Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ… ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ…

ΤΟ… ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
Ενα βήμα πριν από το λουκέτο βρίσκονται εκατοντάδες τμήματα και κλινικές του ΕΣΥ. Το «πάγωμα» των προσλήψεων επί μία εξαετία, οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις, η «φυγή» των νέων γιατρών στο εξωτερικό, έχουν απογυμνώσει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
Σύμφωνα με την καταγραφή του υπ. Υγείας, τον Σεπτέμβριο οι κενές οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ έφθασαν τις 23.300, θέτοντας εν αμφιβόλω τη λειτουργία πολλών μονάδων. Οπως δηλώνει στην «Καθημερινή» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, «πάρα πολλές κλινικές έχουν οριακή στελέχωση και η παραμικρή απώλεια μπορεί να διαταράξει την ισορροπία». Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει προσλήψεις 3.400 ατόμων μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία έως και το 2016. Να δώσει το σήμα «ότι η πορεία «διαρροής» προσωπικού από το ΕΣΥ αντιστρέφεται», σημειώνει ο κ. Ξανθός.
Αυτό που κρατάει στη ζωή τμήματα και κλινικές του ΕΣΥ είναι οι μετακινήσεις γιατρών. «Ανακυκλώνουμε το υπάρχον προσωπικό», λέει ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου Ν. Καρβούνης, «όπως συνηθίζω να λέω, είμαι ο ΥΠΕάρχης του «παρακαλετού». Παρακαλώ τους γιατρούς να πάνε για λίγες μέρες σε κάποιο νησί για να καλύψουν ανάγκες».
Σύμφωνα με το υπ. Υγείας, οι κενές οργανικές θέσεις μόνο στα νοσοκομεία ανέρχονται σε 20.239 (6.197 γιατροί και 14.042 νοσηλευτικό προσωπικό). Στα νοσοκομεία της Αττικής λείπουν 1.751 γιατροί και 3.589 νοσηλευτές. Οι αντίστοιχες ελλείψεις στα νοσοκομεία Πειραιά και νησιών του Αιγαίου είναι 935 και 2.849. Στα νοσοκομεία Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδος υπάρχουν κενές θέσεις 737 γιατρών και 2.207 νοσηλευτικού προσωπικού.
Δεν εφημερεύουν
«Περισσότερα από τα μισά Κέντρα Υγείας δεν εφημερεύουν γιατί το προσωπικό τους μετακινείται στα νοσοκομεία για να κάνει εφημερίες», αναφέρει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Παν. Παντέλης. Οταν τα κενά είναι τόσο μεγάλα, λείπουν πλέον όλες οι ειδικότητες: στην Κέρκυρα έχουν μείνει δύο επικουρικοί παιδίατροι, στην Ικαρία δεν υπάρχει αναισθησιολόγος και το νοσοκομείο Δράμας χρειάζεται επειγόντως ειδικευόμενο γενικής ιατρικής, παθολόγους, ακτινολόγο, μικροβιολόγο, ουρολόγο, νευρολόγο, φαρμακοποιό και… προσωπικό για την ασφάλεια.
Τα «αγκάθια» στα νοσοκομεία μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
1. Συνταξιοδοτήσεις: Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημ. Βαρνάβας, από το 2009 έως σήμερα έχουν αποχωρήσει 4.000 γιατροί λόγω συνταξιοδότησης και σήμερα εκτιμάται ότι υπηρετούν 12.000 μόνιμοι ειδικοί γιατροί. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι αποχωρήσεις μη ιατρικού προσωπικού την τελευταία πενταετία υπολογίζονται σε 17.000. Ενας νοσηλευτής τη νύχτα για 40 και 50 ασθενείς είναι πλέον ο κανόνας. «Δεν προλαβαίνεις να μάθεις το ιστορικό του ασθενούς, ούτε καν το όνομά του. Κάνεις τα απαραίτητα. Να δώσεις φάρμακα και μόνο», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, Δημ. Σκουτέλης.
2. Λήξη συμβάσεων επικουρικών και συμβασιούχων: Αρχές Οκτωβρίου άρχισαν να λήγουν οι συμβάσεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ 170 νοσηλευτών που στελεχώνουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η πλειονότητά τους παραμένει προσωρινά με 20ήμερη παράταση συμβάσεων, έως ότου βρεθεί λύση. Αυτή τη στιγμή 200 κλίνες Εντατικής και Αυξημένης Φροντίδας είναι «κλειστές» λόγω έλλειψης προσωπικού. Τέλος του έτους λήγουν και οι συμβάσεις περίπου 700 επικουρικών που είναι διάσπαρτοι στο ΕΣΥ. Ανάλογα με την εξέλιξη του διορισμού νέων επικουρικών θα αποφασιστεί εάν τελικά θα παραταθούν οι συμβάσεις τους.
