Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Βομβάρδισαν και σχολείο του ΟΗΕ

Τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περίπου 30 τραυματίστηκαν σήμερα από νέο βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού εναντίον σχολείου του ΟΗΕ στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικές πηγές.

Η επίθεση έπληξε την είσοδο των εγκαταστάσεων στη Ράφα, όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο. Ο ισραηλινός στρατός έχει προς το παρόν αρνηθεί να σχολιάσει την επίθεση, η δεύτερη που σημειώνεται εναντίον ενός σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Αξιωματούχοι της Γάζας ισχυρίζονται πως 30 άτομα έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή, ενώ οι μαχητές συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες στο Ισραήλ.


Οι τελευταίες ανταλλαγές έρχονται μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ πως ο αγνοούμενος στρατιώτης που είχε εξαφανιστεί κοντά στη Ράφα, σκοτώθηκε εν ώρα δράσης κατά τη διάρκεια επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες στο σχολείο της UNRWA στη Ράφα έπειτα από έναν βομβαρδισμό», δήλωσε ο Κρις Γκάνες εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως «μια τεράστια καταστροφή για την υγεία με εκτεταμένες διαστάσεις» εκτυλίσσεται στη Γάζα, με τις ιατρικές υπηρεσίες να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της κατάρρευσης.

Όσον αφορά στην τελευταία επίθεση, ο Ρόμπερτ Τέρνερ, διευθυντής επιχειρήσεων για το πρακτορείο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Γάζα, δήλωσε: «Τα αρχικά στοιχεία αναφέρουν ότι υπήρξε κάποιου είδους αεροπορική επιδρομή σε έναν δρόμο έξω από ένα από τα καταφύγιά μας».

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως είδαν ένα βλήμα να χτυπά ανθρώπους που περίμεναν στην ουρά για τρόφιμα. Τουλάχιστον 30 άτομα τραυματίστηκαν, όπως δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Οι εικόνες δείχνουν αρκετά τραυματισμένα παιδιά.

Την Κυριακή, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα αποσύρει κάποια από τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας σε μια «προσωρινή ζώνη ασφαλείας», όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Πίτερ Λέρνερ.

«Αποσύρουμε κάποια (στρατεύματα), αλλάζουμε (τη θέση) κάποιων στο εσωτερικό (της Γάζας), αυτή η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο Λέρνερ και πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει σχεδόν ολοκληρώσει την αποστολή του της καταστροφής των στοών.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιθέσεις του, λέγοντας πως «θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τους πολίτες».

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, δήλωσε πως θα «συνεχίσουμε να αντιστέκονται μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας».

Αντιπροσωπεία της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα και την ισλαμική Τζιχάντ, έφτασαν στον Κάιρο για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο και Αμερικανούς αξιωματούχους για πιθανή ανακωχή. Η Χαμάς απαιτεί την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων και τον τερματισμό του οικονομικού αποκλεισμού. Ωστόσο, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως δε θα συμμετάσχει στις συνομιλίες.

Ο ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι δήλωσε στην ιστοσελίδα Ynet: «Θέλετε να συζητήσουμε για την άρση του αποκλεισμού; Όχι μαζί μας και όχι τώρα».
Ο Κρις Γκάνες, από την υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) δήλωσε στο BBC πως «μια πελώρια υγειονομική καταστροφή εκτυλίσσεται ταχύτατα στη Γάζα, με τις ιατρικές υπηρεσίες να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Δήλωσε: « Οι προμήθειες φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών έχουν σχεδόν εξαντληθεί ενώ η ζημιά και η καταστροφή των τροφοδοτικών έχουν αφήσει τα νοσοκομεία στο έρμαιο αναξιόπιστων γεννητριών».
Ο Γκάνες προειδοποίησε πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών, λόγω της έλλειψης επαρκούς νερού και των κακών συνθηκών υγιεινής.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ δήλωσε πως η ανάλυση στα δείγματα DNA επιβεβαιώνουν πως ο αγνοούμενος στρατιώτης Χαντάρ Γκολντίν, έχει πεθάνει. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μοσε Γιάλον ήταν μακρινός συγγενής του στρατιώτη, αλλά το γεγονός αυτό αποκρύφτηκε καθώς υπήρχε φόβος πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Χαμάς, αν ο Γκολντίν κρατούνταν αιχμάλωτος.

Η κηδεία αναμένεται να γίνει την Κυριακή το απόγευμα.


Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.