Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ “ΚΥΜΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΩΝ ΕΠΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ”, ΔΗΛΩΝΕΙ…

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΨΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΛΟΓΩ LEHMAN

Η οικονομική κατάσταση στον κόσμο έχει γίνει τόσο ασταθής, που ένα νέο κύμα χρεοκοπιών και πτωχεύσεων θα συμβεί σύντομα, λέει ο
William White, ο πρόεδρος της επιτροπής αναθεώρησης του ΟΟΣΑ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
«Η κατάσταση είναι χειρότερη από ότι ήταν το 2007. Τα μακροοικονομικά εργαλεία μας για την καταπολέμηση της ύφεσης έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί όλα”, δήλωσε ο οικονομολόγος στην εφημερίδα Telegraph πριν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Ο White είναι ένα από τoυς λίγους τραπεζίτες ,που προειδοποίησε για την αυξανόμενη κρίση στο Δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ,πριν από την οικονομική κατάρρευση πριν από οκτώ χρόνια.
«Τα χρέη συνεχίζουν να συσσωρεύονται τα τελευταία οκτώ χρόνια και έχουν φθάσει σε τέτοια επίπεδα σε κάθε μέρος του κόσμου ,που έχουν γίνει ένας ισχυρός λόγος για αναστάτωση”, δήλωσε ο White.
«Θα γίνει φανερό στην επόμενη ύφεση ότι πολλά από αυτά τα χρέη δεν πρόκειται ποτέ να εξυπηρετηθούν ή να επιστραφούν και αυτό θα είναι δυσάρεστο για πολλούς ανθρώπους που νομίζουν ότι κατέχουν περιουσιακά στοιχεία , που αξίζουν κάτι” , πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον White , οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μεγάλες διαγραφές χρέους. Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη αναγνωρίσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Πρόσθεσε ότι οι αναδυόμενες αγορές αποτελούν σημαντικό μέρος του προβλήματος, παρά το γεγονός ότι μετά την πτώχευση της Lehman Brothers, που είχε ως αποτέλεσμα την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, ήταν μέρος της λύσης.
Ο οικονομολόγος είπε επίσης ότι η υποτίμηση του γουάν θα μπορούσε να κάνει » μετάσταση” στο μέλλον.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
O κος White γεννήθηκε το 1943 στον Καναδά και σπούδασε κυρίως στην Αγγλία.
Από το 1969 έως και το 1972 εργάστηκε στην Τράπεζα της Αγγλίας.
Στη συνέχεια και έως το 1994 εργάστηκε στην Κεντρική τράπεζα του Καναδά, για να μεταπηδήσει στη συνέχεια στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Συνταξιοδοτήθηκε από την BIS στις 30 Ιουνίου 2008.
Από το 1996 αμφισβητούσε τη πολιτική Greenspan, που υποστήριζε ότι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν μπορούν αποτελεσματικά να καθυστερήσουν τις αιτίες του φαινομένου της φούσκας στις τιμές περιουσιακών στοιχείων.
Ο κος White διαθέτει 40 χρόνια πείρας και εργασίας σε υψηλά επίπεδα της ιεραρχίας τριών διεθνών Κεντρικών Τραπεζών.
H γνώμη του για τη σημερινή κατάσταση πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη,
Οι προβλέψεις του έχουν βάση και είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθούν.
Αλλά θα πρέπει παράλληλα να μας προβληματίσει σοβαρά ότι συνταξιοδοτήθηκε λίγους μήνες πριν την χρεοκοπία της Lehman Brothers (15.9.2008) και μάλιστα στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου, που προηγήθηκε της χρεοκοπίας.
Είναι γνωστό ότι τα τέλη των μηνών Μαρτίου, Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου κάθε έτος είναι η περίοδος, που οι διεθνείς αγορές κάνουν αποτιμήσεις κερδών και ζημιών.
