Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Σενάριο ακραίας επιστημονικής φαντασίας: Τα ανθρώπινα κύτταρα και οι αστέρες νετρονίων έχουν ίδια δομή [Εικόνα]

Τι κοινό μπορεί να έχει ένα από τα πιο… εξωτικά ουράνια σώματα στο σύμπαν, με τα δομικά συστατικά ανθρώπινου οργανισμού; Οι επιστήμονες, σε μια ιδιαίτερη έρευνα, βρήκαν μια ενδιαφέρουσα ομοιότητα μεταξύ των ανθρώπινων κυττάρων και των αστέρων νετρονίων.
Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως τα ανθρώπινα κύτταρα δεν μπορούν να συγκριθούν σε τίποτα με έναν αστέρα νετρονίων, αφού τα δύο αντικείμενα είναι εντελώς ανόμοια. Ωστόσο, με έναν πολύ περίεργο τρόπο, που αφήνει ανοιχτό κάθε σενάριο ακραίας επιστημονικής φαντασίας, αποδείχτηκε πως αυτά τα δύο έχουν… κοινή δομή!
Πριν από δύο χρόνια ο Greg Huber, φυσικός από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μαζί με τους συνεργάτες του, διερεύνησαν την γεωμετρία ενός κυτταρικού οργανιδίου μέσα στο κυτταρόπλασμα που ονομάζεται ενδοπλασματικό δίκτυο.
Οι μελέτες τους αποκάλυψαν πως το ενδοπλασματικό δίκτυο δημιουργεί ένα πολύ περίεργο σχήμα, το οποίο δεν είχε παρατηρηθεί ξανά, που θυμίζει… πολυόροφο γκαράζ αυτοκινήτων. Ονόμασαν αυτούς τους σχηματισμούς «ράμπες Terasaki», προς τιμήν του κυτταρικού βιολόγου Mark Terasaki που είχε εργαστεί πάνω σε αντίστοιχα θέματα. Απέδειξαν πως αυτό το μοναδικό (όπως νόμιζαν) σχήμα, εμφανίζεται μέσα σε συγκεκριμένα οργανίδια στο ανθρώπινο σώμα.
Λίγο καιρό αργότερα, ψάχνοντας περισσότερες πληροφορίες για τον ιδιαίτερο σχηματισμό που ανακάλυψαν, βρήκαν κάτι που τους άφησε με το… στόμα ανοιχτό. Ο πυρηνικός φυσικός Charles Horowitz από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, σε εργασία του πάνω στους αστέρες νετρονίων, μέσω υπολογιστικών μοντέλων είχε καταλήξει πως τα συμπυκνωμένα ουράνια σώματα εμφανίζουν ακριβώς την ίδια δομή στο εσωτερικό τους!
(Αριστερά η δομή μέσα στο κυτταρόπλασμα, δεξιά η δομή των αστέρων νετρονίων)
(Αριστερά η δομή μέσα στο κυτταρόπλασμα, δεξιά η δομή των αστέρων νετρονίων)
«Αμέσως μόλις το συνειδητοποίησα, πήρα τηλέφωνο για να ρωτήσω αν οι επιστήμονες γνώριζαν για την μελέτη που είχαμε κάνει πάνω στην κυτταρική δομή. Μου απάντησαν πως δεν το ήξεραν και έτσι συμπέρανα πως μέσα από τις δύο έρευνες θα μπορούσε να υπάρξει μια πολύ γόνιμη αλληλεπίδραση» εξήγησε ο Huber, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Kavli UCSB της Θεωρητικής Φυσικής.
Η αποστολή να «συνδεθούν» δύο επιστημονικές μελέτες δεν είναι καθόλου εύκολη, ειδικά όταν ανήκουν σε δύο χώρους που είναι τόσο διαφορετικοί. Παρόλα αυτά, από τέτοιου είδους συνεργασίες συνήθως προκύπτουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι «ράμπες Terasaki», σύμφωνα με τους αστροφυσικούς, αντιστοιχούν σε… πυρηνικά ζυμαρικά. Ένας συνδυασμός σωλήνων και επιπέδων, που αντιστοιχούν σε σπαγγέτι και λαζάνια στα… εφευρετικά μυαλά των αστροφυσικών, δημιουργούν ένα ελικοειδές σχήμα στους αστέρες νετρονίων, που έχει απίθανη ομοιότητα με αυτό των κυττάρων.
Πλέον, φυσικοί και βιολόγοι έχουν κληθεί να ερμηνεύσουν αυτήν την απρόσμενη ομοιότητα. Υπάρχει κάποιο εγγενές φαινόμενο που διαμορφώνει τα δύο αντικείμενα κατ’ αυτό το τρόπο; Υπάρχει κάποιο μοντέλο διατήρησης ενέργειας ή κατανομής μάζας που κρύβεται πίσω από τα… πολυόροφα γκαράζ, ή όλο αυτό αποτελεί μια μεγάλη κοσμική σύπτωση;
Οι συγκρίσεις μεταξύ των δύο μοντέλων έχουν ξεκινήσει, με τους επιστήμονες να ευελπιστούν πως μέσα από το ιδιαίτερο σχήμα που μελετούν, θα προκύψουν πολύ βαθύτερα επιστημονικά δεδομένα.
apocalypsejohn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.