Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΙΟΣ ΖΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ… Δεν Υπάρχει Εμβόλιο, Δεν Υπάρχει Αγωγή, Δεν Υπάρχει Θεραπεία

ΙΟΣ ΖΙΚΑ…
Όπως λέει και η παροιμία, «Ψωμί δεν είχαμε, τυρί μας ήρθε». Στη χώρα μας, που όλα λειτουργούν «ρολόι» (ξεκούρδιστο), αναρωτιέμαι εγώ ο αφελής, ΑΝ θα έπρεπε να ανησυχώ, να ανησυχούμε δηλαδή, για τον ιό ΖΙΚΑ, ο οποίος έκανε «ξαφνικά» την εμφάνιση του, όχι ακόμα στη
χώρα μας, τουλάχιστον έτσι λένε, αλλά στην Ευρώπη….
ΕΚΕΙ, ΛΕΝΕ, υπάρχει φόβος εμφάνισης του, αλλά…. Ας μάθουμε τι είναι αυτός ο ιός.

«Ιός Ζίκα είναι ένας “φλαβοϊός” με μονόκλωνο RNA, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ιών Flaviviridae. Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως μέσω του τσιμπήματος ενός κουνουπιού του είδους Aedes, το οποίο θα είναι ήδη μολυσμένο με τον ιό. Τα κουνούπια έχουν την τάση να αναπαράγονται κοντά σε σημεία με στάσιμα νερά (πχ δεξαμενές) από τα οποία προμηθεύονται νερό πολλές κατοικημένες περιοχές. Τα κουνούπια Aedes είναι, δυστυχώς, πολύ επιθετικά στα τσιμπήματά τους σε ανθρώπους και γι’ αυτό η εξάπλωση του ιού σε μία περιοχή μπορεί να είναι ραγδαία.Τα πρωτεύοντα θηλαστικά είναι οι κύριες “δεξαμενές” του ιού, ενώ η μετάδοση από άνθρωπο, σε φορέα (κουνούπι), σε άνθρωπο, εμφανίζεται κατά την περίοδο έξαρσης του ιού. Αυτό σημαίνει ότι από ένα μολυσμένο κουνούπι, μπορεί να μολυνθεί ένα δεύτερο όχι μόνο απευθείας, αλλά και μέσω του αίματος ενός ανθρώπου: το πρώτο μολυσμένο κουνούπι τσιμπάει τον άνθρωπο, του μεταδίδει τον ιό και στη συνέχεια ένα δεύτερο υγιές κουνούπι τσιμπάει τον ίδιο άνθρωπο και κολλάει τον ιό μέσω του αίματος.
Ένας ακόμα αρνητικός παράγοντας της εξάπλωσης του ιού Ζίκα είναι ότι έχει εντοπιστεί σε ασυμπτωματικούς αιμοδότες. Δηλαδή άτομα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και φαίνονται κατά τ’ άλλα απολύτως υγιή, είναι φορείς του ιού και είναι ταυτόχρονα και αιμοδότες.
Συμπτώματα
Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους με τον ιό Ζίκα δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Επίσης στο ίδιο ποσοστό (20%) ένας φορέας του ιού θα ασθενήσει κιόλας. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά συνήθως είναι:
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι πυρετός, εξάνθημα, πόνος στις αρθρώσεις και επιπεφυκίτιδα (κόκκινα μάτια).
Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο των μυών και πονοκέφαλο.
Τα συμπτώματα του Ζίκα είναι παρόμοια με εκείνα του δάγκειου πυρετού και του ιού Chikungunya, ασθενειών που επίσης μεταδίδονται μέσω των ίδιων κουνουπιών που μεταδίδουν και τον Ζίκα.
Η περίοδος επώασης (ο χρόνος από την έκθεση στον ιό μέχρι την εκδήλωση συμπτωμάτων) δεν είναι γνωστός, αλλά εκτιμάται ότι κυμαίνεται από μερικές μέρες μέχρι και μία εβδομάδα.
Η ασθένεια είναι συνήθως ήπια με συμπτώματα που διαρκούν για αρκετές ημέρες έως και μία εβδομάδα.
Ιός Ζίκα παραμένει συνήθως στο αίμα ενός μολυσμένου ατόμου για μερικές ημέρες, αλλά μπορεί να υπάρχει για πολύ περισσότερο καιρό σε άτομα που είναι απλά φορείς του ιού, χωρίς συμπτώματα (δεν έχουν ασθενήσει).
