Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Άλλαξε χέρια ακίνητο-ναυαρχίδα της Πετζετάκις

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Εκπλειστηριάστηκε ένα από τα ακίνητα της χρεοκοπημένης Πετζετάκις μετά από επανειλημμένες άγονες απόπειρες μιας και το αγοραστικό ενδιαφέρον, αυτή την εποχή, είναι πενιχρό ακόμη και για περιουσιακά στοιχεία που βγαίνουν "στο σφυρί”.
Πρόκειται για το οικόπεδο 10,5 στρεμμάτων με κτήριο εμβαδού 540 τ.μ., που βρίσκεται πλησίον στην έδρα της Πετζετάκις Βορείου Ελλάδος και αποτελούσε τον αποθηκευτικό χώρο της βιομηχανίας πλαστικών. Το ακίνητο άλλαξε χέρια προς περίπου 1,5 εκατ. ευρώ με το νέο ιδιοκτήτη του, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι η εταιρεία Αραμπατζής Ελληνική Ζύμη, η οποία και στο παρελθόν, προτού η Πετζετάκις πτωχεύσει, ενδιαφερόταν να το αγοράσει. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι δύο πλευρές είχαν βρεθεί πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά, τελικά, το deal δεν πραγματοποιήθηκε.
Έτσι, το ακίνητο αυτό, που πριν από μερικά χρόνια θα πωλούνταν στην Ελληνική Ζύμη, βγήκε στο σφυρί "επιτυχώς” τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ η δεύτερη δόση του εκπλειστηριάσματος, δηλαδή του τιμήματος ύψους 1,5 εκατ., καταβλήθηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες.
Στα "κάγκελα" οι πρώην εργαζόμενοι
Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή έχει φέρει 91 πρώην εργαζομένους της Πετζετάκις στα πρόθυρα νευρικής κρίσης: εκτιμούσαν ότι από το ενάμιση εκατομμύριο θα εισπράξουν περίπου 873 χιλιάδες ευρώ, υπολογίζοντας ότι το υπόλοιπο ποσό της τάξης των 610 χιλιάδες ευρώ, ως οφειλόμενο ΦΠΑ, θα καταλήξει στο Δημόσιο. Όπως επισημαίνεται σε υπόμνημα των εργαζομένων (προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομίας και Οικονομικών) που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή μέσω αναφοράς του βουλευτή της Ν.Δ. Σάββα Αναστασιάδη, το ποσό που διεκδικεί το Δημόσιο από το ΦΠΑ ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς περίπου 273,1 χιλιάδες ευρώ είναι προσαυξήσεις, 549 χιλ. ευρώ είναι τόκοι και 12,4 χιλιάδες είναι πρόστιμα.
"Όπως είναι ευνόητο μετά την αφαίρεση των παραπάνω ποσών δεν θα απομείνει ούτε ένα ευρώ προς διαμονή σε εμάς τους εργαζομένους, παρά την καθοριστική συμβολή μας στη διατήρηση και διαφύλαξη της περιουσίας της εταιρείας” σημειώνεται στο υπόμνημα.
Θεωρούν ακόμη ότι είναι παράνομη και αντισυνταγματική η κατάταξη του ΦΠΑ στο συνολικό ποσό που διεκδικεί το Δημόσιο, καθώς το τελευταίο όφειλε να έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκδίκηση του ΦΠΑ από τους νόμιμους εκπροσώπους της εταιρείας. Προσθέτουν ότι είναι "παράνομη η προνομιακή κατάταξη των τόκων και προσαυξήσεων του αρχικώς οφειλόμενου ΦΠΑ, όχι μόνο μέχρι την ημέρα κήρυξης της πτώχευσης (δηλαδή μέχρι την 14/5/2012) όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους πιστωτές της πτωχής εταιρείας, αλλά μέχρι και σήμερα”.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν τη διαγραφή των τόκων και των προσαυξήσεων του ΦΠΑ, μέχρι την ημερομηνία κήρυξης της πτώχευσης (14/5/2012), ύψους 320,3 χιλιάδων ευρώ. Οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα ασκήσουν ανακοπή κατά του πίνακα κατάταξης, δηλαδή της διαδικαστικής πράξης με την οποία προσδιορίζονται ποιες αξιώσεις και σε ποια έκταση θα ικανοποιηθούν από τον πλειστηριασμό.
Σε κάθε περίπτωση, η συνέχεια θα είναι χρονοβόρος και θα λάβει χώρα στις δικαστικές αίθουσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.