Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΣΑΜΨΩΝ Ο ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ: ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ - ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Μέσα στη σεπτή χορεία των είκοσι ιαματικών Αγίων Αναργύρων συγκαταλέγεται και ο τιμώμενος στις 27 Ιουνίου Άγιος Σαμψών ο Ξενοδόχος, ο οποίος διακρίθηκε για τη φιλανθρωπία του, αλλά και για το χάρισμα να θεραπεύει ασθενείς με την επίκληση του ονόματος του Ιησού Χριστού.


Μετά την αναφορά στο βίο του Αγίου, ακολουθεί αληθινή γραπτή ομολογία από συγγενικό πρόσωπο που αφορά τη φανέρωση του Αγίου στο όνειρο του.

Ο φιλεύσπλαχνος Άγιος Σαμψών γεννήθηκε στη Ρώμη το 511μ.Χ. από εύπορους γονείς με βασιλική καταγωγή, οι οποίοι ήταν και συγγενείς του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Λόγω της οικονομικής ευμάρειας της οικογένειάς του, μορφώθηκε πλουσιοπάροχα και από όλες τις επιστήμες αγάπησε την ιατρική χάρη στο φιλάνθρωπο και ψυχωφελές περιεχόμενό της. 

Γι’ αυτό και την επιστήμη της ιατρικής δεν την εξασκούσε ως βιοποριστικό επάγγελμα, αλλά ως κοινωνικό λειτούργημα για να βοηθά τους φτωχούς και να θεραπεύει με τη χάρη του Θεού τους ασθενείς. Μετά τον θάνατο των εύπορων γονέων του, διένειμε τη μεγάλη περιουσία του στους φτωχούς και εκατοντάδες άποροι βρήκαν τροφή, ανακούφιση και στήριγμα.

Όμως ο ταπεινός και φιλεύσπλαχνος Άγιος Σαμψών άρχισε να αποκτά τη φήμη του φιλάνθρωπου και ανάργυρου ιατρού και έξω από τα όρια της Ρώμης. Γι’ αυτό και πολυάριθμοι άνθρωποι άρχισαν να συρρέουν στο σπίτι του για να λάβουν την ποθούμενη θεραπεία και να βρουν την ψυχική στήριξη. Η επιθυμία του όμως ήταν να ζει στην αφάνεια και να ασκείται πνευματικά. 

Γι’ αυτό και εγκατέλειψε τη Ρώμη και πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να συνεχίσει εκεί το θεάρεστο έργο του. Στη Βασιλεύουσα άρχισε να επισκέπτεται τις ιερές μονές, ενώ επιδόθηκε με ιδιαίτερο ζήλο στην άσκηση και τη μελέτη της Αγίας Γραφής στο φτωχικό και ταπεινό του σπίτι. 

Όμως η φήμη του ως άριστου ιατρού ανέδειξε πολύ σύντομα το σπίτι του σε άμισθο ιατρείο και σε ένθεο ξενοδοχείο και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι ασθενείς έβρισκαν δωρεάν τη θεραπεία τους και οι φτωχοί τη φροντίδα και την ψυχική τους στήριξη.

Το θεάρεστο έργο και η απαστράπτουσα αρετή του Αγίου Σαμψών έγιναν γνωστά και στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μηνά, ο οποίος τον κάλεσε και αφού διαπίστωσε και ο ίδιος τα πλούσια χαρίσματά του, τον χειροτόνησε ιερέα σε ηλικία τριάντα ετών. 

Μετά τη χειροτονία του επιδόθηκε με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο στην σωματική και ψυχική θεραπεία των πολυάριθμων ασθενών του, γεγονός που οδήγησε στη διάδοση της φήμης του ως ανάργυρος, ιαματικός και φιλάνθρωπος κληρικός και ιατρός σε ολόκληρη την Κωνσταντινούπολη.

Την εποχή αυτή Αυτοκράτορας της Βασιλεύουσας ήταν ο Ιουστινιανός, ο οποίος κάποια στιγμή ασθένησε βαρύτατα. Πολλοί ήταν οι ιατροί που έσπευσαν για να τον θεραπεύσουν, αλλά κανείς δεν κατάφερε να τον θεραπεύσει από την ανίατη ασθένεια. 

Τότε ο Ιουστινιανός ζήτησε με δάκρυα τη βοήθεια του Κυρίου στο μεγάλο πρόβλημα της υγείας του. Και ο Κύριος ανταποκρίθηκε στη βαθιά και ειλικρινή προσευχή του με ένα απροσδόκητο όνειρο. 

Σ’ αυτό ο αυτοκράτορας είδε πολλούς ιατρούς, οι οποίοι ήταν ενδεδυμένοι με ιερατική στολή. Κάποια στιγμή πλησίασε τον Ιουστινιανό ένας νέος  με πολυτελή ενδύματα και του υπέδειξε έναν ταπεινό, σεμνό και ενάρετο ιατρό ως τον μοναδικό που θα μπορούσε να τον θεραπεύσει. 