3. Αδειες θέσεις ειδικευομένων: Η απουσία προοπτικής στην Ελλάδα έχει οδηγήσει πολλούς νέους γιατρούς να φεύγουν στο εξωτερικό για την ειδικότητά τους. «Στα εργαστήρια, το Αιματολογικό, το Θωρακοχειρουργικό, Αγγειοχειρουργικό και Καρδιοχειρουργικό και το Αναισθησιολογικό του νοσοκομείου, δεν είναι καλυμμένο ούτε το 1/4 των θέσεων ειδικευομένων», επισημαίνει στην «Κ» ο καρδιολόγος Ηλ. Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό. Ο φόρτος εργασίας λόγω των κενών έχει φέρει στα βιολογικά τους όρια ακόμα και νέους γιατρούς. «Είχαμε περιστατικό 38χρονου γιατρού με έμφραγμα και 35χρονης γιατρού με εγκεφαλική αιμορραγία. Εγώ γνωρίζω τουλάχιστον για τρεις περιπτώσεις ειδικευομένων που έκαναν αίτημα πλήρους παραίτησης από το νοσοκομείο γιατί δεν άντεχαν άλλο. Ακούγεται στους διαδρόμους ότι ακολουθούν και άλλοι».
4. Ελλείψεις υλικών: Γάντια, σύριγγες, γάζες, φλεβοκαθετήρες, αντιδραστήρια, είναι από τα υλικά που, αν και βασικά, δεν είναι πάντα σίγουρο ότι υπάρχουν στην ποσότητα που θα έπρεπε στα νοσοκομεία. «Οι περισσότεροι προμηθευτές είναι επιφυλακτικοί στο να δώσουν μεγάλες ποσότητες υλικών εφόσον δεν πληρώνονται», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), Αρ. Κρυσταλλίδης. Τα χρέη προς όλους τους προμηθευτές ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ. «Αλλωστε, το στοκ είναι συνήθως περιορισμένο, οπότε θα το διαθέσουν όπου νομίζουν ότι θα πληρωθούν καλύτερα. Και όταν λέμε «καλύτερα», εννοούμε σε 12-14 μήνες!». Λόγω των χαμηλών προϋπολογισμών εφέτος εξαντλήθηκαν οι πιστώσεις νωρίς, με αποτέλεσμα να μη μπορούν τα νοσοκομεία να παραγγείλουν υλικά.
Οπως δηλώνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, καταβάλλονται προσπάθειες σταθεροποίησης του συστήματος. «Εχουν ήδη αυξηθεί τα όρια δαπανών των νοσοκομείων κατά 150 εκατ. ευρώ για το 2015 και τώρα υπογράφονται οι αποφάσεις για τις τροποποιήσεις των προϋπολογισμών των νοσοκομείων ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα επιπλέον κονδύλια. Αυτό παράλληλα θα αυξήσει τη δυνατότητά τους να προσλάβουν επικουρικούς γιατρούς για να καλύψουν τα πολύ επείγοντα κενά».
Επιπλέον, το υπ. Υγείας δρομολογεί δύο δέσμες προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Η πρώτη αφορά σε περίπου 1.000 άτομα νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και ήδη έχει εκδοθεί προκήρυξη από το ΑΣΕΠ για ένα μέρος αυτών. Η δεύτερη δέσμη αφορά σε 2.500 προσλήψεις –εξ αυτών 600 γιατροί και 1.100 νοσηλευτές– στο 2016. «Για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, γίνονται μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ.
Πιστεύουμε ότι είναι μία σημαντική ένεση στο σύστημα με ανθρώπινο δυναμικό και δίνει το σήμα ότι η πορεία «διαρροής» προσωπικού αντιστρέφεται», τονίζει ο υπουργός και προσθέτει: «Το μεγάλο στοίχημα είναι να αντιστραφεί η διαρροή προσωπικού προς το εξωτερικό. Το σήμα που πρέπει να σταλεί είναι ότι οι νέοι γιατροί μπορούν να έχουν αξιοπρεπές μέλλον στη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.