Η πολύ σοβαρή μορφή της ασθένειας, ώστε να απαιτείται νοσηλεία, είναι ασυνήθιστη.
Αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη ή τη θεραπεία των λοιμώξεων από τον ιό Ζίκα.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα:
Πολύ ξεκούραση και ανάπαυση
Πιείτε υγρά να αποφευχθεί η αφυδάτωση
Πάρτε φάρμακα, όπως ακεταμινοφαίνη, ή παρακεταμόλη, για την ανακούφιση από τον πόνο και τον πυρετό
Μην πάρετε ασπιρίνη και άλλα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη. Αυτά θα πρέπει να αποφεύγονται μέχρι να αποκλειστεί η πιθανότητα να πρόκειται για δάγκειο πυρετό, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας.
Εάν παίρνετε φάρμακα για κάποια άλλη ιατρική κατάσταση, μιλήστε με τον γιατρό σας προτού πάρετε επιπλέον φαρμακευτική αγωγή.
Εάν έχετε Ζίκα, αποφύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών για την πρώτη εβδομάδα της ασθένειάς σας.
Κατά την πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης, ο ιός μπορεί να βρεθεί στο αίμα και να μεταδοθεί από ένα μολυσμένο άτομο σε ένα άλλο μέσω των κουνουπιών.» ΠΗΓΗ: iatropedia.gr
Όπως βλέπετε αδέλφια, είναι πολύ μπερδεμένα τα πράγματα με τον συγκεκριμένο ιό.
Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας;
«Εκρηκτική η εξάπλωση του ιού Ζίκα. Πρόβλεψη για 4 εκατ. Κρούσματα»
Αλλά έχουμε και ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ….
«Η ταξιδιωτική οδηγία του ΚΕΕΛΠΝΟ . Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εξέδωσε έκτακτες οδηγίες για την προστασία των ταξιδιωτών από τον ιό Zika, μετά την παγκόσμια ανησυχία από τη ραγδαία αύξηση εμφάνισης κρουσμάτων σε 23 χώρες της Αμερικής. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ ο ταξιδιώτης πρέπει να ακολουθήσει τις εξής οδηγίες:
1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη, τετραμεθρίνη, αλλεθρίνη κ.α.
3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.
4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.
Τέλος, μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ ο ιός έχει επεκταθεί σε πολλές χώρες. Οι ταξιδιώτες, που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης όπως θα δείτε και στο χάρτη,, συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.
Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις εγκύους συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των δηγμάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.».
Όπως βλέπουμε, ο ιός ΕΧΕΙ επεκταθεί σε πολλές χώρες (δεν αναφέρονται ΠΟΙΕΣ), αλλά εγώ θα σταθώ σε αυτό που γίνεται στη χώρα μας ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
Ένα πρόβλημα το οποίο λέγεται ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ, λέγεται ψεκασμοί, λέγεται πολλά.
Δε θυμάμαι και εγώ ΠΟΣΑ χρόνια μας κατατρώνε τα κουνούπια, και οι «αρμόδιοι» δε λαμβάνουν μέτρα. Οι όποιοι ψεκασμοί γίνονται κατόπιν εορτής, και ΑΝ γίνουν. Βέβαια, μπορεί να μας πουν, για την περίπτωση του ΖΙΚα, Πως «ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΝΕ, ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΗ. ΕΙΝΑΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ». Στην Ελλάδα, ΟΛΑ γίνονται αδέλφια.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ, ναι μεν εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, ΑΛΛΑ, για το «εσωτερικό», δεν είπε τίποτα σε όλους αυτούς που κυβερνούν. ΑΥΤΟΙ, για ακόμα μια χρονιά δε θα κάνουν τίποτα.
ΔΕΝ θέλουν να καταλάβουν πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα.
Μάλιστα πέρσι, όσο αφορά τους ψεκασμούς, σύμφωνα με μαρτυρίες και καταγγελίες, ΜΟΝΟ σε κάποιες περιοχές που έχουν πολιτικοί και κάποια τσιράκια τους εξοχικά έγιναν ψεκασμοί στην ώρα τους…..
Και αυτό που με ανησυχεί, είναι πως ΔΕΝ υπάρχει εμβόλιο, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥ.
Ας κάνουν τουλάχιστον κάτι οι «αρμόδιοι» για να μειώσουν (έστω) τον κίνδυνο που προέρχεται από τα κουνούπια.
Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.