Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Γεμιστά -Κάντε τα να πετύχουν!

Μυστικά για να μη γίνει νερόβραστο το εθνικό φαγητό.
Δείχνουν τόσο εύκολα αλλά ακόμη και οι έμπειρες νοικοκυρές δεν τα πετυχαίνουν πάντα. Είναι μια συνταγή που μας γλυστράει από τα χέρια! Αλλοτε ξερά, άλλοτε πλαδαρά, συχνά μας χαλάνε τη γεύση αντί να μας γεμίσουν την καρδιά με τα αρώματα και τη νοστιμιά που τους αξίζει.
Θα σας δώσω μερικά μυστικά για μια κλασική συνταγή:
Υλικά

  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες +1 επιπλέον
  • 4 πιπεριές ξανθές (οι πολύ πράσινες έχουν σκληρή φλούδα)
  • 2 πατάτες
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 μικρό φλυτζάνι ρύζι για γεμιστά
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • Ελαιόλαδο
  • 50 γραμμάρια μαύρη σταφίδα (έτσι αποφεύγουμε τη ζάχαρη)
  • Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
  • Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς
  • Κόβουμε το καπάκι από τις ντομάτες και τις πιπεριές
  • Αφαιρούμε σπόρους και μεμβράνες από τις πιπεριές
  • Με ένα κουτάκι αφαιρούμε την ψίχα της κάθε ντομάτας -Προσοχή, μην ξύσετε εντελώς, αφήστε λίγη σάρκα
  • Κρατάμε όλες τις ψίχες σε ένα βαθύ μπολ
  • Κόβουμε τις ψίχες σε μικρά-μικρά κομμάτια
  • Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε την επιπλέον ντομάτα που έχουμε
  • Κρατάμε λίγα ζουμιά και λίγη ντομάτα στην άκρη, σε ένα άλλο μπολάκι
  • Μέσα στο μπολ ρίχνουμε το ρύζι. ΠΡΟΣΟΧΗ: Θέλει λίγο ρύζι, αλλιώς τα γεμιστά θα γίνουν «ψωμί»
  • Προσθέτουμε τη σταφίδα, το κρεμμύδι περασμένο στο μπλέντερ, τον μαϊντανό, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι
  • Γεμίζουμε την κάθε ντομάτα και πιπεριά με λίγο από το υλικό μας
  • Τοποθετούμε σφιχτά σε ένα γυάλινο ταψί
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και κόβουμε κυδωνάτες
  • Τοποθετούμε δίπλα στα άλλα
  • Ρίχνουμε από πάνω σε όλα τον χυμό ντομάτας που έχουμε κρατήσει στην άκρη
  • Αλατίζουμε όλο το ταψί, πάλι, και πιπέρι
  • Ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο παντού
  • Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό
  • Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο
  • Βάζουμε στο φούρνο στην τελευταία κάτω-κάτω σχάρα
  • Δεν τελειώσαμε -Σε μισή ώρα βγάζουμε το ταψάκι και επιβλέπουμε
  • Ολα καλά. Σε μισή ώρα  πάλι βγάζουμε το ταψάκι, βάζουμε ελάχιστο νερό αν χρειάζεται
  • Μειώνουμε τη θερμοκρασία στο 180
  • Συνολικά τα γεμιστά θέλουν 2 ώρες για να «μελώσουν»
  • Βγάλτε το αλουμινόχαρτο μισή ώρα πριν το τέλος
  • Αν αγαπάτε τα γεμιστά με κιμά, αυτό είναι μια πονεμένη διαδικασία, για άλλη φορά!


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.