Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Γι” αυτό πανηγύριζε η κυβέρνηση για τους Κινέζους… Για 400 εκατ. ευρώ πήγαιναν να πουλήσουν το λιμάνι του Πειραιά!!!

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο. Ακόμη και πίσω από δήθεν αθώες θέσεις θα κρύβονται κάποια συμφέροντα, τα γνωστά αρπακτικά. Και αυτό αποδείχτηκε και με τη βούλα στην τελική φάση του «φιλικού διακανονισμού του ΟΛΠ με τη ΣΕΠ (θυγατρική της Cosco)» για την επέκταση του προβλήτα 3.


Το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει αναλάβει το γενικό ξεπούλημα της περιουσίας του Δημοσίου σε τιμές «πάρε και δώσε ό,τι θέλεις», επέμενε η πώληση του 67% (της καταστατικής, δηλαδή, πλειοψηφίας) του ΟΛΠ στην Cosco -κάτι που σήμαινε ότι το λιμάνι του Πειραιά θα περνούσε ιδιοκτησιακά στους Κινέζους- να γίνει πριν από τον φιλικό διακανονισμό, σε τιμή όχι πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Από την κατάληξη του φιλικού διακανονισμού φάνηκε ότι το ΤΑΙΠΕΔ είχε τους λόγους του…

Από την επένδυση της ΣΕΠ στον προβλήτα 2 και 3 τα ετήσια έσοδα του ΟΛΠ θα διπλασιασθούν και η καθαρή αξία της σύμβασης παραχώρησης κυμαίνεται από 860 εκατ. ευρώ μέχρι 1,084 δισ. ευρώ. Αυτή η απόδοση ανεβάζει τη συνολική αξία του ΟΛΠ σε 1,8 έως 2 δισ. ευρώ!

Αυτό το αδιαμφισβήτητο στοιχείο δένει τα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ, που είχε προγραμματίσει να πουλήσει τον ΟΛΠ γύρω στα 400 εκατ. ευρώ. Αν, όπως είχαν σχεδιάσει, προηγείτο η πώληση του ΟΛΠ του φιλικού διακανονισμού, δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει κανείς την ηγεσία του Ταμείου Ξεπουλήματος ότι παρέδωσε ιδιοκτησιακά τον ΟΛΠ -στην ουσία τον Πειραιά- στο 1/5 (ένα πέμπτο) της αξίας του, με βάση τις τιμές που επικρατούν στην Αγορά. Επιβεβαιώθηκε ότι κάποιον λάκκο είχε η… φάβα.

Αν οι προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ γίνονταν πραγματικότητα, από το κρατικό μονοπώλιο θα πηγαίναμε σε ιδιωτικό μονοπώλιο, όπως πολύ σωστά επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης στη συμπληρωματική εισηγητική που υπέβαλε την περασμένη Πέμπτη στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, σημείωνε τα εξής:

«Ο ΟΛΠ ΑΕ δεν μπορεί ούτε να παραμείνει ένα εκτός λιμενικής αγοράς κρατικό μονοπώλιο, ούτε φυσικά να μετατραπεί σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, μακριά από τον κοινόχρηστο και δημοσίου συμφέροντος χαρακτήρα του. Πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να βρεθεί εκτός του ευρωπαϊκού λιμενικού συστήματος και των διευρωπαϊκών δικτύων. Με την υπό έγκριση συμφωνία του Σχεδίου αυτού και την αποστολή στο Ελεγκτικό Συνέδριο το ΔΣ υπηρετεί και υπερασπίζεται τα οικονομικά συμφέροντα του Οργανισμού, προωθεί τα λιμενικά και ναυτιλιακά συμφέροντα του Πειραιά και ενδυναμώνει τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας».

Σε απλά ελληνικά, κάποιοι δουλεύουν κόντρα στα συμφέροντα του Δημοσίου και του ελληνικού λαού. Και, όπως ισχυρίζονται εκείνοι που γνωρίζουν παρασκήνια και τι κρύβεται πίσω από δήθεν καλές προθέσεις, πίσω από την Cosco βρίσκονται ντόπια συμφέροντα – έλληνες νταβατζήδες…

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο φιλικός διακανονισμός τίναξε στον αέρα την πώληση-παράδοση του ΟΛΠ. Και εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τελικά, μετά και την εξέλιξη με το λιμάνι, έχουν βάση οι πληροφορίες πως υπάρχει σύγκρουση κυβέρνησης – ΤΑΙΠΕΔ! Να σημειώσουμε ότι κατά της πώλησης του 67% του ΟΛΠ έχουν καταθέσει εγγράφως τις αντιρρήσεις τους 36 φορείς του Πειραιά, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, Επιμελητήρια και Συνδικάτα του χώρου έχουν υποβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεις ακυρώσεως.

Τα συν και τα πλην…

Φυσικά, σε όλη αυτήν τη συνεργασία με την Cosco δεν έχουν γίνει όλα καλά. Υπάρχουν υποχωρήσεις από τις οποίες κερδίζουν οι Κινέζοι. Και συγκεκριμένα, η αναστολή της καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος μέχρι να επανέλθει η ελληνική οικονομία στο επίπεδο του ΑΕΠ του 2008 +2% (τιμές 2005!). Το αντάλλαγμα αυτό συνολικά είναι 3,4 δισ. ευρώ σε βάθος… 35ετίας. Και από τη στιγμή που δεν φαίνεται στον ορίζοντα ότι η οικονομία θα γυρίσει στις εποχές του 2008, μάλλον χαμένα θα πρέπει να θεωρούνται αυτά τα 3,4 δισ. ευρώ.

Και εδώ φαίνεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση τους Έλληνες τους αντιμετωπίζει σαν ιθαγενείς και τους ξένους πολύ… γαλαντόμα. Γιατί να μη δεσμευθεί με νόμο και για το ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πληρώσουν τις οφειλές τους που προέκυψαν μετά το 2010 όταν η οικονομία και η κίνηση στην Αγορά θα επιστρέψουν στο επίπεδο που ήταν το 2009; Ποιος θα μπορούσε να πει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο;

Τι μας δίνουν

Με βάση επίσημο έγγραφο του ΟΛΠ προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, η ΣΕΠ (Cosco) από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα έχει καταβάλει στον ΟΛΠ το ποσό των 158.401.661 ευρώ. Συγκεκριμένα, κατέβαλε αρχικά 50.560.000 ευρώ και 107.841.661 ευρώ για το μεταβλητό και σταθερό αντάλλαγμα των ετών από τον Νοέμβριο του 2009 έως τον Οκτώβριο του 2013.toparon


hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.