Κάποιοι λοιπόν του έκαναν τη “χάρη” να τον συνταξιοδοτήσουν πριν προλάβει να τους “συμβουλεύσει” για πράγματα που ήδη ήξεραν…
Σε άρθρο μου στις 22 Ιανουαρίου 2012 είχα προειδοποιήσει για το ρόλο της BIS στη προεξόφληση κρίσης το 2013.
Μπορεί να γνώριζαν τα πάντα εγκαίρως, αλλά δεν έκαναν πρακτικά τίποτα για να αποτρέψουν την κρίση.
Η παραπάνω επισήμανση δεν γίνεται για να παραστήσω τον “προφήτη” ή τον γκουρού των διεθνών αγορών, αλλά για να επισημάνω ότι σήμερα ο κος White ενεργεί σαν “λαγός” διεθνών οικονομικών κύκλων, που θέλουν να μας πείσουν ότι οι εξελίξεις δεν είναι σχεδιασμένες από τους ίδιους.
Ο κος White μιλάει για χρεοκοπίες επικών διαστάσεων, όταν ήδη βλέπουμε σε πλήρη εξέλιξη την κρίση του χρηματιστηρίου της Κίνας, την χρεοκοπία του Πουέρτο Ρίκο, την επερχόμενη χρεοκοπία της Ουκρανίας, τις προβλέψεις για χρεοκοπία της Σαουδικής Αραβίας σε 5 χρόνια από σήμερα και την πτώση της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα, που καθιστούν την εξόρυξη του με μεθόδους fracking ασύμφορη.
Μας μιλάει για μετάσταση της υποτίμησης του γουάν στο μέλλον, αλλά δεν εξηγεί ποιές χώρες θα ακολουθήσουν υποτίμηση του νομίσματος τους στο μέλλον, όπως σήμερα η Κίνα.
Σήμερα είναι γνωστό ότι το κινέζικο νόμισμα θα συμμετάσχει στη σύνθεση του SDR κατά 10,92% με ταυτόχρονη μείωση της συμμετοχής του ευρώ κατά 6,47%, της λίρας Αγγλίας κατά 3,21% και του γιαπωνέζικου γιεν κατά 1,07%.
(SDR: Το λογιστικό νόμισμα του ΔΝΤ , που χρησιμοποιούν οι Κεντρικές Τράπεζες όλων των χωρών για συναλλαγές μεταξύ τους μέσω και της BIS).
Η συμμετοχή του δολαρίου στο SDR θα μειωθεί μόλις κατά 0,17% από 41,9% στο 41,73%
Από τις παραπάνω ποσοστιαίες μεταβολές προκύπτει αβίαστα ότι πρόβλημα θα αντιμετωπίσει το ευρώ, αλλά και η λίρα Αγγλίας.
Μπορεί να υποθέσετε ότι το ευρώ θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερο πρόβλημα από τη λίρα Αγγλίας, βλέποντας τα παραπάνω ποσοστά , αλλά θα κάνετε λάθος.
Η μεταβολή από το 11,3% στο 8,09% για τη λίρα Αγγλίας είναι μείωση της τάξεως του 29%.
Αντίθετα η μεταβολή από το 37,4% στο 30,93% για το ευρώ είναι μείωση της τάξεως του 18%.
Αν λοιπόν κάποιοι μας “προφητεύουν” κρίση για την Ευρώπη, ξεχνούν να μας μιλήσουν για μεγαλύτερη κρίση στην Αγγλία…
Η αναμενόμενη κρίση με αντίστοιχη πτώση στα χρηματιστήρια των χωρών αυτών μπορεί να φτάσει από 18% έως και 29% , ακολουθώντας τη διαμόρφωση των ισοτιμιών ευρώ και λίρας Αγγλίας σε σχέση με το δολάριο.
Αν θεωρήσουμε ότι η αντίστοιχη πτώση των χρηματιστηρίων θα γίνει σε διάρκεια ενός χρόνου (250 εργάσιμες ημέρες) , η μεταβλητότητα ημέρας (std) θα κυμανθεί από 0,56% έως 0,91%, δηλαδή θα είναι φυσιολογικό εντός μίας ημέρας να παρατηρούμε ποσοστιαίο εύρος μεταβολής από 1,12% έως και 1,82%.