Μόλις ξύπνησε ο Ιουστινιανός από το όνειρο, έδωσε εντολή να έρθουν όλοι οι ιατροί. Κανείς όμως από αυτούς δεν έμοιαζε με τον ταπεινό ιατρό που είχε δει στον ύπνο του, γεγονός που τον λύπησε βαθύτατα. 

Τότε υποσχέθηκε μεγάλα δώρα σ’ αυτόν που θα έβρισκε τον σωτήρα του. Κάποιος όμως από τους ιατρούς γνώριζε τον Σαμψών και ενημέρωσε σχετικά τον αυτοκράτορα, ο οποίος διέταξε να τον φέρουν αμέσως μπροστά του. 

Μόλις ο Ιουστινιανός αντίκρισε τον ενάρετο και σεμνό Σαμψών, αμέσως αναγνώρισε στο πρόσωπό του αυτόν που είχε δει στο όνειρο. Ο Άγιος προσευχήθηκε με όλη του τη δύναμη στον Ιησού Χριστό και τότε ο αυτοκράτορας θεραπεύτηκε από την ανίατη ασθένεια.

Μετά τη θαυματουργική επέμβαση του Θεού και τη σωτηρία του Ιουστινιανού, ο αυτοκράτορας θέλησε από ευγνωμοσύνη να δώσει χρήματα στον ταπεινό και ενάρετο Σαμψών. 

Εκείνος όμως δεν τα δέχθηκε και ζήτησε να του ανεγείρει ένα μεγάλο νοσοκομείο, το οποίο πήρε την επωνυμία του αναργύρου ιατρού «Σαμψών του ξενοδόχου» και σ’ αυτό βρήκαν καταφύγιο και ανακούφιση πολυάριθμοι άποροι και ασθενείς.

Ο Πανάγαθος Θεός αντάμειψε πλουσιοπάροχα τον Άγιο Σαμψών για τη φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη του ακόμα και μετά θάνατον, αφού ο πάνσεπτος τάφος του έγινε λαοφιλές προσκύνημα, αλλά και αέναος πηγή θαυματουργικών ιάσεων.


Ο Άγιος Σαμψών ο ξενοδόχος, ο οποίος αποτελεί για τη σημερινή εγωκεντρική και υλιστική εποχή μας ένα φωτεινό παράδειγμα αγάπης και φιλανθρωπίας προς το πλησίον και τον πάσχοντα αδελφό, τιμάται και γεραίρεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στις 27 Ιουνίου. 

Την πάντιμη μνήμη του τιμούν ιδιαιτέρως οι αφιερωμένοι στο όνομά του ιεροί ναοί στην Πάτμο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Λέσβο, όπου το παρεκκλήσιο του Γηροκομείου Πλωμαρίου τιμάται επ’ ονόματί του. Από το έτος 2010 καθιερώθηκε επίσης πανηγυρικός εορτασμός της μνήμης του και στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Μυκόνου με τη συμμετοχή του οικείου επισκόπου και πλήθους χριστιανών.
 _______________________________________________________

Πριν ξεκινήσω να σας αφηγούμαι το όνειρο που είδα και το πως συδέεται με τον Σαμψών τον Ξενοδόχο, θα ήθελα να επισημάνω οτι η γιαγιά μου ήταν από την Κωνσταντινούπολη, και έφυγε από εκεί μαζί με τη μητέρα μου και την οικογένειά της το 1964 λίγο πρίν από το μεγάλο κύμα διωγμού των Ελλήνων.

Στη γιαγιά μου είχα ιδιαίτερη αγάπη και την φρόντιζα όσο μπορούσα και για όσο καιρό χρειαζόταν μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της.

Το περιστατικό με το όνειρο αυτό συνέβει πρίν από μερικά χρόνια, και μετά περίπου δυο μήνες από το θάνατο της γιαγιάς μου, όπου είδα στον ύπνο μου ότι ήμουν με τη μητέρα μου και μου είχε προτείνει να επισκεφτούμε τη γιαγιά μου επειδή είχαμε αρκετό καιρό να τη δούμε.

Που βρίσκεται; ρωτάω τη μητέρα μου, κι εκείνη μου απαντά: "Εδω σε ενα ξενοδοχείο".

Φτάνουμε λοιπόν στο ξενοδοχείο, μπαίνουμε μέσα, κατεβαίνουμε κάτι σκαλοπάτια και βλέπουμε τη ρεσεψιόν όπου εκεί βρισκόταν ένας λεπτοκαμωμένος άνθρωπος με γυαλιά και μούσι. 

Τότε η μητέρα μου λέει, "πάμε, πρέπει να είναι πάνω". 

Της λεω ας ρωτήσουμε καλύτερα πρώτα τον άνθρωπο. 

