Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

«80 χρόνια από την γέννηση του Γιούρι Γκαγκάριν»

«Κοιτάζω τη Γη και είναι τόσο όμορφη». Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις του ανθρώπου στο διάστημα. Ο Γιούρι Γκαγκάριν (Yuri Gagarin), ο πρώτος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, μαγεύτηκε από την ομορφιά της Γης από ψηλά!
Το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο, συνεπικουρούμενο από το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ρώσων Συμπατριωτών της Ελλάδος, άνοιξε τις πύλες του την Παρασκευή, για μια ειδική βραδιά μνήμης, οφειλή προς τον πρώτο άνθρωπο που ταξίδεψε στο διάστημα, τον Γιούρι Γκαγκάριν.
Με αφορμή την 80η επέτειο από την γέννηση του πρώτου κοσμοναύτη διοργανώθηκε μια μεγάλη εκδήλωση, που περιελάμβανε την παρουσίαση «Τα διαστημικά επιτεύγματα της Ρωσίας», μια πλούσια έκθεση φωτογραφικών τεκμηρίων από τη ζωή του Σοβιετικού κοσμοναύτη και ένα εορταστικό κονσέρτο.
Ο Πρόεδρος του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου κ. Πέτρος Κούπρικοβ μίλησε στην κάμερα του Newsbomb.gr, για τον άνθρωπο, που παρά τη σύντομη διάρκεια ζωής του, κατάφερε πολύ σημαντικά επιτεύγματα και άφησε για μια ζωή το στίγμα του στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης.
80 χρόνια από τη γέννηση του πρώτου κοσμοναύτη
Τα πρώτα βήματα
Ο Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1934 στην κωμόπολη Κλούσινο κοντά στο Σμολένσκ. Σε αυτή πέρασε την παιδική του ηλικία. Αναφέρεται πως αγαπημένη ασχολία του μαθητή Γιούρι Γκαγκάριν ήταν να πετά χάρτινα αεροπλανάκια την ώρα του μαθήματος.
yt
Εισαγωγή στην αεροπορική λέσχη
Στις 25 Οκτωβρίου 1954 ο Γκαγκάριν πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι της αεροπορική λέσχης του Σαράτοφ. Ο μελλοντικός κοσμοναύτης ολοκλήρωσε τις σπουδές με «άριστα» και πραγματοποίησε την πρώτη του προσωπική πτήση, με ένα αεροπλάνο Yak-18.
Γάμος
Στις 27 Οκτωβρίου 1957 ο Γκαγκάριν παντρεύτηκε τη Βαλεντίνα Γκοριάτσεβα, η οποία ήταν υπάλληλος του εργαστηρίου της Ιατρικής Διεύθυνσης του Κέντρου Διοικήσεως Πτήσεων. Η Βαλεντίνα Γκαγκάρινα στάθηκε πάντοτε δίπλα στο σύζυγό της στηρίζοντας και συμβουλεύοντάς τον. Δυο ημέρες πριν την πτήση στο διάστημα ο Γκαγκάριν της έγραψε ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα, σε περίπτωση που κάτι δεν θα πήγαινε καλά.
tyu
Οικογενειακές φροντίδες
Από το γάμο του με τη Βαλεντίνα ο Γκαγκάριν απέκτησε δυο κόρες, την Ελένα και τη Γκαλίνα. Η μεγαλύτερη Ελένα θυμάται πως ο πατέρας της ενδιαφερόταν πάντα για την πρόοδό τους στα μαθήματα, ενώ κάθε πρωί υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες έβγαζε τα παιδιά του έξω για μια σύντομη πρωινή γυμναστική.
Κατάταξη στην ομάδα κοσμοναυτών
