• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

    Πως τα ρομπότ μπορούν να γίνουν εχθροί της ανθρωπότητας

    Η τεχνολογία καλπάζει τα τελευταία χρόνια και μαζί της η ρομποτική, γεγονός που σημαίνει ότι βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στην ημέρα που ένα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πραγματικότητα και όχι κινηματογραφική ταινία.

    Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να σκεφτούμε πολύ για το μέλλον της τεχνολογίας πριν αιφνιδιαστούμε
    Το Ιδρυμα για την Υπεύθυνη Ρομποτική που ιδρύθηκε πριν από λίγες μέρες στο Λονδίνο έχει ως στόχο του να αφυπνίσει τους επιστήμονες αλλά και τους πολίτες μπροστά στους ενδεχομένους κινδύνους που μπορεί να συνεπάγεται η λειτουργία «έξυπνων μηχανών» από τις ένοπλες δυνάμεις – με τα λεγόμενα αυτόνομα όπλα – έως τα νοικοκυριά.
    «Τρέχουμε ταχύτατα προς την επανάσταση της ρομποτικής χωρίς να σκεφτόμαστε τα πολλά προβλήματα που μπορεί να μας περιμένουν στην γωνία. Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να σκεφτούμε πολύ για το μέλλον της τεχνολογίας πριν αιφνιδιαστούμε» δηλώνει στον Independent ο Νέολ Σάρκι καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.
    Το καθήκον των επιστημόνων
    Ο Σάρκι δηλώνει ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να ελέγξουν την ανεξέλεγκτη πορεία της τεχνολογίας τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να το κάνουν οι ίδιοι οι επιστήμονες.
    Αναλύοντας την έννοια των απρόβλεπτων προβλημάτων από την ευρύτατη χρήση της ρομποτικής, ο καθηγητής – που είναι και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Ελεγχο των Ρομποτικών Οπλων, στέκεται ιδιαίτερα στα σχέδια των πολεμικών βιομηχανιών για λεγόμενα «αυτόνομα όπλα», σε μια στιγμή που το ζητούμενο είναι η ασφάλεια των πολιτών, κυρίως έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι ΗΠΑ επενδύουν τεράστια ποσά στην έρευνα για ρομποτικά όπλα τα οποία θα πολεμούν χωρίς την παρουσία στρατιωτών στο πεδίο της μάχης. Εάν αυτή η τεχνολογία αναπτυχθεί τόσο, ώστε ο οποιοσδήποτε να μπορέσει να δημιουργήσει ένα ρομπότ «εξολοθρευτή» αυτό θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για την ανθρωπότητα.
    Σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής που εδρεύει στην Φρανκφούρτη, ραγδαία αναμένεται να είναι η παραγωγή «έξυπνων» μηχανών για το σπίτι. Εκτιμάται ότι το 2018 θα υπάρχουν σε λειτουργία 31 εκατομμύρια μηχανές που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε νοικοκυριά, βοηθώντας σε μια σειρά από δουλειές, από το να μαγειρεύουν έως την φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων.
    Εξυπνα αλλά και ευάλωτα
    Οι επιστήμονες της ρομποτικής επισημαίνουν ότι τουλάχιστον στην αρχή, τέτοιες μηχανές θα είναι ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις. Σκεφτείτε λοιπόν τι θα γίνει αν κάποιος χάκερ καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο του ρομπότ – οικιακής βοηθού, όταν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού λείπει, ή αν καταφέρει να ελέγξει από απόσταση το «χωρίς οδηγό» αυτοκίνητο της οικογένειας. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και σε ότι αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αρχίσουν να αντικαθίστανται από «έξυπνες μηχανές».
    Ο Τζόναθαν Κρέιν, εμπορικός διευθυντής της εταιρίας Ipsoft, που έχει κατασκευάσει το ρομπότ Amelia, θεωρεί ότι η εξέλιξη της ρομποτικής μόνο καλά έχει να προσφέρει: «Σε κάθε εργασία υπάρχουν πολλά πράγματα που επαναλαμβάνονται και είναι βαρετά και άχαρα. Αν καταφέρουμε να αυτοματοποιήσουμε μερικές από αυτές τις λειτουργίες, θα είναι σαν να έχουμε προσλάβει έναν βοηθό για να κάνει αυτό δεν δεν θέλουμε να κάνουμε εμείς», υποστηρίζει και τονίζει ότι έως σήμερα η ρομποτική έχει συμβάλει στην παραγωγή καλύτερων βιομηχανικών προϊόντων, όπως αυτοκίνητα υψηλής τεχνολογίας και χαμηλού κόστους. «Ας μην κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι έρχεται ο 'Εξολοθρευτής'. Φοβίζουμε τους ανθρώπους», προσθέσει ο Τζόναθαν Κρέιν.
    Το Ιδρυμα για την Υπεύθυνη Ρομποτική, δηλώνει ότι σκοπός του δεν είναι να ανακόψει την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά να εξασφαλίσει ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με υπευθυνότητα και εν γνώσει των ενδεχόμενων συνεπειών.
    thetoc
    Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