Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο

Πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά Στουρνάρα - Την απέρριψε το προεδρείο της Βουλής - «Κεραυνοί» Βενιζέλου κατά Παπανδρέου για το «όχι» στο άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου
Λίγο μετά τις 23:30 ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή. Στη συνέχεια άρχισε η ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων καθώς έγινε δεκτό καταρχήν και κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο.


Ψήφισαν 288 βουλευτές εκ των οποίων στο άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου 152 ναι, 135 όχι και ένας παρών, στο άρθρο 2 151 ναι, 136 όχι και ένας παρών, το άρθρο 3 και η τροπολογία 1322 ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, όπως και στο σύνολό του το πολυνομοσχέδιο.

Παρών στο άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου ψήφισε ο βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. 

Με δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά προς το προεδρείο της Βουλής ο κ. Κακλαμάνης διαγράφτηκε απην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Καταψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου το οποίο αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι «παρών» στο ίδιο άρθρο ψήφισε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης.

«Κεραυνοί» Βενιζέλου κατά Παπανδρέου

Σκληρή ήταν η αποδοκιμασία που επιφύλαξε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στον προκάτοχό του για την καταψήφιση του άρθρου 2 για τις τράπεζες τονίζοντας σε δήλωσή του ότι «δεν έχει κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠαΣοΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης  και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές». Μάλιστα τον κατηγορεί για υποκρισία και «προσωπικά πολιτικά παιχνίδια» τα οποία «οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

«H K.O. του ΠαΣοΚ ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.

Το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή, χάρις στις τεράστιες προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠαΣοΚ.

Η ρύθμιση, ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αποτυπώνει το αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως  τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια.

Κανένα άλλωστε μέλος της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ δεν έθεσε  ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, ούτε στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Δεν έχει συνεπώς κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠαΣοΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης  και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές.

Οι υποκρισίες και τα  προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.

Όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό».

Η απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας

Η κυβέρνηση δια του αντιπροέδρου της κ. Ευ. Βενιζέλου απέρριψε τελικά την πρόταση δυσπιστίας, λέγοντας ότι «υποβάλλεται κατά τρόπο απαράδεκτο σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής» και κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής «να την απορρίψει ευθύς αμέσως ως απαράδεκτη». «Είστε απαράδεκτοι», είπε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προέβη στην κίνηση αυτή προκειμένου να καθυστερήσει την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και άρα την εκταμίευση της δόσης. «Δεν μπορείτε να υπονομεύσετε την εθνική προσπάθεια, δεν θα σας αφήσουμε», ανέφερε, τονίζοντας ότι «η στρατηγική της εφόδου αποτυγχάνει από τα αποδυτήρια».

«Αυτή η κυβέρνηση πόσες φωνές έχει;», διερωτήθηκε ο κ. Αλ. Τσίπρας απαντώντας στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Ο κ. Βενιζέλος ως τι μίλησε, ως πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ως έγκριτος συνταγματολόγος που έχει συμβάλλει στην αυτοαμνήστευση υπουργών;», διερωτήθηκε, αλλά σημείωσε ότι «πριν σταματήσει η διαδικασία εξέφρασε την άποψη της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας και μάλιστα δυο φορές λέγοντας ΄΄προχωράμε αμέσως τώρα΄΄ και μετά λέγοντας ότι ΄΄είναι καθόλα νόμιμη η πρόταση που καταθέτετε΄΄». «Τώρα ο κ. Βενιζέλος εκφράζει μια διαφορετική άποψη. Αυτή είναι η κυβέρνηση σοβαρότητας και υπευθυνότητας;», είπε.

Την πρόταση δυσπιστίας υποστήριξε το ΚΚΕ αν και επιτέθηκε σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, η Χρυσή Αυγή  ενώ την απέρριψε η ΔΗΜΑΡ δια του προέδρου της κ. Φ. Κουβέλη.

