Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Πολιτική ανασκόπηση 2015: Πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετέτρεψε την ελπίδα, σε προδοσία...

Τα πολιτικά δρώμενα στην Ελλάδα τη χρονιά που φεύγει - Από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, στο δημοψήφισμα και... τελικά στο τρίτο Μνημόνιο - Πώς η προσμονή για ένα καλύτερο αύριο, εξελίχθηκε σε προδοσία και αγανάκτηση.
Το 2015 ήταν, αναμφίβολα, ένα από τα χειρότερα έτη όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, δήθεν διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η προσφυγική κρίση να μαστίζει τα σύνορά μας, μια κυβέρνηση που απογοήτευσε το σύνολο των Ελλήνων και μια αντιπολίτευση ανύπαρκτη και διαλυμένη.
Αποτέλεσμα;
Μια χώρα χωρίς εθνική κυριαρχία, έρμαιο στις ορέξεις των δανειστών, τσιφλίκι των τοκογλύφων "εταίρων" και "συμμάχων".
Από τα τέλη του 2014 φαινόταν ότι το 2015 θα είναι μια χρονιά με σημαντικές και καθοριστικές πολιτικές εξελίξεις. Η αδυναμία ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή – με προτεινόμενο από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τον Σταύρο Δήμα – οδηγεί τη χώρα σεεκλογές στις 25 Ιανουαρίου.
Οι ελπίδες και οι προσδοκίες για το «νέο, χαρισματικό, ειλικρινή, καθαρό από σκάνδαλα και διαφορετικό» Αλέξη Τσίπρα και την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς ήταν μεγάλες, και έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ αέρα νίκης από νωρίς.
Όπως ήταν αναμενόμενο, στις 25 Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, συνεργαζόμενος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, μιας και δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία.
Η συνεργασία ενός δεξιού συντηρητικού κόμματος με ένα μοντέρνο αριστερό παράδοξη, αλλά Τσίπρας και Καμμένος είχαν τότε κοινό παρονομαστή τη μάχη κατά των μνημονίων... Στη συνέχεια, βέβαια, ψήφισαν και οι δύο το τρίτο και χειρότερο Μνημόνιο.
TSIPRAS KAMMENOS3
Παράλληλα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προτείνει για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον προερχόμενο από τη ΝΔ, Προκόπη Παυλόπουλο, κίνηση πρωτοποριακή για ένα κόμμα της Αριστεράς.
Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε μια δυναμικότητα, αίροντας ορισμένες από τις αδικίες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πραγματοποιήθηκαν αλλαγές και νομοθετική ρύθμιση διαφόρων ζητημάτων, όπως ο νόμος για τις ευεργετικές ρυθμίσεις προς τους κρατουμένους, το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και η ακύρωση, με τροπολογίες που έγιναν, των μειώσεων στις συντάξεις. Κατετέθησαν, μάλιστα, προτάσεις που έφεραν αισιοδοξία, ενώ διαφαίνονταν και θετικές προοπτικές σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.
Ακολούθησαν περίπου πέντε μήνες με μία κυβέρνηση να μην έχει πετύχει τίποτα το ουσιαστικό σε εσωτερικό, αλλά και εξωτερικό επίπεδο.
Η ελπίδα που υπόσχονταν, όχι απλώς δεν ήρθε, αλλά αντίθετα, αυτά που ήρθαν, κατάφεραν να γκρεμίσουν και το παραμικρό ίχνος αισιοδοξίας που έτρεφε ο καθένας για το μέλλον. Για το μέλλον το δικό μας, αλλά και των επόμενων γενεών.
Όντας σε αδιέξοδο (;) και αδυνατώντας να πείσει τους δανειστές για αλλαγή πολιτικής, ο Αλ. Τσίπρας στις 27 Ιουνίου ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αναφορικά με την αποδοχή των προτάσεων της τρόικας.
tsipras dimopsifisma1
Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν για την Ελλάδα δραματικές. Η κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα μετά την ανακοίνωση για δημοψήφισμα ήταν τρομακτική. Οι τράπεζες έκλεισαν και επιβλήθηκαν όρια στις αναλήψεις.
Ταυτόχρονα, τα Μέσα Ενημέρωσης εντός και εκτός Ελλάδας επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη των δανειστών, όπως ο Γιουνκέρ και ο Σουλτς, απειλούν ανοιχτά για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στα εσωτερικά της χώρας μας.
Παρ’ όλα αυτά το «ΟΧΙ» επικρατεί με συντριπτική πλειοψηφία. Και ενώ οι οπαδοί του «ΟΧΙ» πανηγύριζαν για το αποτέλεσμα αυτό, η χαρά διήρκεσε λίγο.
Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του την απόφαση του ελληνικού λαού. Ωστόσο, στα κλειστά γραφεία μετατρέπει το «ΌΧΙ» σε «ΝΑΙ» και επιστρέφει στην Ελλάδα έχοντας στις αποσκευές του το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο.
OXI
Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό είναι σφοδρές, ενώ αρχίζουν να τον εγκαταλείπουν σημαντικά και ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου φέρνει άμεσα στη Βουλή το τρίτο μνημόνιοτο οποίο ψηφίζεται παραμονή Δεκαπενταύγουστου.
Οι απώλειες για την κυβέρνηση είναι πολλές και οι εκλογές πλέον αναπόφευκτες. Ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τη χώρα στις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίουμε στόχο να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού.
Η 21η Σεπτεμβρίου βρίσκει και πάλι τον Αλέξη Τσίπρα θριαμβευτή. Ταυτόχρονα, ξεκινούν οι διαδικασίες για την ψήφιση σκληρών, αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία δίνουν τη χαριστική βολή στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό.
tsipras kammeN
Η αυλαία του 2015 βρίσκει τους Έλληνες εξαθλιωμένους. Τα βάρβαρα μέτρα επιτείνουν το αδιέξοδο και προκαλούν απογοήτευση στους πολίτες που προφανώς περίμεναν άλλα από την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. Τσίπρας και Καμμένος κατάφεραν να γκρεμίσουν και το παραμικρό ίχνος αισιοδοξίας που είχαμε ως λαός. Η απογοήτευση αρχίζει να μετατρέπεται πλέον σε αγανάκτηση και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα, αν συνεχίσουν να σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά στο λαιμό του Έλληνα.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.