Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Ghoul: Ο Μυθικός Απέθαντος των Αράβων

"Ο Amine Ανακαλύφθηκε με το Goule", από την ιστορία του Sidi Nouman, 
από τις Χίλιες και Μία Νύχτες

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ιδέα του ghoul (είδος απέθαντου ή λάμιας που πιστεύεται ότι ζει στα νεκροταφείο) απασχόλησε τις ζωές πολλών ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες. Αν και το ghouλ έχει τις ρίζες του τόσο παλιά όσο και ο πολιτισμός της Μεσοποταμίας, οι Άραβες ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για την εκλαΐκευση του μύθου. Επειδή το Ισλάμ ενσωμάτωσε αυτό το ον στο δόγμα του, το ghoul παρέμεινε πηγή φόβου και μυστηρίου στον αραβικό πολιτισμό.



O Peter M. Holt και η Ann Katherine υποστηρίζουν στην Ιστορία του Ισλάμ του Cambridge [1] ότι το Ισλάμ ήρθε περίπου ως «εξέγερση» και ως «ένδειξη διαμαρτυρίας» ενάντια πεποιθήσεις των παλαιών Αράβων, αλλά ότι δεν μπορούσε να αλλάξει όλες τις υπάρχουσες πεποιθήσεις τους. Αντ 'αυτού, ολοκλήρωσε κάποιες παλιές πρακτικές, όπως το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα. Η μελέτη των Peter M. Holt και Ann Katherine, υποστηρίζει ότι το Ισλάμ δεν μπορούσε να αλλάξει την πίστη σε υπερφυσικά όντα, όπως τα τζίνι και απέθαντοι όπως τα ghouls, επειδή ήταν ένα αναπόσπαστο μέρος της αραβικής κουλτούρας. Αυτό το δοκίμιο ρίχνει φως στις αραβική προέλευση των Αραβικών Νυχτών και προτείνει πιθανές γραπτές πηγές για ορισμένα παραμύθια ως συμπλήρωμα στα υπάρχοντα επιχειρήματα ότι ορισμένες ιστορίες που μεταδόθηκαν προφορικά και αργότερα καταγράφηκαν. Σχετικά με το ghoul, το έγγραφο εξετάζει επίσης το γεγονός ότι ορισμένες ιστορίες στις Χίλιες και μια Νύχτες περιέχουν ισλαμικά στοιχεία και μοτίβα, και διαθέτουν πλοκή που είναι σαφώς παρόμοια με τις γραπτές μαρτυρίες που βρέθηκαν σε διάφορα αραβικά βιβλία. Στην έρευνα ιχνηλατείται η εξέλιξή του, από το παρελθόν μέχρι τη σύγχρονη εποχή, σε μια προσπάθεια να δοθεί μια συνολική κατανόηση του ghoul, και μια ιδέα για το πώς και γιατί η έννοια του άλλαξε από τον ένα πολιτισμό στον άλλο.

Αράβικη Μαγεία – Οι Γητειές Των Τζίνι !
Αρχαία Μαγικά Βιβλία -Το Γαλλικό βιβλίο της Μαγείας

Τα πρώτα στοιχεία των Αράβων τεκμηριώνουν τις δραστηριότητές τους στη Μεσοποταμία, παρέχοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι νομάδες της Αραβίας ήταν πάντα σε άμεση επαφή με τους πιο "προχωρημένους" λαούς της Μεσοποταμίας, κυρίως για εμπορικούς σκοπούς. Αυτή η επαφή παρήγαγε πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο λαών, κυρίως όσον αφορά τον τρόπο ζωής και δανείστηκε λέξεις. Στην αρχαία Μεσοποταμία, υπήρχε ένα τέρας που ονομάζεται «Gallu» που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η ρίζα του αραβικού Ghoul. Tο Gallu ήταν Ακκαδικός δαίμονας του κάτω κόσμου «που ευθυνόταν για την απαγωγή της θεότητας της βλάστησης Damuzi (Tammuz) στο βασίλειο του θανάτου» (Lindemans). Αφού η Ακκάδ και η Σουμερία ήταν πολύ κοντά στην αραβική έρημο, οι Άραβες Βεδουίνοι που ήρθαν σε επαφή με τους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας πιθανόν μπόρεσαν να δανειστούν την πίστη στο Ghoul από τους Ακκάδες.

Σύνταξη-Επιμέλεια Αριστοτέλης Φωκάς για τα Αόρατα Γεγονότα
Παραπομπές:

  1. http://socrates.berkeley.edu/~caforum/volume8/pdf/ghouls.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.