Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Γιατί η αναστολή συμμετοχής της Ελλάδας στη Σένγκεν αποτελεί μονόδρομο για τη διάσωση της χώρας

Φαίνεται πώς έχει γίνει της... μόδας τελευταία να απειλείται η Ελλάδα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έξοδο της από τη συνθήκη Σένγκεν γιατί λένε, δεν προασπίζει αποτελεσματικά τα σύνορα της και δεν ανακόπτει τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, και από την άλλη, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδείξει πώς δεν είναι “ελέφαντας”.
Μα η ίδια η Συνθήκη είναι αυτή που περιορίζει τους τρόπους αντίδρασης των ελληνικών αρχών.
Κανείς όμως δεν εξηγεί από αυτούς που κατηγορούν την Ελλάδα για ελλιπή μέτρα τι ακριβώς πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσει τους μετανάστες και πρόσφυγες που κατά καραβιές στέλνει η Τουρκία, το “αγαπημένο παιδί” του Βερολίνου και του Γιουνκέρ στα ελληνικά νησιά. Έφτασε δε η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών να μιλήσει για δράση του Πολεμικού Ναυτικού για να λάβει την αποστομωτική απάντηση από τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η απάντηση λοιπόν σε όλη αυτή την κρίση που έχει δημιουργηθεί με την Σένγκεν και η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στο στόχαστρο της Ε.Ε. για να καλύψουν κάποιοι τα εσωτερικά πολιτικά τους προβλήματα και να κρύψουν κάτω από το χαλί μία ακόμη μεγάλη αδυναμία της... Ενωμένης Ευρώπης, είναι η προσωρινή αναστολή της Σένγκεν εκ μέρους της Ελλάδας. Είναι κάτι άλλωστε που μοιάζει μονόδρομος για τη χώρα μας.
Πρακτικά τι σημαίνει αναστολή της Συνθήκης και πώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί η χώρα να σωθεί από το πρόβλημα των μεταναστών;
Πρώτον, η Ελλάδα αυτομάτως αν βγει από τη Σένγκεν παύει να γίνεται ελκυστικός προορισμός για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Κανείς δεν πρόκειται να πληρώσει τους Τούρκους δουλεμπόρους για να τους μεταφέρει στα ελληνικά νησιά όταν ξέρει πώς δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.
Κι αυτό θα συμβεί γιατί οι ελληνικές αρχές δεν θα μπορούν πλέον να χορηγήσουν τη λεγόμενη “χρυσή βίζα” στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που τους επιτρέπει σήμερα να περνούν ανενόχλητοι τα σύνορα Ευρωπαϊκών χωρών για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους που μπορεί να είναι η Γερμανία ή Σκανδιναβικές χώρες.
Θα αναζητήσουν δηλαδή άλλες διόδους προς την Ευρώπη και αυτοί μπορεί να είναι οι γειτονικές Ιταλία και Βουλγαρία. Πάντως δεν θα είναι η Ελλάδα. Και τι θα υποστεί η χώρα μας από την αναστολή της Σένγκεν; Θα υπόκεινται οι Έλληνες σε έλεγχο όταν επρόκειτο να ταξιδέψουν στο εξωτερικό; Θεωρείται αυτό εθνική ταπείνωση ή το ότι μας κατηγορούν ότι δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορα μας και θέλουν να επιβάλλουν κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Τουρκία;
Δεύτερον. Με την αναστολή της Σένγκεν επιτρέπονται οι επαναπροωθήσεις, οι οποίες σήμερα απαγορεύονται ρητά και κατηγορηματικά. Άπαξ και μπει κάποιος στα θαλάσσια ή χερσαία σύνορα η χώρα υποδοχής είναι υποχρεωμένη να εξετάσει το αίτημα ασύλου και να χορηγήσει στον μετανάστη ή τον πρόσφυγα (όλοι πρόσφυγες το παίζουν) τη λεγόμενη “χρυσή βίζα”.
Κανείς δεν επαναπροωθείται. Όλοι μεταφέρονται στα ελληνικά νησιά και οι Τούρκοι δουλέμποροι κάνουν “χρυσές δουλειές”. Αν επανέλθουν οι επαναπροωθήσεις, το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή και του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορεί να ρυμουλκεί σκάφη ξανά στα τουρκικά χωρικά ύδατα όταν διαπιστώνεται πώς προέρχεται από αυτά η λέμβος με τους μετανάστες.
Τρίτον και δύσκολο να εφαρμοστεί σήμερα, αλλά με την ισχύ των δύο πρώτων μέτρων είναι εφικτό. Να ανοίξουν πάλι τα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων στα νησιά ή όπου αλλού υπάρχουν. Σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν θα θέλει να έρθει στην Ελλάδα όταν γνωρίζει πώς δεν μπορεί να φύγει για την Ε.Ε. και ότι θα μείνει μέσα σε ένα κέντρο κράτησης για 18 μήνες και μετά θα απελαθεί.
Λέμε ότι σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, καθ' ότι στην Ελλάδα βρίσκονται 1.000.000 μετανάστες, αλλά όταν ανασταλεί η Σένγκεν τότε αυτές οι ροές θα περιοριστούν σημαντικά και μετά από ένα χρονικό διάστημα είναι και πάλι εφικτό να λειτουργήσουν τα κέντρα κράτησης, όπου η κατάσταση θα είναι κάπως ελεγχόμενη.
Σε περίπτωση αναστολής της συμμετοχής της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν είναι δυνατή η ενεργοποίηση των Ένοπλων Δυνάμεων, που υπόσχονται σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα να “σφραγίσουν” τα ελληνικά σύνορα μέσα σε 48 ώρες. Σήμερα η χώρα μας παρουσιάζεται ως ξέφραγο αμπέλι με πολλές Ευρωπαϊκές χώρες για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους να εκτοξεύουν τα πυρά τους προς την Ελλάδα.
Το κορυφαίο βέβαια είναι πώς η Γερμανία και οι Βρυξέλλες, το μπλοκ που θέλει να μας βγάλει από το ευρώ αλλά εκβιάζει με αυτό για να μας φορτώνει συνεχώς μνημόνια, κάνει ότι μπορεί για να προωθήσει τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, ανοίγοντας φυσικά την όρεξη στην Άγκυρα που χρησιμοποιεί τους μετανάστες και να εμβολίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτραπεί. Ήδη, όπως γράψαμε χθες, πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί των Ένοπλων Δυνάμεων προειδοποίησαν με παραίτηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Τώρα, όσον αφορά την αναστολή συμμετοχής της Ελλάδας στη Σένγκεν, που είναι μονόδρομος για να διασωθεί η χώρα από τις ορδές των μεταναστών και προσφύγων και από τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν κάποιοι Ευρωπαίοι καλοθελητές σε βάρος της χώρας μας, θα πρέπει και η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ιδεοληψίες της και να πάρει άμεσα μία απόφαση.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο γραμμές εντός του ΣΥΡΙΖΑ που ισορροπούν. Η μία είναι αυτή που θέλει “ανοιχτά σύνορα” και να παραμείνει η χώρα στη Σένγκεν λες και θα πάθουμε τίποτα αν βγούμε και η άλλη που αντιστέκεται στο γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο και την εκφράζουν κυρίως οι κ.κ. Κοτζιάς και Τόσκας, οι οποίοι και αντιτίθεται στις κοινές περιπολίες γιατί γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό για τα εθνικά συμφέροντα.
Οψόμεθα λοιπόν για τις οριστικές αποφάσεις, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι στέλνουν τελεσίγραφα αλλά κανείς δεν έχει να προτείνει κάτι συγκεκριμένο.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.