Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Σε ανεξήγητη τροχιά «περίεργο» αντικείμενο πέρα από τον Ποσειδώνα (vid)

Οι παρυφές του Ηλιακού Συστήματος μόλις έγιναν κάπως πιο περίεργες και μυστηριώδεις, έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα η Μισέλ Μπάνιστερ, αστρονόμος του Πανεπιστημίου Queens στο Μπέλφαστ.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist, η Μπάνιστερ αναφερόταν στην ανακάλυψη ενός ΤΝΟ (trans Neptunian object, αντικείμενο πέρα από τον Ποσειδώνα) που βρίσκεται πέρα από τον μακρινό πλανήτη, στο εξώτερο Ηλιακό Σύστημα.
Είναι 160.000 φορές πιο θαμπό από τον Ποσειδώνα, κάτι που σημαίνει ότι ο παγωμένος αυτός κόσμος θα μπορούσε να έχει διάμετρο κάτω των 200 χλμ. Βρίσκεται πάνω από τον «δίσκο» του Ηλιακού Συστήματος και κινείται όλο και πιο πάνω, κάτι που αποτελεί παράδοξο φαινόμενο.
Το ΤΝΟ, στο οποίο έχει δοθεί η ονομασία «Niku», κινείται σε τροχιά σε μια γωνία 110 μοιρών σε σχέση με τον «δίσκο» του Ηλιακού Συστήματος. Επίσης, κινείται γύρω από τον Ήλιο αντίστροφα, σε σχέση με τα περισσότερα από τα άλλα αντικείμενα του Ηλιακού Συστήματος- εξ ου και το όνομα που του δόθηκε από τους ερευνητές που το ανακάλυψαν καθώς «Niku» στα κινεζικά σημαίνει «επαναστάτης».
Οτιδήποτε δεν κινείται στον «δίσκο» ενός ηλιακού συστήματος ή κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση κατά πάσα πιθανότητα έχει «αναγκαστεί» να το κάνει εξαιτίας σύγκρουσης με κάτι άλλο.
«Υποδεικνύει πως συμβαίνουν περισσότερα στο εξώτερο Ηλιακό Σύστημα από ό,τι γνωρίζουμε» λέει ο Μάθιου Χόλμαν του Harvard- Smithsonian Center for Astrophysics, μέλος της ομάδας που εντόπισε το σώμα χρησιμοποιώντας το Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System 1 Survey) στη Χαλεακάλα του Μάουϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.