Το σκεπτικό του κ. Βενιζέλου ήταν ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84, παρ. 2) η Βουλή μπορεί να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση ή από μέλος της, αλά δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά αν δεν παρέλθει εξάμηνο. «Ερμηνεύουμε το Σύνταγμα αναγόμενοι στις αρχές που το διέπουν» και επικαλούμενος την αρχή της δεδηλωμένης, είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας του κ. Τσίπρα επιχειρείται να γίνει «φραγμός καταστρατήγησης του μέσου αυτού που έχει ως μόνο στόχο την παρεμπόδιση του νομοθετικού έργου και την κυβερνητική σταθερότητα».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε το αυτονόητο ότι η πρόταση αυτή είναι απαράδεκτη και μη δυνάμενη να τεθεί επί της ουσίας. Η κυβέρνηση φοβάται; Όχι. Γιατί η ψηφοφορία έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της πρότασης εμπιστοσύνης. Η ψηφοφορία δεν αφορά μόνο συγκεκριμένες ρυθμίσεις αλλά την εθνική στρατηγική και την κεντρική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν φοβάται καθώς θα ήταν μια «μεγάλη θεσμική και πολιτική ευκαιρία για την πανηγυρική επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής».

«Ούτε φοβάται ούτε αποφεύγει την σύγκρουση, όμως είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα και να διαφυλάξει τη διεθνή πολιτική αξιοπιστία της χώρας και να στείλει μήνυμα σταθερότητας και προοπτικής και δεν είναι υποχρεωμένη να παίζει με τους θεσμούς», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «αν θέλει (ο ΣΥΡΙΖΑ) να ελεγχθεί η ύπαρξη της δεδηλωμένης, αυτή διασφαλίζεται». Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλει «να καθυστερήσει την διαδικασία, να ευτελιστεί η διαδικασία και να τρωθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης και αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε». Έκανε μάλιστα λόγο για «περίτρανη απόδειξη της καταστρατήγησης του Συντάγματος» το γεγονός ότι η πρόταση δυσπιστίας «στρέφεται δήθεν κατά του υπουργού Οικονομικών», λέγοντας ότι είναι «λάθος να απομονώνεις την ευθύνη ενός υπουργού» από εκείνη του υπουργικού συμβουλίου. 

Αλ. Τσίπρας: «Τέρας με δυο κεφάλια».

Ο κ. Τσίπρας είπε από την πλευρά του ότι επί της ουσίας «πρόκειται για μια κυβέρνηση τρομαγμένη στον φόβο ότι σε τρείς μέρες ο κ. Στουρνάρας, βασικός υπεύθυνος για τον ξεπούλημα των τραπεζών, δεν θα τύχει της επικρότησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας». «Αυτό είναι που τρομάζει την κυβέρνηση η οποία ψάχνει να βρει έωλα νομικά επιχειρήματα για να αλλάξει την στάση του κ. Σταμάτη», σημείωσε κάνοντας λόγο για «τέρας με δυο κεφάλια». «Ο κ. Βενιζέλος ανακάλυψε ότι δεν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας. Η προθεσμία αυτή δεν ισχύει όταν η προγενέστερη πρόταση αφορούσε το υπουργικό συμβούλιο ενώ τώρα αφορά μεμονωμένο μέλος», εξήγησε από την πλευρά του . Και δήλωσε: «Αν αποδεχθείτε την πρόταση Βενιζέλου θα πρόκειται για πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για να προστατεύσει την κυβέρνηση από μια κοινοβουλευτική συντριβή». Όμως διευκρίνισε ότι εάν το Προεδρείο της Βουλής δεν τηρήσει το γράμμα και το πνεύμα του Κανονισμού της Βουλής, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει  πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου. «Τον Κανονισμό και το Σύνταγμα δεν θα τα κάνετε κουρέλια επειδή σας το επιβάλλουν οι δανειστές», είπε.

Ο κ. Σταμάτης από την πλευρά του επιχείρησε να αιτιολογήσει την κατ’ αρχήν αποδοχή της πρότασης δυσπιστίας λέγοντας ότι αποδέχθηκε πολιτικά την πρόταση αλλά από εκεί και πέρα «το σύννομο δεν το κρίνει η κυβέρνηση αλλά η Βουλή».