Από την αρχή όμως του χρόνου έχουν παρατηρηθεί ποσοστιαία εύρη μεταβολής πολύ μεγαλύτερα.
Αν η μεταβολή πραγματοποιηθεί εντός 3 μηνών (75 εργάσιμες ημέρες) ,θα ήταν φυσιολογικό να παρατηρούνται ποσοστιαία εύρη μεταβολής από 2,06% έως 3,34%.
Από την αρχή του έτους περιστασιακά παρατηρήθηκαν μεγαλύτερα ημερήσια ποσοστιαία εύρη, οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι η μεταβολή θα πραγματοποιηθεί στην πραγματικότητα ίσως σε χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο ή τρεις μήνες από την αρχή του χρόνου…
Σε κάθε περίπτωση οι αγορές οσμίζονται τις εξελίξεις από νωρίς και δεν βασίζονται μόνο στις ελεγχόμενες διαρροές του κου White, που μιλάει μόνο για χρεοκοπίες και πτωχεύσεις “επικών” διαστάσεων.
Ο κος White σύμφωνα με την βιογραφία του είναι μέλος της επιτροπής Issing και συμβουλεύει την καγκελάριο κα Μέρκελ για θέματα των G-20.
H επιτροπή Issing δημιουργήθηκε το 2008 και όλες οι λάθος οικονομικές πολιτικές , που εφαρμόζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης ως σήμερα, βασίζονται σε εισηγήσεις της.
Η επιτροπή προεδρεύεται από τον Γερμανό Otmar Ιssing, που γεννήθηκε το 1936.
Το 1953 ήταν μόλις 17 χρονών και είναι απόλυτα φυσικό να μην θυμάται τη συμφωνία του Λονδίνου στις 27 Αυγούστου 1953, με την οποία ρυθμίστηκε το χρέος της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τους όρους αυτής της συμφωνίας (Londoner Schuldenabkommen) έγινε περικοπή του γερμανικού χρέους κατά 50%, ρυθμίστηκε η αποπληρωμή σε 30 χρόνια και μπήκε όρος ότι θα γίνονταν αποπληρωμές ετησίως μόνο, αν υπήρχε πλεόνασμα ισοζυγίου πληρωμών .Oι πληρωμές έφταναν ως το 3% των ετήσιων εξαγωγών.
Αλλά και η Άγκελα Μέρκελ γεννήθηκε το 1954 και είναι φυσιολογικό να μην μπορεί να θυμηθεί γεγονότα , που έγιναν ένα χρόνο πριν γεννηθεί.
Ο κος Σόιμπλε γεννήθηκε το 1942 και το 1953 ήταν 11 χρονών .
Μάλλον τότε θα έπαιζε μπίλιες ή ποδόσφαιρο με τους συνομήλικους του.
Και αυτός είναι φυσιολογικό να μην θυμάται τι γινόταν τότε στη χώρα του.
Οι περισσότεροι όμως ‘Ελληνες συνταξιούχοι δυστυχώς είχαν γεννηθεί προγενέστερα και θυμούνται τι προσέφερε στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο η Γερμανία στην ανθρωπότητα.
Οι Έλληνες συνταξιούχοι καταριούνται σήμερα την τότε Ελληνική ηγεσία, που συναίνεσε με αφέλεια στο να διαγραφεί το γερμανικό χρέος.
Η ηγεσία της Ελλάδας από το 2010 έως σήμερα, που καταδέχεται να συμφωνεί με τις σημερινές προτάσεις της Γερμανικής ηγεσίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι στην επερχόμενη διεθνή οικονομική θύελλα θα πληρώσει ακριβά για τις συμφωνίες της με τους Γερμανούς.
Γιατί τα χοντρά ποντίκια θα είναι τα πρώτα που θα πνιγούν, όταν με το καλό βουλιάξει το σάπιο υπερωκεάνειο , που λέγεται ευρώ.


O χρόνος πλησιάζει επικίνδυνα και ελικόπτερα δεν υπάρχουν στον ορίζοντα για να τους σώσουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.