Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

NASA: Επιχείρηση αλα Χόλιγουντ για να σωθεί ο πλανήτης από σύγκρουση με αστεροειδή

Οι επιστήμονες στην Αμερική και την Ευρώπη ετοιμάζουν την πρώτη δοκιμή να εκτρέψουν έναν αστεροειδή που βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την Γη

Αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη και (σε ότι μας αφορά) το ανθρώπινο είδος. Το ενδεχόμενο δηλαδή κάποια στιγμή στο μακρινό -ή πιο κοντινό μέλλον, ανάλογα ποιόν προφήτη πιστεύετε- ένας αστεροειδής να πέσει πάνω στην Γη και να την καταστρέψει.


Από την εποχή που ο άνθρωπος σήκωσε το κεφάλι του προς τον ουρανό (πολύ αργότερα από τους άτυχους οφείλουμε να παραδεχτούμε δεινόσαυρους...), το ενδεχόμενο αυτό έχει απασχολήσει όλους τους επιστήμονες και τους μάντεις κακών αυτού του κόσμου. Κάτι που έγινε και προσφάτως, όταν πριν λίγες μέρες αποφύγαμε για άλλη μια φορά το Τέλος του Κόσμου, από έναν αστεροειδή που η ΝΑSA κρατούσε «κρυφό» μέχρι τελευταία στιγμή.

Θέλοντας όμως να φέρει τα πράγματα σε μια πιο λογική κατάσταση, η ΝASA σε συνδυασμό με δεκάδες επιστήμονες στην Αμερική και όλο τον κόσμο, δημιουργεί ένα πρόγραμμα με βάση το οποίο θα γίνει μία δοκιμή για το αν έχουμε την δυνατότητα να εκτρέψουμε έναν αστεροειδή που έχει... κακές προθέσεις για τον πλανήτη μας. Με άλλα λόγια να δούμε αν μπορεί το σενάριο επιστημονικής φαντασίας της ταινίας «Αρμαγεδδών» να γίνει και σενάριο επιστημονικής πραγματικότητας.


Με βάση τις στατιστικές που έχει εκπονήσει η ΝΑSA οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά μικρές για να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός στο προβλεπόμενο μέλλον. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Και μάλιστα να έχουμε κάνει μια δοκιμή. Αυτή η δοκιμή είναι το επόμενο μεγάλο project. Nα δούμε δηλαδή αν μπορούμε με τα μέσα που έχουμε σήμερα να βγάλουμε τον αστεροειδή εκτός τροχιάς.

Η υπηρεσία AIDA που παρακολουθεί τους αστεροειδείς, έχει βάλει στο στόχαστρο έναν ωοειδή βράχο, γνωστό και ως «Didymoon», ο οποίος έχει διάμετρο μόλις 160 μέτρα, και έχει μαζί του και έναν άλλον αστεροειδή με την ονομασία Didymos. Δύο διαστημικά οχήματα θα κατευθυνθούν προς το μέρος τους, με το ένα να πέφτει με δύναμη πάνω στον Didymoon και το άλλο να παρακολουθεί από ασφαλή απόσταση τα τεκταινόμενα.

Στόχος είναι όχι μόνο να γνωρίσουμε από τι υλικά αποτελούνται αυτού του είδους τα ουράνια σώματα, αλλά και αν μία τέτοια σύγκρουση είναι σε θέση να αλλάξει την πορεία του αστεροειδή. Διαφορετικά, αν τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θέλουμε το πιθανότερο είναι να επιστρέψουμε στις οθόνες των σινεμά, τις απίθανες ικανότητες του Μπρους Γουΐλις και την αβάσταχτη ελαφρότητα της χολυγουντιανής κατανάλωσης ποπ-κορν...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.