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης είπε ότι «η άποψή μου δεν επηρεάζεται από τις κορώνες για πρόταση μομφής κατά του Προέδρου». «Με εκβιάζετε; Νομίζετε ότι θα φοβηθώ την πρόταση μομφής;», είπε με εμφανή δυσφορία για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και επικαλούμενος τη γνώμη νομικών και συνταγματολόγων είπε ότι η πρόβλεψη για υποβολή πρόταση δυσπιστίας μετά την πάροδο εξαμήνου αφορά και υπουργό, καθώς «το εξάμηνο καλύπτει και τους υπουργούς όταν ασκούν κυβερνητική πολιτική». Η πρόταση δυσπιστίας κατά υπουργού θα ήταν βάσιμη, εξήγησε, μόνο εάν τον αφορούσε προσωπικά όχι ως εκτελεστή της κυβερνητικής πολιτικής που έχει αποφασιστεί με βάση την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Αλλιώς σε κάθε νομοσχέδιο θα μπορούσατε για κάθε υπουργό να κάνετε πρόταση μομφής», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο κ. Βενιζέλος παίρνοντας πάλι τον λόγο είπε συνεχάρη τον κ. Μεϊμαράκη, λέγοντας ότι «σωστά αντιμετωπίσατε τον αδιανόητο και χυδαίο εκβιασμό του κ. Τσίπρα που απείλησε τον ΠτΒ με πρόταση μομφής, εκτός εάν η απάντησή σας εξελήφθη ως βροχή ενώ ήταν φτύσιμο». Και ζήτησε από τον κ. Μεϊμαράκη «να κηρύξει περαιωμένη τη συζήτηση και να καλέσει το Σώμα δια εγέρσεως να αποφανθεί ώστε να σταματήσουν τα κόλπα».

Η αποχώρηση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνοντας πάλι τον λόγο είπε ότι «είναι ώρα να τελειώνουν τα ψέματα και πρέπει να μιλήσουμε επί της ουσίας»: «Τι είναι αυτό που κάνει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης σε πρωτοφανή κωλοτούμπα και αλλάζει τη θέση του υπουργού Επικρατείας;». «Η κυβέρνηση τρέμει τη συζήτηση για να μην ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το οικονομικό και εθνικό έγκλημα που επιτελείται και γιατί ο κ. Στουρνάρας δεν θα τύχει της στήριξης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας». «Εκθέτετε τον υπουργό Οικονομικών. Με ποιο κύρος θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του όταν αρνείστε την επιβεβαίωση στήριξης στο πρόσωπό του. Δεν θα πάτε πολύ μακριά. Μέχρι τις 25 του Μάη είναι οι ώρες και οι μέρες σας», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε τελικά την πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής λέγοντας ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αποδοκιμάσουμε την επιλογή σας και καταθέτουμε πρόταση μομφής», ενώ κάλεσε τον κ. Σταμάτη να παραιτηθεί, επισημαίνοντάς του ότι «δεν έχετε καμία αξιοπιστία». Και ανακοίνωσε την απόφαση αποχώρησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τις διαδικασίες. «Εμείς αυτή την εκτροπή δεν μπορούμε ούτε να την αναγνωρίσουμε ούτε να την νομιμοποιήσουμε». «Θεωρούμε ότι διεξάγεται ένα πρωτοφανές πραξικόπημα, μια εκτροπή κοινοβουλευτική και συνταγματική με προφανή σκοπιμότητα να μην συζητηθεί στην Βουλή η ουσία του πολυνομοσχεδίου», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλώντας τον κ. Μεϊμαράκη για την απόφασή του να θέσει πριν την διεξαγωγή της προβλεπόμενης συζήτησης στην κρίση της Ολομέλειας την πρόταση δυσπιστίας. 

Η πρόταση δυσπιστίας

Νωρίτερα πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. Σύμφωνα με τον κανονισμό διακόπηκε η συνεδρίαση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. 

