Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΟΗΕ: Ολέθριες συνέπειες για τους αμάχους από την πολιορκία των συριακών πόλεων

Για συστηματική πολιορκία συριακών πόλεων που οδηγεί σε λιμοκτονία πολιτών κάνει λόγο ο ΟΗΕ. Κανείς δεν ενδιαφέρεται περισσότερο για τον λαό της Συρίας από
όσο η κυβέρνηση του Άσαντ δήλωσε στο ΣΑ ο αντιπρόσωπος της Συρίας.
Κανείς δεν ενδιαφέρεται περισσότερο για το λαό της Συρίας από όσο η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Συρίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησαν τις εμπλεκόμενες πλευρές του πολέμου στη Συρία ότι διαπράττουν "εγκλήματα πολέμου", προκαλώντας λιμοκτονία άμαχου πληθυσμού.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκλήθηκε – για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας – με θέμα την πολιορκία περίπου 400.000 ανθρώπων στην Συρία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι μισοί εξ αυτών έχουν εγκλωβιστεί σε περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, περίπου 180.000 σε περιοχές που ελέγχουν κυβερνητικές δυνάμεις και περίπου 12.000 σε περιοχές ελέγχου ένοπλων οργανώσεων της αντιπολίτευσης.
Αυτοκινητοπομπές με εφόδια κατάφεραν να φθάσουν, για πρώτη φορά τη Δευτέρα στην πόλη Μαντάγια, η οποία πολιορκείται τους τελευταίους έξι μήνες από τον συριακό στρατό, με την UNICEF να επιβεβαιώνει χθες ότι υπάρχουν κρούσματα σοβαρού υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών στην πόλη. Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) έκανε λόγο για 35 νεκρούς από λιμό στην Μαντάγια από την 1η Δεκεμβρίου. Ανθρωπιστική βοήθεια επίσης διανεμήθηκε τη Δευτέρα και στα σιιτικά χωριά Κεφράγια και Φούα της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, που πολιορκούν οι αντάρτες.
«Η συριακή κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση που νοιάζεται περισσότερο για το λαό της», τόνισε ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ Μουνζέρ Μουνζέρ στο 15μελες ΣΑ. «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι νοιάζεται περισσότερο για το λαό μας από όσο εμείς, καμία άλλη χώρα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας σε περιοχές που βρίσκονται υπό την έλεγχο ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων», επισήμανε. "Την πρωταρχική ευθύνη για τα δεινά αυτά την έχει η πλευρά που διατηρεί την πολιορκία", δήλωσε από την μεριά του στο ΣΑ ο αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κιούνγκ-ουά Κανγκ. "Η ευθύνη, πάραυτα, μοιράζεται σε εκείνους που διεξάγουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα σε ή από κατοικημένες περιοχές και με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και τους θέτουν σε κίνδυνο", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Κανκγ, τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως 4.5 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε κατοικημένες περιοχές στη Συρία, είναι δύσκολο να προσεγγισθούν εξαιτίας διαφόρων μορφών περιορισμών στις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών που περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την πρόσβαση των ανθρώπων αυτών σε υπηρεσίες και βοήθεια.
«Η πολιορκία και η λιμοκτονία ως μέθοδος πολέμου έχει γίνει συνηθισμένο φαινόμενο και ασκείται συστηματικά στη Συρία με ολέθριες συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό», τόνισε ο Κανγκ, σημειώνοντας πως η πολιορκία που αποκλείει ανθρώπους από την πρόσβαση σε τροφή και άλλα βασικά αγαθά αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Την Πέμπτη ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν δήλωσε πως οι εμπλεκόμενες πλευρές στη Συρία, ιδιαίτερα τη κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, διαπράττει 'αποτρόπαιες πράξεις' και 'αδιανόητες κακοποιήσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού.  Λίγο πριν την χθεσινή σύγκληση του ΣΑ, μέλη μας κινητής ιατρικής μονάδας και μιας ομάδας γιατρών έφτασαν στην Μαντάγια.
«Είδαμε σε ένα υπόγειο δύο εφήβους να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι» είπε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χάνα Σινγκέρ, αντιπρόσωπος της UNICEF στην Δαμασκό, που συμμετείχε στην αποστολή στην πόλη. "Ήταν σκελετωμένοι", πρόσθεσε. "Η γιατρός πλησίασε ένα από τα δύο παιδιά που φαινόταν ιδιαίτερα αδύναμο. "Έπιασε το σφυγμό του. Είχε σταματήσει. Προσπάθησε να τον επαναφέρει στη ζωή μία, δύο, τρεις φορές και τότε η γιατρός με κοίταξε και μου είπε ότι πέθανε και του έκλεισε τα μάτια". «Το άλλο αγόρι στο κρεβάτι ψιθύρισε απελπισμένο :'Πέθανε; Όντως πέθανε'. Τότε η γιατρός του είπε: "Πρέπει να σε προσέξουμε, όλα θα πάνε καλά», τόνισε.
Τα μέλη της οικογένειας του Αλί φαινόντουσαν εξαντλημένα. "Δεν μπορούσαν καν να εκφράσουν τη θλίψη τους. Έκλαιγαν σιωπηρά", είπε η Σινγκέρ. "Οι αυτοκινητοπομπές δεν αρκούν σε τέτοιες καταστάσεις", δήλωσε, καλώντας τον τερματισμό της πολιορκίας του άμαχου πληθυσμού.
Την περασμένη εβδομάδα ο συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στη Συρία Γιακούμπ ελ Χίλο προειδοποίησε πως πολλοί ακόμα Σύροι θα πεθάνουν εάν η παγκόσμια κοινότητα δεν ενεργήσει συντομότερα.


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.