Στις 9 Δεκεμβρίου 1959 ο Γκαγκάριν κατέθεσε αίτηση για να γίνει δεκτός στην ομάδα υποψήφιων κοσμοναυτών. Μετά από μια εβδομάδα τον κάλεσαν στη Μόσχα για να περάσει από γενικές ιατρικές εξετάσεις στο Γενικό επιστημονικό και ερευνητικό στρατιωτικό νοσοκομείο της Αεροπορίας.
ttty
«Πάμε!»
Στις 12 Απριλίου 1961 ο Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα. Έμεινε στην ιστορία η φράση του «Παγιέχαλι!» (Πάμε!) τη στιγμή της εκτόξευσης. Ύστερα από πτήση 108 λεπτών σε τροχιά, προσγειώθηκε επιτυχώς στην περιοχή του Σαράτοφ. Θρυλείται πως για τον εντοπισμό της διαστημικής κάψουλας εστάλη ένα ελικόπτερο Mi-4, αλλά όταν το πλήρωμα έφτασε στη συσκευή που είχε προσγειωθεί, ο Γκαγκάριν δεν βρισκόταν κάπου εκεί κοντά. Οι ντόπιοι ανέφεραν ότι αυτός βγήκε από αυτή χωρίς να περιμένει βοήθεια και κάνοντας οτοστόπ σε ένα φορτηγό, έφτασε μέχρι τη γειτονική πόλη Ένγκελς.
Αποθεωτική υποδοχή στη Μόσχα
Στις 14 Απριλίου έφτασε στο Ένγκελς για να παραλάβει τον Γκαγκάριν ένα αεροσκάφος IL-18, ενώ κατά τη διάρκεια της πτήσης προς τη Μόσχα το αεροπλάνο συνάντησε μια τιμητική συνοδεία από επτά μαχητικά MiG-17. Απευθείας στο αεροδρόμιο Βνούκοβο ο Γκαγκάριν έδωσε αναφορά στον Νικίτα Χρουστσιόφ, για το ότι «Η αποστολή που ανέθεσε η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος και η Σοβιετική κυβέρνηση είχε εκτελεστεί». Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Κόκκινη πλατεία, στην οποία ο Χρουστσιόφ ανακοίνωσε την απονομή στον Γκαγκάριν του τίτλου του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και εκείνου του «Πιλότου-κοσμοναύτη της ΕΣΣΔ».
hhhhht
Ημέρα της κοσμοναυτικής
Από τις 12 Απριλίου του 1962 άρχισε να εορτάζεται στην ΕΣΣΔ η Ημέρα της κοσμοναυτικής. Στην «πόλη των Άστρων» την ημέρα αυτή από παράδοση οι κοσμοναύτες ανέβαζαν διάφορα σκετς, στα οποία υποδέχονταν τα νέα μέλη της ομάδας.
Περιοδεία σε όλο τον κόσμο
Ένα μήνα σχεδόν μετά την πτήση, έστειλαν τον Γκαγκάριν στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, το οποίο ονομάστηκε «Αποστολή για την ειρήνη». Αυτός επισκέφθηκε 30 χώρες, μεταξύ αυτών την Τσεχοσλοβακία, τη Φινλανδία, την Αγγλία, τη Βουλγαρία και την Αίγυπτο.
Θάνατος
Στις 27 Μαρτίου 1967 ο Γκαγκάριν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα εκτελώντας εκπαιδευτική πτήση με ένα αεροσκάφος MiG-15UTI. Τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος δεν έχουν μέχρι σήμερα διευκρινιστεί απόλυτα. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η αιτία του απότομου ελιγμού που επέφερε το μοιραίο, ήταν η προσέγγιση ενός αεροσκάφους Su-15, το οποίο βρέθηκε εκτός προγράμματος στη ζώνη που πραγματοποιούνταν οι πτήσεις. Για το θάνατο του Γκαγκάριν στη Σοβιετική Ένωση κηρύχθηκε εθνικό πένθος (για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΣΣΔ εις μνήμην προσώπου το οποίο δεν ήταν αρχηγός του κράτους).
Πηγή: Ρωσία - τώρα


newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.