Η κυβέρνηση αν και αποδέχτηκε κατ' αρχήν την πρόταση για στόματος του υπουργού Επικρατείας κ. Σταμάτη, στη συνέχεια την απέρριψε δια στόματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου.

Στην περίπτωση που γινόταν αποδεκτεί  θα άρχιζε αμέσως η διήμερη συνεδρίαση για την πρόταση μομφής. Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής θα γινόταν την Τρίτη τα μεσάνυχτα.

Η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών αιφνιδίασε τους κυβερνητικούς επιτελείς. Έτσι ενώ ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης την έκανε αποδεκτή σηκώνοντας έτσι το γάντι που πέταξε στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας, μετά την διακοπή της συνεδρίασης επικράτησε η άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει τελικά αποδεκτή η πρόταση δυσπιστίας. Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, αναζητείται η νομική φόρμουλα, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, ώστε η κυβέρνηση να αντικρούσει την πρόταση. Κάποιοι επικαλούντο στο πλαίσιο αυτό την πρόβλεψη του άρθρου 142 του ΚτΒ ότι πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης (είχε υποβληθεί τον περασμένο Νοέμβριο). Ωστόσο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται κατά της κυβέρνησης, όπως η προηγούμενη, αλλά κατά μέλους της κυβέρνησης. Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να τιμήσει την δέσμευσή της, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον κ. Σταμάτη. Μάλιστα το προεδρείο της Βουλής διέκοψε την διαδικασία ανακοινώνοντας ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας θα είναι τριήμερη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης 1 Απριλίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά: «Χαιρετήσαμε την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης στην πρόταση δυσπιστίας. Η Βουλή  διέκοψε προκειμένου να κόμματα να οργανώσουν την εκπροσώπησή τους. Θεωρούμε εκτροπή, δημοκρατικά, ηθικά και κοινοβουλευτικά αδιανόητη οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδεσμευθεί από την ρητή δέσμευση που ανέλαβε». Επίσης τόνισε ότι «αν επιβεβαιωθούν οι φήμες να πραγματοποιήσουν μια τέτοια εκτροπή και θεαματική κωλοτούμπα, μόνο με έναν τρόπο μπορεί να ερμηνευθεί: φόβος απέναντι στον ελληνικό λαό, έλλειψη εμπιστοσύνης στα επιχειρήματά τους και στις Κ.Ο. τους», ενώ είπε ότι για όλα αυτά τελικός κριτής θα είναι στις εκλογές σύντομα ο ελληνικός λαός. 

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών τονίζοντας ότι δεν είναι μόνον αυτουργός του εγκλήματος που συντελείται εις βάρος του ελληνικού λαού και της οικονομίας, αλλά και από τους κύριους υπεύθυνους της ανθρωπιστικής κρίσης. Ενώ με αφορμή το πολυνομοσχέδιο είπε ότι «ξεπερνάει κάθε προηγούμενο», καθώς «φέρνει νόμο που θα υποθηκεύει το μέλλον και εμείς εδώ θα είμαστε ΄΄ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώνουμε΄΄».

«Το χρέος είναι εθνικό ζήτημα, μπήκαμε σε ένα σκληρό μνημόνιο και εσείς δεν διεκδικείτε τίποτα και σήμερα έχετε το θράσος να λέτε ότι τελειώσατε το έργο σας», είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Στουρνάρα με αφορμή τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ που φέρουν τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει σε συνομιλητές του ότι «έκλεισε τον κύκλο του». «Σήμερα βάζει βαθειά στον τάφο την ελληνική κοινωνία και οικονομία», είπε ο κ. Τσίπρα δηλώνοντας ότι ως ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσαμε «να μην σας επιτρέψουμε να ολοκληρώσετε αυτό το έργο και μάλιστα να προσδοκάτε να αποκτήσετε θέσεις μόνιμες πενταετείς» (σ.σ. αναφορικά με τυχόν μεταπήδηση του κ. Στουρνάρα στην διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος).

