Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Βασιλόπιτα με γεύση σοκολάτα

Υλικά για 6-8 άτομα

  • 100 γραμμάρια φυτική μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 60 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 γραμμάρια καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 100 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη
  • 3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού κανέλα
Για τη γέμιση
  • 200 γραμμάρια τριμμένη κουβερτούρα
  • 115 γραμμάρια φουντούκια τριμμένα σε πούδρα
  • 4 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κουταλιές του γλυκού κανέλα
Για το κέικ
  • 200 γραμμάρια φυτική μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 4  αυγά
  • 300 γραμμάρια ζάχαρη
  • 200 γραμμάρια γιαούρτι
  • 300 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
Για τη διακόσμηση
  • άχνη ζάχαρη
  • κακάο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο. Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, τα καρύδια, τη σοκολάτα γάλακτος, τη ζάχαρη και την κανέλα και προσθέτουμε λίγο-λίγο το βούτυρο (να είναι χλιαρό). Δουλεύετε το μείγμα με τα χέρια, έως ότου θυμίζει ψίχουλα ψωμιού.
  2. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει και να στεγνώσει λιγάκι.
Για τη γέμιση
  1. Σε ένα μπολ ρίχνετε την κουβερτούρα τριμμένη, τα φουντούκια που έχετε ψιλοκόψει στο μπλέντερ, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα κι ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνετε στην άκρη.
Για το κέικ
  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο και το αφήνετε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του. Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε καλά τα αβγά με τη ζάχαρη, να λιώσουν τελείως οι κόκκοι και να αφρατέψει το μείγμα.
  2. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και το γιαούρτι κι ανακατεύετε ζωηρά. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το μπέικιν κι ανακατεύετε με ένα πιρούνι. Προσθέστε στον κάδο το αλεύρι λίγο-λίγο κι αναμείξτε με μια σπάτουλα.
Για τη συναρμολόγηση
  1. Παίρνετε μια στρογγυλή φόρμα με έλασμα 26-28εκ. και αλείφετε τον πάτο με λίγο βούτυρο. Καλύπτετε τον πάτο της με το 1/3 από το μείγμα για κέικ που μόλις φτιάξατε. Από πάνω ρίχνετε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση που έχετε στο ψυγείο.
  2. Καλύπτετε ξανά με το κέικ, ακόμη 1/3.
  3. Στρώνετε τη γέμιση κι αν θέλετε, αφού τυλίξτε το φλουρί με λαδόχαρτο, το κρύβετε σε αυτό το σημείο. Τελειώνετε με το υπόλοιπο μείγμα για κέικ, λειαίνετε κι επικαλύπτετε με το μείγμα της επικάλυψης που επίσης έχετε αφήσει στο ψυγείο να σφίξει.
  4. Ψήνετε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά. Τσεκάρετε με ένα πιρούνι ή οδοντογλυφίδα ότι έχει ψηθεί το κέικ και στο εσωτερικό του, που είναι το ζητούμενο.
  5. Αφήνετε τη βασιλόπιτα να κρυώσει λιγάκι και την ξεφορμάρετε.
  6. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.