Τον ρωτάω λοιπόν: Μήπως μένει εδώ η γιαγιά μου επειδή έχουμε καιρό να τη δούμε; 

Πείτε μου πως λέγεται, μου είπε. Του λέω το όνομα της, και εκείνος ανοίγει ενα τεράστιο βιβλίο όπου άρχισε να το ξεφυλλίζει ψάχνοντας να το βρεί. 

Α, νάτο! Βρίσκεται επάνω, στον πιό ψηλό όροφο, όμως θα πρέπει να ανεβείτε τις σκάλες επειδη εδω ασανσέρ δεν έχουμε. Θα την βρείτε να κάθεται στο πιό υψηλό πάτωμα, είναι πολύ καλή και ήσυχη κυρία. 

Μετά από αυτά τα λόγια του ανθρώπου, ξεκίνησα μαζί με τη μητέρα μου να ανέβουμε τις σκάλες. Ηταν πολλά τα σκαλοπάτια και ιδιαίτερα κουραστικό για τη μητέρα μου, που μου είπε: "ανέβα εσυ πιό ψηλά, εγω δεν αντέχω θα κάτσω εδω."

Της λέω δεν θέλεις να δείς τη γιαγιά; Μου λέει πήγαινε εσυ να την δείς εγω είμαι κουρασμένη και θα κάτσω εδω. 

Συνεχίζω λοιπόν να ανεβαίνω μόνη μου τις σκάλες, όμως με τόση κόυραση που είχα δεν άντεχα να συνεχίσω. Σαν όμως να την έβλεπα, αν και δεν μπορούσα να την φτάσω, την έβλεπα σε ενα ψηλό σημείο χαμογελαστή και ήρεμη να κάθεται σε μια καρέκλα και να κοιτάζει στο δωμάτιο. 

Κι ενω όπως είπα την έβλεπα, δεν μπορούσα να την πιάσω-λόγω του ότι ήταν πολύ ψηλά μου.

Μετά από αυτό, πήγα στη μητέρα μου, της είπα αυτό που συνέβει - ότι δηλαδή δεν τα κατάφερα, ας φύγουμε, και να έρθουμε μια άλλη φορά να τη δούμε. 

Κατεβαίνοντας τις σκάλες και με προορισμό την έξοδο, ρωτάω τον άνθρωπο στη ρεσεψιόν: Πως λέγεστε εσείς εδώ κύριε μου; 

Εδω είναι το Ξενοδοχείο του Σαμψών.  

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το όνομα. 

Σε αυτό το σημείο ξυπνάω και τελειώνει το όνειρο, και έλεγα θεέ μου πόσο ζωντανό ήταν!

Ηταν καλοκαίρι απ΄ότι θυμάμαι και Ιούνιος μήνας, που μίλησα για την περίπτωση του ονείρου σε ενα κοντινό μου πρόσωπο που με βοήθησε να βρούμε πληροφορίες μήπως υπάρχει κάτι σχετικό η κάποιος Αγιος με αυτό το όνομα.

Ξεκινώντας την αναζήτηση για κάποιο στοιχείο με αυτό το όνομα, βρήκαμε ότι 27 Ιουνίου ήταν η ημερομηνία που τιμάται ο Σαμψών ο Ξενοδόχος, ένας Αγιος ο οποίος ήταν από την Κωνσταντινούπολη.

Εγω βέβαια δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοιος Αγιος, οπότε δεν υπήρχε καμία περίπτωση να είχα ακούσει αυτό το όνομα πρίν δω αυτό το όνειρο.

Μετα από καιρό, και με αφορμή το ταξίδι που έκανα στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφτηκα τον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όπου μετέπειτα ανέβηκα στα γραφεία του Πατριαρχείου και εξήγησα σε έναν ιερέα ολόκληρο το περιστάτικο με το όνειρο. 

Μάλιστα τελειώνοντας την αφήγησή μου στον ιερέα, αυτός χαμογέλασε, και μου είπε ότι θα μνημονεύσει τη γιαγιά μου εκείνη τη μέρα.

Ἐξῆγεν ὁ πρὶν ἐκ γνάθου Σαμψὼν πόμα.
Ὁ νῦν δὲ Σαμψὼν μύρον ἐκ τάφου βρύει.
Εἰκάδι ἑβδομάτῃ Σαμψὼν θάνε, βλῦσέ τε μύρα.

Κοντάκιον:
Ἦχος πλ. δ’. Ὡς ἀπαρχὰς τῆς φύσεως.

Ὡς ἰατρὸν πανάριστον, καὶ πρεσβευτὴν εὐπρόσδεκτον, οἱ τῇ σορῷ σου τῇ θείᾳ προστρέχοντες, Σαμψὼν θεόφρον Ὅσιε, συνελθόντες σε ὕμνοις, καὶ ψαλμοῖς ἀνυμνοῦμεν, Χριστὸν δοξάζοντες, τὸν τοιαύτην σοι χάριν παρέχοντα τῶν ἰάσεων.

Ακούστε το απολυτίκιο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.