Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Κοπτικό κείμενο που αναφέρει τον Ιησού ως παντρεμένο «σκανδαλίζει» τους χριστιανούς

Καινούργιες έρευνες που διεξήχθησαν σε ένα κομμάτι παπύρου, ενδέχεται να ισχυροποιήσουν την άποψη πως τελικά ο Ιησούς ήταν παντρεμένος!

Το αποκαλούμενο «Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού», είναι ένα απόσπασμα από ένα κοπτικό κείμενο, όχι μεγαλύτερο από μια επαγγελματική κάρτα, στο οποίο, μια μεταφρασμένη γραμμή, κάνει αναφορά σε λεγόμενα του Ιησού με τη φράση «η σύζυγός μου», όπως γίνεται επίσης αναφορά σε ένα άτομο από τους μαθητές του, με το όνομα «Μαρία».


Πέρσι, μια μελέτη, χρονολόγησε το κομμάτι μεταξύ 6ου – 9ου αιώνα μ.Χ., όμως ένας Γερμανός καθηγητής, έχει έκτοτε ισχυριστεί πως ομοιότητες που βρέθηκαν, μεταξύ του εν λόγω ευαγγελίου και κάποιου άλλου παπύρου, σημαίνει πως και τα δυο είναι πλαστά.

Ο Κρίστιαν Άσκελαντ, συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας της Μετάφρασης των Εβδομήκοντα και της Βίβλου, στο Βούπερταλ, είπε πως η μέθοδος χρονολόγησης του άνθρακα, έδειξε πως το δεύτερο κομμάτι παπύρου, που προέρχεται από το ευαγγέλιο του Ιωάννη, γράφτηκε πριν από 1200 χρόνια σε μια γλώσσα που είχε εξαφανιστεί ήδη 300 χρόνια πριν.

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, καταδεικνύει πως είναι πλαστό, και κατά πάσα πιθανότητα, και το «Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού» έχει γραφτεί από τον ίδιο «καλλιτέχνη» και αποτελεί και αυτό πλαστογραφία.

Τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, διεξάγουν νέους ελέγχους στο μελάνι που χρησιμοποιήθηκε στους παπύρους και ισχυρίζονται, πως τα πρώτα αποτελέσματα ακυρώνουν εντελώς τη θεωρία Άσκελαντ.

Ο Τζέιμς Γιάρντλεϊ, του Κολούμπια, είπε σε τηλεοπτικό σταθμό πως: «Στην πρώτη μας εξερεύνηση, δηλώσαμε πως τα μελάνια που χρησιμοποιήθηκαν στους δυο παπύρους είναι διαφορετικά. Τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα, ενισχύουν αυτές τις δηλώσεις».

Ο Γιάρντλεϊ είπε πως δεν θα αποκαλύψει περισσότερα μέχρι την ώρα που θα δημοσιευθεί επίσημα η έρευνα, σημείο στο οποίο, ο Άσκελαντ, θα έχει τη δυνατότητα να ανταπαντήσει.

Μπορεί όμως τα αποτελέσματα να ενισχύουν κατάτι, την άποψη πως το «Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού» είναι αυθεντικό, δεν απαντάται, όμως, το κύριο ερώτημα. Τι σημαίνει αυτό για το χριστιανισμό;

Η Κάρεν Κινγκ, ειδική από τη Θεολογική Σχολή του Χάρβαρντ, που ανακοίνωσε την εύρεση του ευαγγελίου το 2012, είπε πως ενώ ο πάπυρος δεν αποδεικνύει πως ο Ιησούς ήταν παντρεμένος, μπορεί να ρίξει φως στη διαμάχη των πρώτων χριστιανών, σχετικά με το κατά πόσο οι άγαμοι διεξήγαγαν τον ιδανικότερο τρόπο διαβίωσης.

Είπε επίσης πέρσι, πως το «κύριο θέμα» του παπύρου, ήταν το κατά πόσο, γυναίκες που ήταν μητέρες και σύζυγοι, μπορούσαν να είναι μαθήτριες του Ιησού.

«Αυτό το απόσπασμα ευαγγελίου, παρουσιάζει ένα λόγο για αναθεώρηση των όσων πιστεύαμε πως ξέραμε, με το να θέτει το ερώτημα σχετικά με το ρόλο που έπαιξε η οικογενειακή κατάσταση του Ιησού στις διαμάχες των πρώτων χριστιανών, σχετικά με το γάμο, τη σεξουαλική αποχή και την οικογένεια».

tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.