Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

12 συνήθειες που καταστρέφουν την ψυχική υγεία ..εκτός από την ύφεση, την ανεργία και την υπερφορολόγηση!

Η κατάθλιψη συνήθως προκαλείται από παράγοντες πέραν του ελέγχου μας. Το θάνατο ενός αγαπημένου, την απώλεια της εργασίας ή τα οικονομικά προβλήματα.
Ωστόσο, μικρές αλλαγές που κάνετε καθημερινά μπορεί επίσης να επηρεάζουν τη διάθεσή σας περισσότερο από όσο φαντάζεστε.

Οι συνήθειές σας όσον αφορά τα social media, η άσκηση, ακόμα και ο τρόπος που περπατάτε μπορεί να αφαιρούν την ευτυχία από την καθημερινότητά σας. Τέτοιες συμπεριφορές μπορούν να αλλάξουν. Διαβάστε 12 τρόπους με τους οποίους σαμποτάρετε την καλή σας διάθεση και τι μπορείτε να κάνετε για να τη βελτιώσετε.

Καμπουριάζετε όταν περπατάτε

Ο τρόπος που αισθανόμαστε μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που περπατάμε αλλά ισχύει και το αντίθετο, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry''.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να περπατούν με κυρτούς τους ώμους, καμπουριασμένοι και με ελάχιστη κίνηση των χεριών, αυτοί εμφάνισαν χειρότερη διάθεση σε σχέση με όσους είχαν πιο ζωηρό βήμα. Η πρώτη κατηγορία θυμόταν επίσης περισσότερα αρνητικά πράγματα παρά θετικά.

Ανασηκώστε το σαγόνι σας και σπρώξτε προς τα πίσω τους ώμους για να έχετε θετική εικόνα του κόσμου γύρω σας.

Βγάζετε φωτογραφία οτιδήποτε

Λάτρεις του Instagram, διαβάστε! Το να βγάζετε συνέχεια φωτογραφίες μπορεί ενδεχομένως να βλάψει τον τρόπο που θυμάστε τις στιγμές που απεικονίζετε, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science.

Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε μουσείο όπου είδαν ορισμένα αντικείμενα τραβώντας φωτογραφίες από άλλα. Στη συνέχεια, τους ήταν δύσκολο να θυμηθούν τα αντικείμενα που φωτογράφησαν σε σύγκριση με αυτά που κοίταξαν.

Εστιάστε στο θέμα σας όταν τραβάτε φωτογραφίες ή καλύτερα κοιτάξτε την ομορφιά γύρω σας και λάβετε μέρος στη δράση. Έτσι θα γίνετε πιο δυνατοί πνευματικά, δήλωσε η Diedra L. Clay, του Bastyr University.

Εκφοβισμός στον εργασιακό χώρο

Ο εκφοβισμός δεν σταματά όταν τελειώνετε το σχολείο. Πολλοί εργαζόμενοι αποτελούν στόχο εκφοβισμού κάποια στιγμή στην καριέρα τους.

Στις ΗΠΑ, περισσότερο από το 70% των νέων έχουν γίνει μάρτυρες περιστατικών εκφοβισμού στον εργασιακό χώρο, δήλωσε η ψυχοθεραπεύτρια Erin K. Leonard. Η επίθεση στην τιμή και την αυτοεκτίμηση μπορεί να κοστίσει πολύ σε κάποιον. Σας καθιστά συναισθηματικά ευμετάβλητους με αποτέλεσμα να σας είναι δύσκολο ακόμα και να σηκωθείτε από το κρεβάτι να πάτε στη δουλειά.
Καλό είναι να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας για να συζητήσετε την ψυχική και σωματική σας υγεία.

Δεν ασκείστε

Σκεφτείτε αυτό. Αν είστε πιο ενεργητικοί 3 φορές την εβδομάδα ο κίνδυνος να εμφανίσετε κατάθλιψη μειώνεται κατά 19%, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό JAMA Psychiatry.

Ερευνητές του University College London, μελέτησαν 11.000 ανθρώπους που γεννήθηκαν το 1958 μέχρι την ηλικία των 50 και κατέγραψαν συμπτώματα κατάθλιψης και επίπεδα σωματικής δραστηριότητας σε τακτά διαστήματα και ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της άσκησης και της κατάθλιψης.

Άνθρωποι με κατάθλιψη ήταν λιγότερο πιθανό να είναι σωματικά δραστήριοι, ενώ όσοι ήταν δραστήριοι ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν κατάθλιψη. Για κάθε φορά που ήταν δραστήριοι ο κίνδυνος κατάθλιψης μειωνόταν κατά 6%.

Βγείτε έξω και κινηθείτε. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο το διάστημα. Κάθε δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει το μυαλό σας να είναι σε εγρήγορση.

Μη χρονοτριβείτε

Σκεφτείτε μια δουλειά την οποία αναβάλλετε. Αν η αιτία είναι ότι βαριέστε…δεν μπορείτε να βοηθηθείτε. Αλλά αν την αποφεύγετε επειδή σας αγχώνει ή επειδή φοβάστε την αποτυχία, η αναβολή απλώς καθιστά την ολοκλήρωσή της πιο επιβλαβή για τα νεύρα.

Κάντε κάτι που θα βοηθήσει στη μείωση του στρες. Ακούστε μουσική, συμβουλεύει η Leonard. Έτσι μπορείτε να βάλετε λίγη διασκέδαση στη βαρετή αποστολή αντί να έχετε άγχος.

Βρίσκεστε σε τοξική σχέση

Έχω πολλούς πελάτες που υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη οι οποίοι δεν συνειδητοποιούν ότι ευθύνεται η τοξική τους σχέση, δήλωσε η Leonard.

