος από το Φεβρουάριο του 2013.

Ο πρώτος αποκαλύπτει ότι η Titanpointe υπάρχει στην πόλη της Νέας Υόρκης, και ο άλλος αναφέρεται σε έναν «εταίρο» που ονομάζεται LITHIUM -το κωδικό όνομα που χρησιμοποιεί η NSA για την AT & T.

Το έγγραφο του 2011 επισημαίνει μάλιστα, στους εργαζόμενους του FBI στο γραφείο της Νέας Υόρκης, ότι το κτίριο απέχει μόλις ένα τετράγωνο από το κτίριο AT & T Long Lines. Οι οδηγοί δίνουν πληροφορίες που αφορούν από τον κουδούνι που θα χτυπήσουν, μέχρι πώς θα διατηρήσουν μυστική την ταυτότητα τους, ακόμη και οδηγίες για τις θέσεις πάρκινγκ.


Το πρόγραμμα Skidrowe και τα δορυφορικά πιάτα

Τα έγγραφα της NSA αποκαλύπτουν επίσης, ότι μία από τις υπηρεσίες στο Titanpointe είναι οι δραστηριότητες επιτήρησης το πλαίσιο του προγράμματος Skidrowe, το οποίο επικεντρώνεται στην παρακολούθηση δορυφορικών επικοινωνιών.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή λεπτομέρεια, μια και στην κορυφή του αριθμού 33 της Thomas Street, υπάρχει μια σειρά από δορυφορικά πιάτα.

Μάλιστα, τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών επιβεβαιώνουν ότι το 33 της Thomas Street είναι η μοναδική θέση, το μοναδικό σημείο, στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπου η AT & T έχει άδεια της FCC για επίγειους δορυφορικούς σταθμούς.


Το πρόγραμμα κατασκοπείας Skidrowe είναι ένας είδος «ηλεκτρικής σκούπας» διαδικτυακών δεδομένων από τους δορυφόρους.

Τα δεδομένα είναι προσβάσιμα μέσω του XKEYSCORE, ένα σύστημα (που μοιάζει με τη Google) μαζικής επιτήρησης το οποίο χρησιμοποιεί η NSA για να αναζητήσει μέσα από τεράστιες ποσότητες πληροφοριών στοιχεία από τα e-mails των πολιτών, τα chats, τις κλήσεις μέσω Skype, τους κωδικούς πρόσβασης, και το ιστορικό περιήγησης των χρηστών στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.