Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Γιατί οι μαύρες γάτες θεωρούνται κακοτυχία;

Βλέπετε μαύρη γάτα... Πώς αντιδράτε; Δαγκώνετε τη γλώσσα σας; Φτύνετε τρεις φορές για να διώξετε το κακό από πάνω σας;
Είναι αλήθεια πως οι μαύρες γάτες θεωρούνται σημάδι κακής τύχης γιατί, όμως, θεωρούμε κάτι τέτοιο;
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα TodayIFoundOut, οι μαύρες γάτες δεν θεωρούνταν από πάντα "πηγή κακού" και δεν προκαλούσαν φόβο στους ανθρώπους. Στην αρχαία Αίγυπτο, το 3000 π.Χ. οι μαύρες γάτες θεωρούνταν βασίλισσες του ζωικού βασιλείου και οι άνθρωποι τις είχαν σε μεγάλη εκτίμηση. Σε περίπτωση που κάποιος σκότωνε μία γάτα, αυτό αποτελούσε μεγάλο έγκλημα.
Από τη μεσαιωνική Ευρώπη ξεκίνησε η σύνδεση των μαύρων γατών με τη κακοτυχία, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να τις συνδέουν με τις μάγισσες. Η πεποίθηση ότι οι μάγισσες μπορούσαν να μεταμορφωθούν οι ίδιες σε μαύρες γάτες, προκειμένου να περιφέρονται απαρατήρητες στους δρόμους, παρέμεινε ισχυρή και στην Αμερική την εποχή του "κυνηγιού των μαγισσών".
Σε ορισμένους πολιτισμούς, όμως, οι μαύρες γάτες θεωρούνται ακριβώς το αντίθετο δηλαδή, ως σύμβολα καλοτυχίας. Για παράδειγμα, οι Σκωτσέζοι πιστεύουν ότι αν εμφανιστεί μια μαύρη γάτα σε ένα σπίτι, αυτό σημαίνει ευημερία. 
Οι πειρατές του 19ου αιώνα πίστευαν ότι αν έρθει προς το μέρος σου μια μαύρη γάτα, αυτό είναι κακό σημάδι, αν όμως εμφανιστεί μπροστά σου αλλά απομακρυνθεί αυτό είναι σηματοδοτεί κάτι πολύ καλό!
Στα Midlands της Αγγλίας, πίστευαν ότι αν κάποιος πρόσφερε μια μαύρη γάτα ως δώρο γάμου αυτό έφερνε καλή τύχη στη νύφη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.