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας εναντίον του κ. Στουρνάρα εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής οικονομίας», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας στην οποία κατηγορείται ο υπουργός Οικονομικών ότι με τις ενέργειές του «επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος της χώρας, ενώ προκλητικά επιχειρείται η προκαταβολική αμνήστευση σε όσους συνυπογράψουν αυτό το έγκλημα εις βάρος της χώρας και της οικονομίας». Πρόκειται, σύμφωνα με το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας, για την «μεθόδευση του χαρίσματος των τραπεζών στους εγχώριους χρεοκοπημένους τραπεζίτες και τα ξένα κερδοσκοπικά funds», όπως αναφέρεται, με την επισήμανση ότι «με το παρόν νομοσχέδιο εκχωρείται ο έλεγχος των τραπεζών, δηλαδή ο έλεγχος της οικονομίας, σε αυτούς που δημιούργησαν την κρίση».

Απαντώντας ο κ. Σταμάτης είπε ότι με την πρόταση δυσπιστίας «είναι ολοφάνερα τα αποκαλυπτήρια: η απελπισία οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό απονενοημένο διάβημα», με σκοπό να καθυστερήσει την ψήφιση του νόμου με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την εκταμίευση της δόση. «Ευθέως βάλετε εναντίον των εθνικών συμφερόντων. Αν καθυστερήσει αυτή η διαδικασία να μας πείτε από πού θα βρούμε τα χρήματα που χρειάζεται η χώρα», τόνισε ενώ δήλωσε ότι «αποδεχόμαστε αμέσως την πρόκληση γιατί δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».  

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας του είπε ότι «επαναφέρετε το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα για την δόση, μόνο που τώρα είναι τραγέλαφος». «Το ίδιο επιχείρημα ότι δεν θα πάρετε την δόση που προβάλλατε στις εκλογές του 2012, το επαναφέρετε τώρα ως φάρσα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «η Βουλή έχει διαδικασίες, δεν θα μας τις επιβάλλουν οι δανειστές και αυτές πρέπει να γίνουν σεβαστές». «Η χώρα δεν έγινε προτεκτοράτο ακόμα, όσο υπάρχουμε εμείς», υπογράμμισε. 


Η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο
Εν αναμονή της τελικής διατύπωσης της διάταξης για το γάλα, εξελίσσεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες σε σύσκεψη που έγινε αργά το απόγευμα του Σαββάτου στο γραφείο του γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Αθ. Μπούρα παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρη, καθώς και των κκ. Ιορδ. Τζαμτζή εκ μέρους της ΝΔ, Π. Κουκουλόπουλου και Χρ. Πρωτόπαππα από το ΠαΣοΚ, φέρεται να συμφωνήθηκε ότι στην επαναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης θα περιλαμβάνεται πλαφόν συντήρησης για το παστεριωμένο γάλα έως 7 ημέρες με ευθύνη του παρασκευαστή και θα προβλέπεται έλεγχος των αρμοδίων επιστημονικών φορέων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε αυτή την βάση φέρεται να υπήρξε σύγκλιση, ωστόσο όλα αυτά τελούν υπό την έγκριση της τρόικας.

Εν τω μεταξύ σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει «όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά», όπως έλεγαν αρμόδιοι κομματικοί παράγοντες, όσον αφορά την στάση που θα τηρήσει στην πορεία, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η αποχώρηση σε ένδειξη μη νομιμοποίησης της όλης διαδικασίας. Στο κλίμα αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι το κόμμα του «δεν νομιμοποιεί την διαδικασία, η οποία δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», υπογραμμίζοντας ότι «επιφυλασσόμαστε για τις περαιτέρω ενέργειές μας». Επιτέθηκε δε στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος φέρεται ειπών, σύμφωνα με δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, ότι «έχει κλείσει ο κύκλος του στο υπουργείο Οικονομικών», πως «δεν έχετε ολοκληρώσει κανένα έργο». «Αυτό για το οποίο μπορείτε να περηφανεύεστε είναι ότι έχετε ολοκληρώσει ένα καταστροφικό έργο», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.  

