Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Η επιστήμη επιβεβαιώνει: Τα ζώδια ισχύουν (εν μέρει)

Εδώ και αιώνες η αστρολογία προσπαθεί (και το παρακάνει βεβαίως) να συσχετίσει το πότε γεννήθηκε κάποιος με την ψυχολογία και το χαρακτήρα του.


Μια νέα επιστημονική έρευνα,Ούγγρων επιστημόνων, έρχεται να δικαιώσει τα ζώδια (εντάξει, εν μέρει!).




Η ψυχική διάθεση και η ιδιοσυγκρασία - ή αλλιώς το ταμπεραμέντο- εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ένας από αυτούς -περιέργως- είναι και η εποχή που γεννήθηκε κανείς.

Η νέα μελέτη αναγνωρίζει την επιρροή της εποχής στην κυρίαρχη ψυχική δομή της προσωπικότητας. Μάλιστα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εποχή της γέννησης (χειμώνας, καλοκαίρι κ.λπ.) μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών στο μέλλον.

Η ανάλυση, μεταξύ άλλων, έδειξε ότι:

- Οι άνθρωποι με κυκλοθυμική προσωπικότητα (με γρήγορες εναλλαγές διάθεσης μεταξύ χαράς και λύπης) έχουν σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό γεννηθεί το καλοκαίρι. Αντίθετα, σπάνια είναι κυκλοθυμικός κάποιος που έχει γεννηθεί τον χειμώνα.

- Οι άνθρωποι με υπερθυμία (υπερβολικό αίσθημα ευεξίας και ενεργητικότητας) έχουν γεννηθεί κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι.

- Όσοι έχουν γεννηθεί τους χειμωνιάτικους μήνες, είναι πολύ λιγότερο επιρρεπείς σε ευερεθιστότητα και νεύρα, σε σχέση με όσους έχουν γεννηθεί άλλες εποχές του έτους.

- Οι γεννημένοι στη διάρκεια του φθινοπώρου εμφανίζουν πολύ μικρότερη τάση για κατάθλιψη σε σχέση με όσους έχουν γεννηθεί τον χειμώνα.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, η εποχή που γεννιέται κανείς, ασκεί επιρροή σε ορισμένους νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, κάτι που είναι ανιχνεύσιμο ακόμη και όταν ο άνθρωπος πια ενηλικιώνεται.

Πάντως, οι ερευνητές δήλωσαν ότι, προς το παρόν, δεν είναι σε θέση να πουν μέσω ποιων μηχανισμών η εποχή της γέννησης ασκεί μια τόσο μόνιμη επιρροή. Δεν αποκλείουν πάντως ότι εμπλέκονται κάποια γονίδια, τα οποία ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται ανάλογα με την εποχή της γέννησης.

Οι ερευνητές, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στο Βερολίνο (18 έως 21 Οκτωβρίου).

Πηγή: news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.