Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Tο στιλέτο του Τουτανχαμών είχε διαστημική προέλευση (φωτό)

Από την ανακάλυψή τους το 1925, η προέλευση της λεπίδας από το στιλέτο της σαρκοφάγου του βασιλιά Τουταγχαμών αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης.


goldfingers-virtual-exhibit-10-728
Νέες μετρήσεις στη χημική σύνθεση της λεπίδας στηρίζει ότι η προέλευσή του προέρχεται από μετεωρίτη.
Υπήρχαν δύο μαχαίρια που ανακτήθηκαν από τον τάφο του Τουταγχαμών. Το πρώτο είναι κατασκευασμένο από ένα κράμα χρυσού / χαλκού, ενώ το δεύτερο είναι κατασκευασμένο από σίδηρο.
Τώρα, μια ομάδα διεθνών ερευνητών από την Ιταλία και την Αίγυπτο λένε ότι η λεπίδα του μαχαιριού σιδήρου είναι εξωγήινης προέλευσης. Είναι φτιαγμένη από ένα μετεωρίτη σιδήρου.
 stileto
Σύμφωνα με πρόσφατα αποτελέσματα μεταλλογραφικής ανάλυσης αρχαίων αντικειμένων σιδήρου, η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι απέδιδαν μεγάλη αξία για μετεωρίτες σιδήρου και την παραγωγή πολύτιμων αντικειμένων.
Επιπλέον, η υψηλή ποιότητα κατασκευής των πτερυγίων του στιλέτου του Τουταγχαμών δείχνει μια σημαντική γνώση λευκοσιδηρουργίας για την εποχή του.
Ιταλοί και Αιγύπτιοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο σίδηρος που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της λεπίδας του στιλέτου προέρχεται από μετεωρίτη, αναφέρει το Discovery News.
 Dagger-of-Tutankhamun
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ειδική μέθοδο που ονομάζεται, «φασματομετρία φθορισμού ακτίνων Χ», η οποία αναλύει τη σύνθεση ενός αντικειμένου χωρίς να προκληθεί ζημιά.
o-DAGUE-TOUTANKHAMON-570Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα κοβαλτίου, σιδήρου και φωσφόρου που περιείχε το μαχαίρι έμοιαζαν με αυτά των χημικών ενώσεων ενός μετεωρίτη που βρέθηκε στην Αίγυπτο το 2000.
Οι αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι πίσω από τον τάφο του Τουτανχαμών βρίσκεται κρυφό δωμάτιο της Βασίλισσας Νεφερτίτη, χωρίς ακόμα να έχει βρεθεί κάτι που να παραπέμπει σε αυτό.
Το στιλέτο 32 εκατοστών του οποίου η λαβή είναι από χρυσό βρέθηκε το 1925 μέσα στη σαρκοφάγο της μούμιας και σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο του Καΐρου.
Μάλιστα επισημαίνουν πως η υψηλή ποιότητα κατασκευής του μαχαιριού δείχνει πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν ικανοί στην επεξεργασία σιδήρου , ήδη από τον 14 αιώνα π.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.