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης λέγοντας ότι «είναι ωραίο αυτό που είπε πρωθυπουργός, ότι μας κάνουν κριτική οι Μαυρογιαλούροι του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «υπερασπίζεστε ό,τι το χειρότερο, παλαιότερο, αναχρονιστικότερο, ενώ εμείς φέρνουμε το νέο σε αυτό τον τόπο και έρχεστε να εκπροσωπήσετε ό,τι χειρότερο υπάρχει, την πιο μαύρη αντίδραση και τα αγκυλωμένα συντεχνιακά συμφέροντα».

Κατά του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα πυρά του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π. Κουκουλόπουλος επισημαίνοντας πως όταν «λέγαμε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα τότε μας λοιδορούσαν και όταν ψηφίζαμε το PSI μας κατηγορούσαν αλλά έτσι σώσαμε 170 δισ. ευρώ καταθέσεις, όμως δεν κάνει κανείς αυτοκριτική σε αυτή την αίθουσα».

Η συζήτηση στην Επιτροπή

Σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα ξεκίνησε στην Βουλή η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου με σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση για την μορφή του κατεπείγοντος που επέλεξε και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα να επικαλείται την συνεδρίαση του Eurogroup της Τρίτης 1 Απριλίου με στόχο, μετά και την απαραίτητη έγκριση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, την εκταμίευση της δόσης στις 17 Απριλίου.

Όπως εξήγησε το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις εφαρμογής των προαπαιτούμενων που προβλέπονται στο Μνημόνιο. Ωστόσο οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν σφοδρές, ενώ και εκ μέρους του ΠαΣοΚ ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, αν και δεν απέρριψε την διαδικασία του καταπείγοντος δηλώνοντας ότι «κατανοούμε τις δυσκολίες και τα διλήμματα γι’ αυτό θέλουμε να προχωρήσει η συζήτηση», ζήτησε ό,τι δεν συνιστά μνημονιακή υποχρέωση της χώρας να βγει από το πολυνομοσχέδιο.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευκ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε την κυβέρνηση αυταρχική και την διαδικασία «μαύρη σελίδα για το Κοινοβούλιο», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Λαφαζάνης είπε ότι «ακόμα και στις πιο σκοτεινές μέρες κανένα καθεστώς δεν θα έδινε ένα νομοσχέδιο 800 σελίδων τις πρώτες πρωινές ώρες και θα καλούσε τους βουλευτές να αποφανθούν την επομένη το μεσημέρι». «Αυτό εξευτελίζει τη Δημοκρατία και τη Βουλή και διασύρει κάθε ίχνος δημοκρατικού θεσμού. Αυτά που επιχειρείτε κατακρεουργούν το Σύνταγμα και κουρελιάζουν τον Κανονισμό της Βουλής», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «έχετε επιβάλλει μια δικτατορία της τρόικας και μιας παραδομένης κυβέρνησης που χρησιμοποιεί τη Βουλή ως διάτρητο φύλλο συκής». Επίσης, δήλωσε ότι ως ΣΥΡΙΖΑ «αντιστεκόμαστε με όλα τα δημοκρατικά μέσα που διαθέτουμε» αλλά υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε ντεκόρ», καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, το οποίο εξάλλου είπε ότι «δεν το αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται να παράξει έννομα αποτελέσματα». 