Η τοξική σχέση καταστρέφει την αυτοεκτίμησή τους. Οι σύντροφοί τους τους κάνουν να πιστεύουν ότι είναι ανίκανοι ή εγωιστές. Ορισμένες φορές χρειάζονται χρόνια για να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι ότι η κατάθλιψη και το άγχος τους προέρχονται από τη σχέση τους

Ενημερωθείτε για τη συμπεριφορά κακοποίησης. Στη συνέχεια απευθυνθείτε σε ειδικό ή συγγενή ή στενό φίλο για να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα σημάδια.

Παίρνετε τη ζωή πολύ σοβαρά

Αν θεωρείτε σοβαρά τα απρόοπτα μικροατυχήματα που σας συμβαίνουν είναι ώρα να γελάσετε περισσότερο. Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν τα οφέλη του γέλιου στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης και της ψυχικής υγείας. Το γέλιο είναι το πιο γρήγορο φάρμακο για το άγχος και την κατάθλιψη, δήλωσε η Leonard.

Αναζητήστε το χιούμορ στην καθημερινότητά σας. Να παρακολουθείτε κωμωδίες ή να περνάτε χρόνο με φίλους που σας κάνουν να γελάτε. Μπορείτε να γίνετε επίσης εθελοντές σε παιδιά.

Δεν κοιμάστε

Ο ύπνος επηρεάζει τα πάντα, δήλωσε η Diedra L. Clay. Τις συναισθηματικές και πνευματικές ικανότητες, καθώς και τη λειτουργία του οργανισμού. Ο ύπνος είναι το μέσο αναγέννησης του οργανισμού και χωρίς αυτόν το σύστημα εμφανίζει δυσλειτουργία. Να κοιμάστε επαρκώς.

Προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί δεν κοιμάστε και πάρτε μέτρα για να δημιουργήσετε ένα χαλαρό περιβάλλον.

Δεν μένετε ποτέ μόνοι

Ανάμεσα στα παιδιά, τη δουλειά, το γάμο και άλλες δραστηριότητες δεν μπορείτε να βρείτε ένα λεπτό για να μείνετε μόνοι.
Η Leonard τονίζει τη σημασία της εύρεσης χρόνου για τον εαυτό σας, είτε είναι 10 λεπτά, είτε μια ώρα, είτε μια ημέρα.
Αν δεν βρίσκετε χρόνο να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας, η κατάθλιψη και το άγχος θα σας κυριεύσουν.

Προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον εαυτό σας και υλοποιήστε την απόφασή σας.

Δεν μπορείτε να ζείτε χωρίς το κινητό σας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ήσασταν ελεύθεροι από ηλεκτρονικές συσκευές; Δεν μπορείτε να θυμηθείτε;
Δεν είναι καλό σημάδι. Οι πολλές συσκευές που έχουμε μας δημιουργούν υπερδιέγερση, δήλωσε η Clay. Αν είμαστε πάντα έτσι ποτέ δεν χαλαρώνουμε αληθινά και δεν αναγεννώνται το σώμα και το πνεύμα μας. Τελικά αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως άγχος ή κατάθλιψη.

Αποφασίστε να μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές μια ημέρα την εβδομάδα, ακόμα και αν είναι για μισή ημέρα.

Κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Όλοι είμαστε ένοχοι όταν κάνουμε πολλές δραστηριότερες ταυτόχρονα. Τρώμε στο γραφείο μας, ασχολούμαστε με το Facebook ενώ παρακολουθούμε τηλεόραση και γράφουμε μηνύματα αρκετά συχνά. Η έρευνα δείχνει ότι αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έτσι είναι πιο παραγωγικοί, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Οι ταυτόχρονες εργασίες μας αφήνουν αγχωμένους και ανίκανους να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά.

Αφήστε κάτω το τηλέφωνο, κλείστε την τηλεόραση και δώστε προσοχή σε αυτό που κάνετε και σε ότι συμβαίνει γύρω σας.
Η άδεια στον εγκέφαλο να επεξεργαστεί όσα συμβαίνουν σε εσάς σε πραγματικό χρόνο και όχι η αναμετάδοσή τους στους φίλους σας στα social media μπορεί ενδεχομένως να είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την ψυχική σας υγεία.

Τελικά δεν μιλάτε σε κανένα

Αν κυρίως γράφετε στο κινητό, στο Facebook και σε άλλα social media για να μείνετε σε επαφή με τους φίλους δεν έχετε σημαντική επαφή. Οι συνομιλίες στο Facebook δεν είναι αληθινές συζητήσεις που μας επιτρέπου να καταλάβουμε ανθρώπους. Αντίθετα περιορίζει τις εμπειρίες και τα συναισθήματά μας, σύμφωνα με την Clay.

Ο ειδικός Michael Mantell, σημειώνει ότι τα smartphones επηρεάζουν επίσης την προσοχή, απαιτούν άμεση επιβράβευση και προσδοκίες ότι το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να οδηγήσει σε άμεση σύνδεση.
Μάθαμε να μην έχουμε επαφές πρόσωπο με πρόσωπο αλλά μόνο ψηφιακές. Αυτό επηρεάζει το ενδιαφέρον μας να καθίσουμε στο ίδιο δωμάτιο με κάποιον και να μιλήσουμε πραγματικά κοιτάζοντάς τον.

Στο τέλος της ζωής μας, ο αριθμός των ψηφιακών φίλων που έχουμε δεν μετρά, σύμφωνα με την Clay. Οι φίλοι όμως μετρούν. Προγραμματίστε μια συνάντηση με φίλο, ή μέλος της οικογένειας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.