Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ιστορικός και οικονομολόγος Ζακ Αταλί: Το Game of Thrones περιγράφει έναν νέο θεαματικό Μεσαίωνα που έρχεται

O ιστορικός και οικονομολόγος Ζακ Αταλί γράφει: Μην κοροϊδεύετε, το Game of Τhrones είναι ο κόσμος που έρχεται [βίντεο]

Το Game of Thrones περιγράφει τον κόσμο που έρχεται μετά το τέλος της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας, έναν νέο θεαματικό Μεσαίωνα όπου καμία εξουσία δεν είναι σταθερή και όπου όλα επιτρέπονται, γράφει σε ένα συναρπαστικό κείμενο ο ιστορικός, οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν Ζακ Αταλί.

Αντιστέκομαι στις κοροϊδίες των διανοουμένων και διατηρώ το πάθος μου για ορισμένες αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές, το ΜακΓκάιβερ, το Κολόμπο, τον Δρ House, τα Φιλαράκια, γράφει ο κατεξοχήν Γάλλος διανοούμενος και οικονομολόγος Ζακ Αταλί.
Απαριθμεί και άλλες καλές σειρές ο Ζακ Αταλί στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Express, με τίτλο «Game of Thrones, ο Μεσαίωνας που έρχεται», όπως τα Mad Men, The Good Wife, Borgen κ.α.
Σε αυτές τις σειρές ο Αταλί βρίσκει καταπληκτικές ιστορίες, απολαυστικούς διαλόγους, πολύ καλούς ηθοποιούς υψηλού επιπέδου. Πιστεύει ότι όλες αυτές οι σειρές «μιλάνε» για την εποχή μας και ωθούν στην ταχύτερη δυτικοποίηση του πλανήτη. «Οπως και το ποδόσφαιρο, έτσι και οι σειρές της τηλεόρασης είναι θέματα παγκόσμιας συζήτησης», γράφει.

Το Game of Thrones είναι ασύγκριτο
«Και εμφανίστηκε το Game of Thrones, η πιο μεγάλη σειρά, αυτή που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, η πιο καταπληκτική για όσα λέει για την εποχή μας. Μια παραγωγή του αμερικανικού καναλιού HBO, εμπνευσμένη από τα μυθιστορήματα του R.R. Martin, η οποία παίχτηκε ήδη σε τρεις σεζόν και η τέταρτη παίζεται τώρα, σε ένα κλίμα παγκόσμιας υστερίας που δεν έχει ξαναϋπάρξει.
Η σειρά αφηγείται τις πολιτικές διαμάχες ενός φανταστικού Μεσαίωνα, στις φανταστικές ηπείρους των Westeros (Δύση) και Essos (Ανατολή). Παρακολουθούμε αρχικά, στο τέλος μιας περιόδου ξηρασίας επί μια δεκαετία, τη μάχη πολλών οικογενειών για την απόκτηση του Σιδερένιου θρόνου στα Επτά Βασίλεια. Στη συνέχεια, με την επιστροφή του ψυχρού καιρού, απειλητικά τέρατα έρχονται από τον Βορρά, ενώ η τελευταία κληρονόμος μιας ξεπεσμένης δυναστείας προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία.
Τρία στοιχεία κάνουν τη σειρά ακαταμάχητη
Τρία είναι τα στοιχεία που κάνουν αυτή τη σειρά ακαταμάχητη: Πρώτον, το πρωτοφανές μπάτζετ που ξόδεψαν οι παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν παραγωγούς, ειδικά εφέ και ηθοποιούς υψηλού επιπέδου. Στη συνέχεια τα social media πολλαπλασιάζουν την επιρροή της. Ετσι, το 9ο επεισόδιο της τρίτης σαιζόν έκανε τα περισσότερα τουίτς όσο ποτέ στην ιστορία του twitter, ενώ ένα ιστορικό βίντεο στο youtube δείχνει τις αντιδράσεις των θεατών του πλανήτη, ενώ το παρακολουθούν. Οι παραγωγοί της σειράς κατέληξαν μάλιστα στην απόφαση να μη μηνύουν πλέον τις παράνομες αναρτήσεις στο διαδίκτο από την Netflix, γιατί μεγαλώνουν την επιρροή της.
Ενας θεαματικός Μεσαίωνας έρχεται
Τέλος, και χωρίς καμμιά αμφιβολία, η επιτυχία της βρίσκεται στο γεγονός ότι το σενάριο της σειράς δείχνει αυτό που θα ζήσει σύντομα ο πλανήτης μας: ένα είδος νέου Μεσαίωνα, γεμάτου βία, αταξία, φυσικές καταστροφές, πολεμικούς ηγέτες, μάχες εξουσίας με γρήγορες εναλλαγές. Το Game of Thrones περιγράφει τον κόσμο που έρχεται μετά το τέλος της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας, έναν νέο θεαματικό Μεσαίωνα όπου καμία εξουσία δεν είναι σταθερή και όπου όλα επιτρέπονται.
Μπορούμε να αρνηθούμε την παγκοσμιοποίηση, Μπορούμε να κλειστούμε στον μικρόκοσμό μας. Ευτυχώς ή δυστυχώς, αυτό είναι αδύνατο: Ο νέος Μεσαίωνας είναι εδώ. Μας γοητεύει. Είναι γεμάτος ωραίες ιστορίες και υποσχέσεις. Γεμάτος βαρβαρότητα επίσης. Μας περιμένει. Εμείς πρέπει να δούμε πώς θα τον χρησιμοποιήσουμε».
Ζακ Αταλί

Ακολουθεί το βίντεο στο οποίο καταγράφονται οι αντιδράσεις κατοίκων από όλο τον πλανήτη να παρακολουθούν το 9ο επεισόδιο του τρίτου κύκλου:
Δείτε και το 9ο επεισόδιο του 3ου κύκλου:







iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.