Έντονη ήταν και η αντίδραση εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛΛ. με τον κ. Ν. Μαριά να παρατηρεί ότι «το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία». «Έχει επιχειρηθεί τέσσερις φορές τεράστια νομοσχέδια που κατατίθενται 1.00 το βράδυ να έρχονται ως κατεπείγοντα». «Το νομοσχέδιο αυτό είναι σε διαπραγμάτευση υποτίθεται 7 μήνες, άρα είχατε όλη την άνεση να προετοιμάσετε τις θέσεις σας, αλλά δεν δίνετε το χρόνο στην αντιπολίτευση να προετοιμαστεί», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία με το κατεπείγον που σημαίνει επιπλέον ότι δεν καλούνται οι φορείς να τοποθετηθούν». Μάλιστα επικαλέστηκε την τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΠαΣοΚ για την αφαίρεση των μη μνημονιακών υποχρεώσεων, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει συζήτηση και εισαγωγή του νομοσχεδίου σήμερα». «Καταψηφίζουμε την όποια διαδικασία κατεπείγοντος για να υπάρχει αξιοπρέπεια του Κοινοβουλίου, καθώς οι διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού διαλύουν την ελληνική κοινωνία», κατέληξε.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ κυρία Ασημίνα Ξυροτήρη λέγοντας ότι «αν νομίζετε ότι με αυτό τον τρόπο κάνουμε ένα ΄΄νέο ξεκίνημα΄΄ είστε βαθειά νυχτωμένοι». «Απαξιώνονται οι βουλευτές αλλά και οι πολίτες. Πώς θα το συζητήσουμε για την βελτίωση της καθημερινότητάς τους;», συμπλήρωσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ προειδοποιώντας ότι «δεν μπορεί να συνεχίζετε αυτή η ιστορία». «Δεν έχετε εκλεγεί για να πράττετε έτσι. Τα 2/3 του νομοσχεδίου δεν είναι προαπαιτούμενα. Κάθε υπουργείο ΄΄μπάζει΄΄ ό,τι έχει και δεν έχει χωρίς συζήτηση. Δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε τον ελληνικό λαό αν οι διατάξεις αυτές είναι προς το συμφέρον του ή όχι», ανέφερε η κυρία Ξηροτύρη, υπογραμμίζοντας ότι «ο βουλευτής όταν δεν είναι σε θέση να διαβουλευθεί παύει ο ρόλος του να υπάρχει».

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος μίλησε για «επαναλαμβανόμενη απαράδεκτη διαδικασία», η οποία «κρύβει σκοπιμότητα: να μην αποκαλυφθεί το εύρος της αντιλαϊκής επίθεσης και να μην υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση». Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση και θα επανέλθει αύριο Κυριακή για την ψηφοφορία.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο κ. Π. Μουτσινάς κάλεσε τους βουλευτές «να μην δεχθούν ένα τέτοιο επαίσχυντο νομοσχέδιο». «Πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε ήθος. Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η κατάσταση με την κοινωνία να είναι γονατισμένη και την κυβέρνηση να εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα», κατέληξε, ενώ ο βουλευτής της Χ.Α. κ. Ηλ. Παναγιώταρος χαρακτήρισε την Βουλή «τσίρκο» και τους βουλευτές ως «κωλοτούμπες».

Νωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ κ. Κ. Μαρκόπουλος αιτιολογώντας την μορφή του κατεπείγοντος είπε ότι «μετά από 7μηνη διαπραγμάτευση, αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής, γνωρίζουμε και αποδεχόμαστε το γεγονός ότι το προσχέδιο είναι εδώ και πολλές ημέρες στην διαδικασία της διαβούλευσης και ως εκ τούτου είμαστε θετικοί να προχωρήσει η διαδικασία». Ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π. Κουκουλόπουλος συμφώνησε με το κατεπείγον λέγοντας: «Έχουμε μια ιστορική συνεδρίαση αύριο (Κυριακή) γιατί η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια. Υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία και πρέπει να προχωρήσουμε». Έτσι, κατά πλειοψηφία (ΝΔ-ΠαΣοΚ) έγινε αποδεκτή η πρόταση της κυβέρνησης να συζητηθεί και να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με την μορφή του κατεπείγοντος (η ψήφισή του προβλέπεται την Κυριακή 30 Μαρτίου το βράδυ).

Το πολυνομοσχέδιο έγινε δεκτό κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρον και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία (υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΠαΣοΚ ενώ καταψηφίστηκε από τα κόμματα τις αντιπολίτευσης με το ΚΚΕ να έχει αποχωρήσει από την συνεδρίαση) και παραπέμπεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την Κυριακή 29 Μαρτίου στις 11.00 το πρωί.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.