Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Αποπομπή Φίλη ζητούν 45 βουλευτές της Ν.Δ. από τον Τσίπρα – Ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ

Την αποπομπή του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ζητούν 45 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Σε μία εποχή που η εθνική ενότητα είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, ο υπουργός σας με τις θέσεις του διχάζει την ελληνική κοινωνία. Επειδή οι δηλώσεις του, που προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, προσβάλλουν τον Ποντιακό, Μικρασιατικό και Θρακικό Ελληνισμό, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες, ζητούμε αν τις ασπάζεστε και εσείς, να το δηλώσετε ευθαρσώς και ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό. Διαφορετικά απαιτούμε την απομάκρυνση του κ. Φίλη από την θέση του υπουργού Παιδείας», τονίζουν οι βουλευτές.
Επισημαίνεται ότι ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι και ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα υπογράφουν οι: Σάββας Αναστασιάδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Μαρία Αντωνίου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Σοφία Βούλτεψη, Γιώργος Βαγιωνάς, Κώστας κουκοδήμος, Μάνος Κόνσολας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Τασούλας, Γιάννης Αντωνιάδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Νότης Μηταράκης, Λευτέρης Αυγενάκης, Νίκος παναγιωτόπουλοος, Βασίλης Γιόγιακας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Βρούτσης, Γιάννης Ανδριανός, Φωτεινή Αραμπατζή, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Τάσος Δημοσχάκης, Άννα Καραμανλή., Γιώργος Κασαπίδης, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Κατσαφάδος, Κώστας Κοντογεώργος, Κατερίνα Παπακώστα, Δημήτρης Σταμάτης, Γιώργος Στύλιος, Χρήστος Κέλλας, Κώστας Τσιάρας, Κώστας Τζαβάρας, Θανάσης Καββαδάς, Σίμος Κεδίκογλου, Βασίλης Οικονόμου, Άννα Ασημακοπούλου, Κώστας Βλάσσης, Γιώργος Καρασμάνης.
Ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ
Το Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Βουλή των Ελλήνων προέβη το 1994 στη θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων με τον ν. 2193/1994 με την καθιέρωση ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, με το ν. 2645/1998 καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μιας μεγάλης προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε το 1991 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο στόχος, που τέθηκε αρχικά, ήταν η επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων, της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων, που έγινε από τους Τούρκους από το 1916 ως το 1923 και η καθιέρωση για «ημέρα εθνικής μνήμης», ώστε να καλυφθεί ένα μεγάλο εθνικό, ιστορικό, ηθικό και πολιτικό κενό αναφορικά με τη συστηματική γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, που είχε αρχίσει από το 1916 και τελείωσε το 1923.
Η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την Κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον Πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση!
Καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης!»
ΑΝΕΛ: Δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας
Δεν υιοθετούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, αναφορικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
«Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο», τόνισε η κ. Χρυσοβελώνη και πρόσθεσε πως «η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».
Σύσσωμος ο Ποντιακός ελληνισμός κατά Φίλη για εσχάτη προδοσία
Ποντιακές ενώσεις εκφράζουν την οργή τους για τις δηλώσεις του υπουργού ενώ νομικοί κύκλοι εγείρουν προβληματισμούς για το αν η άρνηση του κ. Φίλη να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ποντίων ενεργοποιεί τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου.
Αυτό γιατί η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίστηκε επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994, ενώ με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο, προβλέπεται σειρά κυρώσεων, μεταξύ των οποίων ακόμα και η φυλάκιση, για όσους αρνούνται τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί και από το εθνικό μας κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 2 του Ν.4285 προβλέπεται πως: «Όποιος µε πρόθεση, δηµόσια, προφορικά ή δια του τύπου, µέσω του διαδικτύου ή µε οποιοδήποτε άλλο µέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέµου, εγκληµάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώµατος και των εγκληµάτων του ναζισµού που έχουν αναγνωριστεί µε αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά οµάδας προσώπων ή µέλους της που προσδιορίζεται µε βάση τη φυλή, το χρώµα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισµό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, όταν η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που µπορεί να υποκινήσει βία ή µίσος ή ενέχει απειλητικό ή υβριστικό χαρακτήρα κατά µίας τέτοιας οµάδας ή µέλους της, τιµωρείται µε τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούµενου άρθρου».
Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 1 οι ποινές που προβλέπονται είναι φυλάκιση τριών µηνών έως τριών ετών και χρηµατική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 – 20.000) ευρώ. Ο ίδιος νόμος προβλέπει αυστηρότερες ποινές για την περίπτωση που η πράξη τελεστεί από δημόσιο λειτουργό (φυλάκιση έξι µηνών έως τριών ετών και χρηµατική ποινή δέκα χιλιάδων έως είκοσι πέντε χιλιάδων (10.000 – 25.000) ευρώ).
Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως ελαφρυντικά για τον κ. Φίλη λειτουργεί το δεύτερο σκέλος του επίμαχου άρθρου το οποίο συνδυαστικά με το πρώτο μπορεί να δείξει πως η συμπεριφορά του υπουργού  δεν στρέφεται κατά καμίας ομάδας προσώπων, αντιθέτως παρά το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία παραδέχεται ότι υπήρξε εθνοκάθαρση.
Οι δηλώσεις που προκάλεσαν σάλο
Το βράδυ της Δευτέρας τα social media έβαλαν στο κάδρο τον Νίκο Φίλη με αφορμή την «άρνησή» της Γενοκτονίας των Ποντίων, στον Ενικό με τον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο υπουργός Παιδείας ακροβάτησε μεταξύ της τυπολατρικής χρήσης του όρου και του διαχωρισμού των προσωπικών απόψεων με την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής [Διαβάστε περισσότεραΕΔΩ].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.