Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Ψηφιακές “απαγωγές” παιδιών στο Διαδίκτυο – Ένα νέο ανατριχιαστικό φαινόμενο!

Οι ψηφιακές απαγωγές παιδιών είναι ένα νέο «ανατριχιαστικό» φαινόμενο που έχει κάνει πρόσφατα την εμφάνιση του στο Instagram , στο Facebook, και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Χρήστες κλέβουν τις φωτογραφίες βρεφών ή παιδιών και τις δημοσιεύουν ως δικές τους ή τις προσφέρουν για «υιοθεσία».
Γι’ αυτό την επόμενη φορά που παρασυρόμενοι από τον αυθορμητισμό σας, θέλετε να ανεβάσετε φωτογραφίες του παιδιού σας στα κοινωνικά δίκτυα για να μοιραστείτε τη χαρά σας, μήπως να το ξανασκεφτόσασταν;
Τι είναι η «ψηφιακή απαγωγή βρεφών»
Η Danica Patterson, είναι μια μαμά που συχνά ανεβάζει υπερήφανη φωτογραφίες της 4χρονης κόρης της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρι που κάποια στιγμή έμαθε ότι ένας άγνωστος άντρας από τη Νέα Υόρκη είχε ανεβάσει φωτογραφίες της κόρης της στο λογαριασμό του στο fb, ισχυριζόμενος ότι ήταν κόρη του. Το πιο ανησυχητικό όμως ήταν που ο άντρας αυτός, είχε γράψει διάφορα σχόλια κάτω από αυτές τις φωτογραφίες, όπως «Δεν μπορείτε να πείτε, είναι φτυστή εγώ!» ή «Θα κάψει καρδιές όταν μεγαλώσει»…

Η Danica είπε ότι κάποιος της είχε στείλει φωτογραφίες του προφίλ αυτού του άντρα και των αναρτήσεων του στο fb αλλά όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους διαχειριστές, δεν μπόρεσαν να την βοηθήσουν. «Μου είπαν ότι πρέπει να κάνω αναφορά στις συγκεκριμένες φωτογραφίες, πράγμα που δεν μπορούσα να κάνω γιατί δεν είχα πρόσβαση στο προφίλ του. Ο μόνος τρόπος για να κάνω κάτι ήταν να κάνω αναφορά σε ολόκληρο το προφίλ του». Σύμφωνα με την μητέρα του 4χρονου κοριτσιού, οι διαχειριστές του Facebook της είπαν ότι ο συγκεκριμένος άντρας δεν παραβίαζε κάποιον από τους όρους χρήσης και λειτουργίας του κοινωνικού δικτύου οπότε δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι (!!).
Η ιδιοκτήτρια ενός άλλου blog του Red Head Baby Mama, η Lindsey Paris ανακάλυψε τη φωτογραφία του μόλις 18 μηνών γιου της σαν φωτογραφία προφίλ στη σελίδα μιας γυναίκας που υποδυόταν τη μαμά του! «Έκανε δημοσιεύσεις με τη φωτογραφία του λέγοντας ότι ταλαιπωρείται επειδή βγάζει δόντια και άλλα τέτοια», λέει. «Οι φίλοι τη σχολίαζαν πόσο όμορφα είναι τα μαλλιά του. Συμπεριφερόταν σαν το παιδί μου να ήταν δικό της κι αυτό ήταν πραγματικά ανατριχιαστικό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έκανε κάτι τέτοιο!». Τελικά, αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για μια 16χρονη κοπέλα που πάντα ήθελε ένα κοκκινομάλλικο μωρό και που κατέβασε αμέσως τη φωτογραφία όταν η πραγματική μητέρα του επικοινώνησε μαζί της, λέγοντάς της πως δεν είχε πρόθεση να βλάψει την οικογένειά της.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Yahoo Parenting οι πιο συχνοί θύτες των ψηφιακών απαγωγών είναι κορίτσια στην εφηβεία αλλά και κάλπικες εταιρείες υιοθεσίας που κατασκευάζουν ψεύτικες ιστορίες για κάθε παιδί και στη συνέχεια όσοι θέλουν ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα υιοθετήσει το παιδί!
Όπως σχολίασε η ψυχίατρος Δρ. Gail Salts σε εκπομπή για το θέμα που έκανε το NBC Today «δεν είναι ψυχασθενείς όλοι όσοι το κάνουν αυτό. Κάποιοι είναι απλά άνθρωποι θέλουν να πραγματοποιήσουν μια ευχή τους -την ευχή να είχαν ένα παιδί ή να ήταν οι ίδιοι παιδιά. «Αν και η συγκεκριμένη πρακτική δεν έχει πάρει (ακόμα) πολύ μεγάλες διαστάσεις, εντούτοις τα λίγα περιστατικά επισημαίνουν σε όλους τους γονείς ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο Διαδίκτυο.
anatropionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.